Și pe mine mă interesează arhitectura!
09.05.2013
ediția a 2-a
2013
Programul școlar inițiat de Ministerul Educației Naționale numit “Să știi mai multe, să fii mai bun!” a oferit pretextul potrivit pentru desfășurarea celei de-a doua ediții a proiectului "Și pe mine mă interesează arhitectura" desfășurat la Sfântu Gheorghe, ce a îmbinat activități pe teme de arhitectură dedicate elevilor de liceu și gimnaziu, cu activități dedicate specialiștilor din domeniul arhitecturii cât și publicului larg.
Scopul proiectului este de a aduce arhitectura în centrul atenției opiniei publice și a promova rolul arhitectului în societate.
Elevii sunt viitori formatori și cetățeni ai societății ce vor putea decide asupra viitorului orașelor noastre, contribuind la viitorul cultural al acestora. Prin participarea lor activă la analiza mediului construit, aceștia vor înțelege mai ușor importanța valorilor arhitecturale, a interconexiunii dintre viața publică și arhitectură.
Proiectul a cuprins patru secțiuni: ATELIERE de MACHETE, JOCURI INTERACTIVE, ARHITECTURĂ ACTIVĂ și EXPOZIȚII.
ATELIERE de MACHETE
Modelarea pe calculator are tendința de a eclipsa importanța machetei ca instrument de studiu, însă construirea de machete este accesibilă tuturor, pentru că nu necesită cunoștințe de specialitate. Totodată, machetarea devine un instrument pentru studierea în detaliu și înțelegerea clădirilor.
Machetele noastre sunt reproduceri din carton ale unor clădiri existente, cu accent deosebit pe detaliile uimitoare.
Muzeul Național Secuiesc din oraș, ce funcționează într-un ansamblu de clădiri marca Kós Károly, organizează anul acesta „Anul Kós”, dedicat activității și vieții arhitectului, scriitorului, graficianului Kós Károly, prin organizarea unei serii de evenimente.
Sfântu Gheorghe este al doilea oraș, după Budapesta, unde arhitectul a proiectat cele mai multe clădiri, fapt ce a făcut ca, după machetele clădirilor istorice realizate la prima ediție a proiectului „Și pe mine mă interesează arhitectura”, anul acesta să fie vedete clădirile marca Kós Károly.
Echipa formată din 15 elevi maghiari a fost condusă de arhitect Varga Erika, respectiv echipa formată din 13 elevi români de arhitect Popovici Aletta. Elevii s-au familiarizat cu arhitectura cu ocazia plimbărilor prin oraș și a prelegerilor, apoi au construit șase machete ale unor clădiri proiectate de arhitectul Kós Károly.
Pe lângă faptul că au reconstruit clădirile cu mâinile lor, poate cea mai mare satisfacție a fost dată de faptul că, pe baza pozelor și a creativității, elevii au putut reproduce micile detalii de stil și elementele de arhitectură, clădirile în miniatură devenind astfel tot mai realiste.
ATELIER JOC INTERACTIV
La această secțiune, pentru început, cei mici cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani, au avut ocazia să facă cunoștință cu arhitectura, prin descoperirea diversității formelor, culorilor, proporțiilor și a specificității anumitor clădiri.
În ceea de a doua parte, copiii au fost invitați să construiască silueta unui oraș cu ajutorul obiectelor a căror umbre au fost proiectate pe pereții sălii.
Ulterior, aceștia au fost rugați să deseneze conturul clădirilor și mai apoi să dea viață acestui oraș, cu ajutorul cariocilor colorate, adăugând tot ceea ce cred ei că are nevoie un oraș pentru „a fi viu”.
Copiii au avut ocazia să-și dezvolte abilitățile tehnice, artistice și de comunicare. Au proiectat orașe întregi sau doar ansambluri de clădiri de locuințe, birouri, spitale, grădinițe, parcuri cu locuri de joacă, zgârei nori, hoteluri ori parc pentru skateborderi.
La această activitate au participat aproximativ 18o de școlari și preșcolari din cinci școli, coordonați de arhitect Corina Dumitrescu, asistată de arhitect Ferentz Ágnes.
ARHITECTURĂ ACTIVĂ cu FENESTELA
O premieră a ediției din acest an a fost instalația didactică, construită în spațiul public prin care am dorit să „aducem în stradă” evenimentul nostru.
Am construit un spațiu expozițional unde am prezentat evenimentele din cadrul proiectului, o adevărată experiență de spațiu ce s-a realizat sub efectul activității de construcție ale elevilor (realizarea de măsurători, trasarea construcției pe baza proiectului, discuții, expunerea propunerilor de îmbunătățire și în final colorarea ca gest creator adițional).
Activitatea celor 11 elevi participanți a fost coordonată de arhitect Török Áron, asistat în procesul de proiectare de arhitect Hlavathy Zsófia, în execuție de arhitect Zsigmond Pál și inginerii constructori Ferenczi Z. Sámul, Popovici Szabolcs și Varga Szabolcs.
Realizarea instalației didactice a fost posibilă cu ajutorul firmei FENESTELA 68 – producător de ferestre și uși din lemn stratificat (director: Miklós Ervin, director tehnic: Dóczé Zsolt), care a debitat și ne-a pus la dispoziție materialul lemnos pe durata proiectului. După dezmembrare, materialul lemnos a fost reutilizat în fabrică.
EXPOZIȚIE DE ARHITECTURĂ
Expoziția „Paralele arhitecturale portugalo – maghiare” a cuprins exemple ale arhitecturii portugheze ce au fot prezentate de editura Terc în volumul Arhitecți contemporani portughezi, iar exemplele maghiare sunt reprezentate din planurile cele mai interesante ale acestui domeniu din ultimii ani.
Arhitectura portugheză este recunoscută la nivel internațional și pentru faptul că oferă soluții atât pentru construcțiile tradiționale, cât și pentru tendințele contemporane din acest domeniu. Clădirile care fac subiectul prezentei expoziții, în plus față de cerințele funcționale, joacă un rol semnificativ în determinarea indentității așezărilor, fiind și un factor important al dezvoltării acestora.
Expoziția are ca scop principal atragerea atenției asupra exemplelor a cărei inspirație este reprezentată de arhitectura portugheză. Curatori arhitect Csiki Barna și arhitect Szentirmai Tamás.
"Și pe mine mă interesează arhitectura" ediția a 2-a desfășurat în perioada 2-22 aprilie 2013, proiect cultural inițiat și coordonat de tineri arhitecți din Sf. Gheorghe, organizat prin finanțare din timbrul arhitecturii de Ordinul Arhitecților din România–Filiala Brașov-Covasna-Harghita, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Focus Rectus și Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Sfântu Gheorghe.
Cu sprijinul: Muzeul Național Secuiesc, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană – MAGMA
Sponsori: FENESTELA 68, SC KIRA SRL, SC TODOR SRL, BÖLÖNI MIHÁLY & co, SC COVALACT SA, BON SWEET BON, brutăria DIÓSZEGI, DUNAPACK RAMBOX, KOBAK DESIGN, NEOKOPIA
ARHITECTURA, ARHITEXT
Parteneri media: ARHITECTURA, ARHITEXT, ARHIFORUM, HÁROMSZÉK
Foto: Răzvan Precup, Zsigmond István
Detalii:
Blog- www.spmmia.blog.com
Facebook - www.facebook.com/SiPeMineMaIntereseazaArhitectura