Se redeschide Muzeul Colecțiilor de Artă

31.05.2013

Muzeul Național de Artă al României are plăcerea să anunțe redeschiderea integrală pentru public a Muzeului Colecțiilor de Artă începând cu data de 4 iunie 2013, după un amplu proces de consolidare și renovare a clădirii și după restaurarea unor importante piese din patrimoniul muzeal.

Programul de vizitare al muzeului este de sâmbătă până miercuri, orele 11.00-19.00 (în perioada mai – septembrie)/ 10.00-18.00 (în perioada octombrie – aprilie); joia și vinerea - închis.

Tarif întreg: 15 lei; bilet combinat (Muzeul Colecțiilor de Artă + Galeria Națională și Galeria de Artă Europeană): 20 lei. În prima miercuri a fiecărei luni intrarea este gratuită.

Muzeul Colecțiilor de Artă este găzduit în clădirea fostului Palat Romanit. Edificiul, a cărui construcție a început în jurul anului 1812, este unul din reperele importante ale începuturilor arhitecturii moderne din București. Finalizat de către vistiernicul Grigore Romanit (Romanet), al cărui nume îl poartă, palatul a fost supus de-a lungul timpului unor transformări masive, rămânând însă un martor al vieții politice, sociale și culturale a capitalei.

Inaugurat în 1978 ca secție a Muzeului Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă reunește într-un singur așezământ donațiile făcute de-a lungul anilor de colecționari cu merite deosebite în păstrarea unui valoros patrimoniu artistic. Din 1986 până în 2009 muzeul a fost deschis parțial pentru public, în diferite formule (corpurile B și C până în 2002, corpul A în perioada 2003-2009), iar la începutul anului 2009 muzeul a fost închis, ca urmare a avansării lucrărilor de consolidare și restaurare, finanțate prin împrumutul oferit României de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în vederea reabilitării monumentelor istorice reprezentative.

În prezent, în urma unei solide reconstrucții și reamenajări, fostul Palat Romanit poate valorifica într-o viziune modernă patrimoniul muzeal pe care îl găzduiește. Cele 34 de colecții expuse ocupă integral cele trei corpuri ale Palatului Romanit. Expunerea lor ține seama de specificul patrimoniului, urmărind redarea configurației originare a fiecărei colecții, într-o prezentare coerentă atât sub raport cronologic, cât și sub raportul filiațiilor stilistice.

Muzeul Colecțiilor de Artă are misiunea de a conserva dar și de a pune la dispoziția publicului un fond reprezentativ pentru fenomenul artistic și pentru colecționismul din România, contribuind la formarea și transferul de valori culturale și morale. Reunirea în cadrul unei singure instituții a unor donații de certă valoare are rolul de a evidenția rolul colecționarilor în viața cultural-artistică a țării.

Muzeul readuce la viață perioada interbelică, o perioadă în care se conturează și se impun renumite colecții precum cele ale lui Iosif N. Dona, Garabet Avachian, Alexandra și Barbu Slătineanu, Marcu Beza, Béatrice și Hrandt Avakian ș.a. Selecția pieselor stă mărturie nu doar pentru gustul diferiților colecționari, ci și pentru mijloacele materiale de care dispuneau.

Atenția multora dintre ei se orientează, în mod explicabil, spre valorile locale confirmate, clasicizate, precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu dar și spre artiștii ajunși acum la maturitate artistică: Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Camil Ressu, Francisc Șirato, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiață.

Colecționarii își îndreaptă atenția și spre lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă de proveniență occidentală sau orientală. Anumite colecții se remarcă prin tematica foarte clar definită (colecția Simu – artă românească și franceză, colecția Slătineanu – artă populară, colecția Béatrice și Hrandt Avakian – artă decorativă și orientală, colecția Marcu Beza – arta Orientului Apropiat), în timp ce altele au un caracter monografic (colecția Iosif Iser, colecția Corneliu Baba, colecția Lucia Demetriade Bălăcescu).