Proiecte finale: “How we can design something that we can’t imagine” Workshop 8 – 14 aprilie 2013
08.05.2013
Proiectelor participanților au fost analizate de către un juriu de specialiști Prof Dr. Arh. Dorin Ștefan, Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan, Lect. Dr. Arh. Dan Georgescu, Lect. Dr. Arh. Ionut Anton și Asist. Drd. Arh. Daniela Tănase. Acestea au fost prezentate către publicul larg miercuri, 17 aprilie într-o atmosferă relaxată în Fratelli Expresso Bar.
Mai jos puteți vedea descrierea și scopul fiecărui proiect în parte:
Proiect echipa 1 - Comportamente Adaptabile (Adaptive Behaviours)
Echipa: Monica Crețu, Zoia Alexandra Bafoni, Larisa Rățoi
Scop:
Crearea unei structuri parametrice care să se poată adapta oricărui mediu și oricăror condiții meteorologice. Adaptabilitatea structurii a fost asigurată prin modulul de bază, iar geometria suprafeței a fost configurată, în așa fel încât, să poată crește, sau descrește, în înălțime, pentru a putea primi cantitatea adecvată de radiații solare.
Perforațiile structurii pot furniza lumină naturală și energie pentru mediile umbrite și reci, sau pot funcționa precum o barieră împotriva luminii și căldurii în medii cu climă caldă. Structura poate fi amplasată și în medii naturale și urbane și poate susține desfășurarea unei game largi de activitați și funcții, în conformitate cu scara și nivelul de dezvoltare proprii.
Avantajul principal al modularității acesteia este că structura poate fi extinsă cu module similare pentru o mai bună funcționare și utilizare. Principiile construcției sunt simple și pot varia în dimensiune, fără ca proprietățile inițiale ale învelișului ei din piele adaptabilă, să se altereze.
Proiect echipa 2 - Metaball
Echipa: Ghergu Yvona
Scop:
Proiectul a dorit sa fie un experiment de optimizare al suprafețelor. Scopul principal fiind acela de a gasi cea mai mare suprafață utilă pe fiecare nivel.
Proiect echipa 3 - Optimizarea suprafeței unui acoperiș, în funcție de lumina zilei și a radiațiilor solare (Roof surface optimization, depending on daylight and solar radiation)
Echipa: Diana Giurea, Ares Simone Monzio Campagnoni
Scop:
Generarea unei structuri geometrice optime pentru suprafața unui acoperiș, cu scopul de a atinge eficiența, în funcție de radiațiile solare. Uneltele folosite pentru atingerea obiectivelor echipei au fost: GALAPAGOS, ECOTECT/GECO, DIVA, WEAVERBIRD.
Construcția structurii a început prin definirea conturului geometriei și a câtorva puncte interioare de o anumită înalțime, apoi a continuat prin crearea unei meșe geometrice, urmată de subtriangularea fațetelor poligonale ale meșei. Pașii următori au constat în extragerea punctelor centrale și normalelor tuturor fațetelor meșei, distribuirea triunghiurilor meșei în funcție de scară și unirea structurii în patru puncte, concluzionând cu configurarea geometriei rezultate.
Înălțimea și dimensiunea intrării au fost optimizate pentru maximizarea numărului de raze solare care ar intra pe timpul iernii și minimizarea numărului de raze solare care ar intra pe timpul verii, în interiorul structurii.
Proiect echipa 4 - Turn Solar (Solar Tower)
Echipa: Paul Morariu
Scop:
Plecând de la ideea unui turn obișnuit, care nu necesită prea multă optimizare, echipa și-a propus să îl împartă în două cu scopul de a mări suprafața de colectare a radiațiilor solare. În urma unei analize a primelor radiații solare colectate de turn, s-a observat că mișcarea turnului a putut fi articulată, ceea ce a însemnat că optimizarea suprafeței turnului se poate face foarte greu. Schimbând geometria turnului din regulată în neregulată, optimizarea a fost complexă, dar posibilă.
Proiect echipa 5 - SMARTICI
Echipa: Andrei Mițisor, Ina Leonte, Mihai Aostăcioae
Scop:
SMARTICI reprezintă o logică de umbrire, concepută pentru un acoperiș transparent sau fațadă. Aceasta utilizează elemente de construcție în formă de piroane care, fie umbresc, fie lasă lumina soarelui să patrundă într-o încăpere. Forma acoperișului a fost calculată astfel încât să își poată schimba poziția piroanelor, în funcție de coordonatele geografice.
În scenariul echipei, acoperișul este amplasat undeva în New York și proiectează majoritatea umbrei pe durata verii și majoritatea luminii pe durata iernii. Constrângerile proiectului constau în găsirea configurației optime pentru minimizarea consumului de energie.
Proiect echipa 6: Umbră Adaptabilă (Adaptive Shading)
Echipa: Laurențiu Constantin, Ichim Răzvan
Scop:
Proiectul a avut drept scop crearea unui sistem optim de obloane din dușumele de lemn, prin care umbrirea locuințelor poate fi adaptată la nevoile locatarilor.
În lunile calde, acest sistem se dorește a proteja împotriva penetrării razelor UV în locuințe, cu aproximativ 10 grade Celsius, în acest fel salvând bani și energie, care ar fi consumate datorită aerului condiționat, iar în lunile reci, se dorește a stoca caldură și lumină, prin captarea razelor soarelui.