Daniel Libeskind la ROCAD 2013

03.04.2013

Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti a sarbatorit in 2012 cea de-a 120-a sa aniversare intr-o celebrare care a accentuat atat traditia, performanta, cat si inovatia Scolii de Arhitectura Romaneasca. Evenimentul cel mai amplu in care aceasta sarbatoare si-a gasit manifestarea s-a numit Romanian Convention of Architecture and Design (ROCAD), organizat impreuna cu DK EVENTS, si a avut loc in perioada 16-18 mai 2012 la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

La ROCAD au participat peste 1600 de arhitecti, designeri si studenti care au venit sa ii asculte pe cei 16 lectori de peste hotare – arhitecti multipremiati, creatori ai unor cladiri emblematice sau teoreticieni de referinta pentru domeniul arhitecturii. Printre acestia se numara: Eduardo Souto de Moura, detinator al prestigiosului Premiu Pritzker (echivalentul Premiului Nobel) in 2011; Gottfried Bohm, detinator al Premiului Pritzker in 1986; Mario Botta – unul din specialistii de referinta in arhitectura contemporana; Carlos Ott – "arhitectul Lumii Noi" din Dubai si Abu Dhabi; Gaetano Pesce – "copilul teribil al designului" contemporan etc.

Daca in 2012, Conventia de Arhitectura si Design a pus mai mult accentul pe conferinte, anul acesta evenimentul valorifica potentialul de comunicare interculturala pe care il are domeniul arhitecturii si designului. Arhitecti din SUA si Elvetia vor aduce la Bucuresti - pentru prima oara in Europa de Sud-Est – expozitii ce cuprind lucrari de arhitectura care au generat curente in domeniu, care au stat la baza domeniului sau care il vor delimita pe viitor: "The Heritage of Frank Lloyd Wright" – curator Brian Spencer; "From Pyramids to Spacecrafts" – curatori: Andreas Vogler si Arturo Vittori (Elvetia).

La editia din 2013 componenta de conferinte va fi dominata de nume precum arh. Daniel Libeskind (SUA), Dominique Perrault (Franta) si Masayuki Kurokawa (Japonia). Principalele directii din domeniu sunt expuse dezbaterii specialistilor din Romania, iar intregul demers se constituie ca un dialog fecund intre spatiul arhitectural romanesc si spatiul arhitectural international.

Cunoscut pentru proiectarea Muzeului Evreiesc din San Francisco si pentru incercarea de a reconstrui World Trade Center, Daniel Libeskind vine la Bucuresti pentru a vorbi nu numai de experientele sale profesionale, ci si de viziunea sa asupra constructiilor viitoare. Unele din cele mai valoroase anticipari ale sale sunt: "presiunea urbanizarii va spori creativitatea omenirii" si ca "locuinta va fi o extensie a sinelui si va contine tot ce are nevoie o familie sau o persoana pentru a trai fericit. Ideile fundamentale in arhitectura se vor reorienta pe persoana si nu pe ideologie."

Daniel Libeskind va primi de asemenea titlul de Honoris Causa intr-o ceremonie ampla la care vor participa toti arhitectii, designerii si studentii prezenti la eveniment.

Mai multe informatii despre ceilalti invitati la ROCAD 2013 sunt disponibile pe: www.rocad.org.ro