Lansare de carte - Johann Schlatter: Cultură occidentală și arhitectură românească (1831-1866) de Horia Moldovan

27.05.2013

Editura Simetria vă invită

VINERI, 31 MAI 2013, ORA 16.00, la

SALONUL INTERNAȚIONAL DE CARTE BOOKFEST 2013, PAVILION C5/STAND D07

cu ocazia lansării volumului JOHANN SCHLATTER: CULTURĂ OCCIDENTALĂ ȘI ARHITECTURĂ ROMÂNEASCĂ (1831-1866) de HORIA MOLDOVAN

Vor prezenta volumul

EXCELENȚA SA JEAN-HUBERT LEBET, AMBASADORUL CONFEDERAȚIEI ELVEȚIENE ÎN ROMÂNIA,

ARH. ALEXANDRU BELDIMAN ȘI PROF. DR. ARH. NICOLAE LASCU

Volumul prezintă arhitectura valahă a primei părți a secolului al XIX-lea prin prisma activității elvețianului Johann Schlatter (1808-1865), profund implicat în complexul proces de modernizare. Schlatter sosea în Țara Românească într-o perioadă în care, în arhitectură, suprapunerea împrumuturilor occidentale pe fondul autohton ajunsese prea puțin să se concretizeze în realizări coerente stilistic. În ciuda criticilor ulterioare, din documentele păstrate reiese faptul că Schlatter s-a bucurat de considerația contemporanilor precum și de încrederea autorităților statului.

În paralel cu implicarea în unele dintre cele mai însemnate proiecte publice (Grădina Kiseleff, Universitatea și Teatrul Național din București, etc.), în 1844, la sugestia lui Vladimir Blaremberg, conducerea intervențiilor asupra construcțiilor mănăstirilor medievale din Țara Românească îi era încredințată lui Schlatter, acesta fiind numit „arhitect mănăstiresc”. Până spre 1865, Schlatter s-a ocupat de câteva zeci de ansambluri monastice și biserici: Tismana, Bistrița, Arnota, Dealu, Cozia, Negoești, Snagov, Mitropolia din Târgoviște sau cea din București, Antim, Radu-Vodă etc.

Horia Moldovan (n. 1978, Sibiu). Licențiat al Facultății de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Masterat în Conservarea Monumentelor Istorice și doctorat în arhitectură în 2008, cu teza _Arhitectura în Țara Românească (1831-1866). Activitatea lui Johann Schlatter_. Arhitect practicant și cadru didactic în cadrul Departamentului de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului Construit din cadrul UAUIM.

Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii, al Ambasadei Confederației Elvețiene în România și al Fondului Sponsorilor Elvețieni din România.

www.simetria.ro