RDW

Concluzii: “Generative Optimization” Conference şi “How we can design something that we can’t imagine” Workshop 8 – 14 aprilie 2013

Santiago Martin - Cognitive

1 zi de conferinţă, 6 zile de workshop, 1 seară de expoziţie, aprox. 100 participanţi, 2 tutori internaţionali, 2 locaţii icon şi multă muncă – cam acesta ar fi, pe scurt, rezumatul unei săptămâni dedicate proiectului Generative Optimization, realizat de echipa Parametrica [digi fab school] la începutul lunii aprilie la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Provocarea proiectului Generative Optimization a fost aceea de a realiza echipe formate din membri cu diverse specializări, cu scopul de a înţelege mai bine, prin practică, ce înseamnă optimizarea generativă, sau găsirea unei soluţii optime în funcţie de problema dată.

Alături de tutorii internaţionali SANTIAGO MARTIN LAGUNA, Expert Inginerie Generativă şi Design Industrial (ES) şi ARIAN HAKIMI NEJAD, Arhitect, ON-A (Barcelona MAA 2010), expert fabricaţii digitale şi design parametric (IR), plecând de la studiul naturii, participanţii au trecut prin diverse etape, lucrând în echipe sau individual. Aceştia au încercat diverse metode de optimizare şi identificare a celor mai bune soluţii, trecând de la teorii precum regula 0 a optimizării sau analize practice a miscării unei mingi, până la realizarea propriilor proiecte-experiment.

Procesele din natură nu se întâmplă rapid, au loc chiar foarte încet. În plus, dacă societatea şi tehnologia se schimbă, de ce nu ne schimbăm şi noi felul de a privi problemele? Optimizarea generativă este felul în care noi interpretăm datele, le facem mai uşor de înteles cu ajutorul computerelor pentru a găsi soluţii rapide la soluţii complexe, exact ca un GPS, dar cu aplicaţii mult mai complexe.” concluzionează Santiago Martin Laguna, tutorele principal al Generative Optimization.

working hard each day

Proiectele realizate au fost prezentate mai apoi în faţa un juriu specializat precum Prof. Dr. Arh. Dorin Ştefan, Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan,  Lect. Dr. Arh. Dan Georgescu, Lect. Dr. Arh. Ionuţ Anton, Asist. Drd. Arh. Daniela Tănase.

Mai apoi, pentru un public mai larg, la invitaţia comunităţii oamenilor de bine Gens Du Bien echipa Parametrica [digi fab school] a prezentat în atmosfera relaxată a Fratelli Expresso Bar proiectele-experiment rezultate.

Participanţii au ales să abordeze proiecte de optimizare a mediului înconjurător precum optimizarea luminii pe timp de vară sau de iarnă sau a radiaţiilor, dar şi realizarea de structuri capabile de adaptare la orice tip de factori. Proiectele sunt: Comportamente Adaptabile (Adaptive Behaviours), Metaball, Optimizarea suprafeţei unui acoperiş, în funcţie de lumina zilei şi a radiaţiilor solare (Roof surface optimization, depending on daylight and solar radiation), Turn Solar (Solar Tower), SMARTICI, Umbră Adaptabilă (Adaptive Shading). Informaţii despre proiecte pot fi găsite detaliat şi pe www.facebook.com/parametrica.ro

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog