„În traducere, Fackelmann înseamnă «Bărbat Făclie»„
„Pentru o anumită generație de arhitecți din Timișoara, «Vremea lui Fackelmann» a însemnat o etapă distinctă în evoluția arhitecturii postbelice a orașului, poate cea mai fructuoasă perioadă a acestei arhitecturi.
«Secolul lui Pericle», perioada de maximă înflorire a arhitecturii antice clasice grecești, a durat aproape 50 de ani. La Timișoara, «Vremea lui Fackelmann», perioada în care arhitectul a fost activ profesional, a durat mai puțin de 20 de ani.
Hans Fackelmann a absolvit Facultatea de Arhitectură de la București în anul 1958. În toamna anului 1978 a fost pensionat din cauza unei maladii grave. Nu împlinise 45 de ani. Pentru a analiza complet opera arhitecturală a lui Fackelmann ar trebui scrise, probabil, mai multe volume. Cei aproape 20 de ani au fost pentru istoria orașului o perioadă scurtă. Pentru creația arhitectului, de la funcționalismul geometric al Universității de Vest la formele rotunde, unduite, din interiorul sălii de concerte a Liceului de Muzică, și de aici până la Biserica din Orșova, capodopera arhitectului, cei 20 de ani au însemnat o prodigioasă activitate de creație. Se mai poate pune întrebarea dacă nu cumva Biserica din Dumbrăvița va fi fost capodopera lui Fackelmann. Ambele biserici au fost construite în timp ce la București acestea erau demolate.
Lumea o vedem și o înțelegem prin prisma experienței proprii. Eu am studiat șase ani la Institutul de Arhitectură din București. Un an și jumătate, între februarie 1977 și septembrie 1978, am fost asistentul arhitectului Fackelmann la Catedra de Arhitectură din cadrul Institutului Politehnic Timișoara. Ulterior, am fost 10 ani cadru didactic la Institutul de Arhitectură «Ion Mincu» din București. Abia acolo am învățat să prețuiesc cum se cuvine experiența de la Timișoara. Școala de la Timișoara, marcată de activitatea mai multor personalități, printre care și de cea a arhitectului Fackelmann, a reprezentat în realitate un laborator în care se experimenta, în cel mai nobil sens al cuvântului, arhitectura.
Pe tărâm profesional, Hans Fackelmann, Omul Făclie, a ars și a luminat nu mai mult de 20 de ani!”
(Text scris în 2009, la 30 de ani de la dispariția apreciatului arhitect, atunci când s-a concretizat expoziția Hans Fackelmann și apariția cărții dedicate clădirii Universității de Vest.)