Concluzii: “Generative Optimization” Conference și “How we can design something that we can’t imagine” Workshop 8 – 14 aprilie 2013

08.05.2013

1 zi de conferință, 6 zile de workshop, 1 seară de expoziție, aprox. 100 participanți, 2 tutori internaționali, 2 locații icon și multă muncă – cam acesta ar fi, pe scurt, rezumatul unei săptămâni dedicate proiectului Generative Optimization, realizat de echipa Parametrica [digi fab school] la începutul lunii aprilie la Muzeul Național de Artă Contemporană.

Provocarea proiectului Generative Optimization a fost aceea de a realiza echipe formate din membri cu diverse specializări, cu scopul de a înțelege mai bine, prin practică, ce înseamnă optimizarea generativă, sau găsirea unei soluții optime în funcție de problema dată.

Alături de tutorii internaționali SANTIAGO MARTIN LAGUNA, Expert Inginerie Generativă și Design Industrial (ES) și ARIAN HAKIMI NEJAD, Arhitect, ON-A (Barcelona MAA 2010), expert fabricații digitale și design parametric (IR), plecând de la studiul naturii, participanții au trecut prin diverse etape, lucrând în echipe sau individual. Aceștia au încercat diverse metode de optimizare și identificare a celor mai bune soluții, trecând de la teorii precum regula 0 a optimizării sau analize practice a miscării unei mingi, până la realizarea propriilor proiecte-experiment.

Procesele din natură nu se întâmplă rapid, au loc chiar foarte încet. În plus, dacă societatea și tehnologia se schimbă, de ce nu ne schimbăm și noi felul de a privi problemele? Optimizarea generativă este felul în care noi interpretăm datele, le facem mai ușor de înteles cu ajutorul computerelor pentru a găsi soluții rapide la soluții complexe, exact ca un GPS, dar cu aplicații mult mai complexe.” concluzionează Santiago Martin Laguna, tutorele principal al Generative Optimization.

Proiectele realizate au fost prezentate mai apoi în fața un juriu specializat precum Prof. Dr. Arh. Dorin Ștefan, Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan, Lect. Dr. Arh. Dan Georgescu, Lect. Dr. Arh. Ionuț Anton, Asist. Drd. Arh. Daniela Tănase.

Mai apoi, pentru un public mai larg, la invitația comunității oamenilor de bine Gens Du Bien echipa Parametrica [digi fab school] a prezentat în atmosfera relaxată a Fratelli Expresso Bar proiectele-experiment rezultate.

Participanții au ales să abordeze proiecte de optimizare a mediului înconjurător precum optimizarea luminii pe timp de vară sau de iarnă sau a radiațiilor, dar și realizarea de structuri capabile de adaptare la orice tip de factori. Proiectele sunt: Comportamente Adaptabile (Adaptive Behaviours), Metaball, Optimizarea suprafeței unui acoperiș, în funcție de lumina zilei și a radiațiilor solare (Roof surface optimization, depending on daylight and solar radiation), Turn Solar (Solar Tower), SMARTICI, Umbră Adaptabilă (Adaptive Shading). Informații despre proiecte pot fi găsite detaliat și pe www.facebook.com/parametrica.ro