RDW

Proiecte finale: “How we can design something that we can’t imagine” Workshop 8 – 14 aprilie 2013

Proiecte Expo (4)

Proiectelor participanţilor au fost analizate de către un juriu de specialişti Prof Dr. Arh. Dorin Ştefan, Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan, Lect. Dr. Arh. Dan Georgescu, Lect. Dr. Arh. Ionut Anton şi Asist. Drd. Arh. Daniela Tănase. Acestea au fost prezentate către publicul larg miercuri, 17 aprilie într-o atmosferă relaxată în Fratelli Expresso Bar.

Mai jos puteţi vedea descrierea şi scopul fiecărui proiect în parte:

 

Proiect echipa 1 – Comportamente Adaptabile (Adaptive Behaviours)

Echipa: Monica Creţu, Zoia Alexandra Bafoni, Larisa Răţoi

 Adaptive-Behaviours-1

Scop:

Crearea unei structuri parametrice care să se poată adapta oricărui mediu şi oricăror condiţii meteorologice. Adaptabilitatea structurii a fost asigurată prin modulul de bază, iar geometria suprafeţei a fost configurată, în aşa fel încât, să poată creşte, sau descreşte, în înălţime, pentru a putea primi cantitatea adecvată de radiaţii solare.

Perforaţiile structurii pot furniza lumină naturală şi energie pentru mediile umbrite şi reci, sau pot funcţiona precum o barieră împotriva luminii şi căldurii în medii cu climă caldă. Structura poate fi amplasată şi în medii naturale şi urbane şi poate susţine desfăşurarea unei game largi de activitaţi şi funcţii, în conformitate cu scara şi nivelul de dezvoltare proprii.

Avantajul principal al modularităţii acesteia este că structura poate fi extinsă cu module similare pentru o mai bună funcţionare şi utilizare. Principiile construcţiei sunt simple şi pot varia în dimensiune, fără ca proprietăţile iniţiale ale învelişului ei din piele adaptabilă, să se altereze.

 

Proiect echipa 2 – Metaball

Echipa: Ghergu Yvona

Metaball-1

Scop:

Proiectul a dorit sa fie un experiment de optimizare al suprafeţelor. Scopul principal fiind acela de a gasi cea mai mare suprafaţă utilă pe fiecare nivel.

 

Proiect echipa 3 – Optimizarea suprafeţei unui acoperiş, în funcţie de lumina zilei şi a radiaţiilor solare (Roof surface optimization, depending on daylight and solar radiation)

Echipa: Diana Giurea, Ares Simone Monzio Campagnoni

 Roof-Optimization-1

Scop:

Generarea unei structuri geometrice optime pentru suprafaţa unui acoperiş, cu scopul de a atinge eficienţa, în funcţie de radiaţiile solare. Uneltele folosite pentru atingerea obiectivelor echipei au fost: GALAPAGOS, ECOTECT/GECO, DIVA, WEAVERBIRD.

Construcţia structurii a început prin definirea conturului geometriei şi a câtorva puncte interioare de o anumită înalţime, apoi a continuat prin crearea unei meşe geometrice, urmată de subtriangularea faţetelor poligonale ale meşei. Paşii următori au constat în extragerea punctelor centrale şi normalelor tuturor faţetelor meşei, distribuirea triunghiurilor meşei în funcţie de scară şi unirea structurii în patru puncte, concluzionând cu configurarea geometriei rezultate.

Înălţimea şi dimensiunea intrării au fost optimizate pentru maximizarea numărului de raze solare care ar intra pe timpul iernii şi minimizarea numărului de raze solare care ar intra pe timpul verii, în interiorul structurii.

Proiect echipa 4 – Turn Solar (Solar Tower)

Echipa: Paul Morariu

 Solaris-1

Scop:

Plecând de la ideea unui turn obişnuit, care nu necesită prea multă optimizare, echipa şi-a propus să îl împartă în două cu scopul de a mări suprafaţa de colectare a radiaţiilor solare. În urma unei analize a primelor radiaţii solare colectate de turn, s-a observat că mişcarea turnului a putut fi articulată, ceea ce a însemnat că optimizarea suprafeţei turnului se poate face foarte greu. Schimbând geometria turnului din regulată în neregulată, optimizarea a fost complexă, dar posibilă.

  

Proiect echipa 5 – SMARTICI

Echipa: Andrei Miţisor, Ina Leonte, Mihai Aostăcioae

 Smartici-pag-1

Scop:

SMARTICI reprezintă o logică de umbrire, concepută pentru un acoperiş transparent sau faţadă. Aceasta utilizează elemente de construcţie în formă de piroane care, fie umbresc, fie lasă lumina soarelui să patrundă într-o încăpere. Forma acoperişului a fost calculată astfel încât să îşi poată schimba poziţia piroanelor, în funcţie de coordonatele geografice.

În scenariul echipei, acoperişul este amplasat undeva în New York şi proiectează majoritatea umbrei pe durata verii şi majoritatea luminii pe durata iernii. Constrângerile proiectului constau în găsirea configuraţiei optime pentru minimizarea consumului de energie.

 

Proiect echipa 6: Umbră Adaptabilă (Adaptive Shading)

Echipa: Laurenţiu Constantin, Ichim Răzvan

 Adaptive Shading 1

Scop:

Proiectul a avut drept scop crearea unui sistem optim de obloane din duşumele de lemn, prin care umbrirea locuinţelor poate fi adaptată la nevoile locatarilor.

În lunile calde, acest sistem se doreşte a proteja împotriva penetrării razelor UV în locuinţe, cu aproximativ 10 grade Celsius, în acest fel salvând bani şi energie, care ar fi consumate datorită aerului condiţionat, iar în lunile reci, se doreşte a stoca caldură şi lumină, prin captarea razelor soarelui.

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog