RDW

Şi pe mine mă interesează arhitectura!

ediţia a 2-a

2013

Programul şcolar iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale numit “Să ştii mai multe, să fii mai bun!” a oferit pretextul potrivit pentru desfăşurarea celei de-a doua ediţii a proiectului „Şi pe mine mă interesează arhitectura” desfăşurat la Sfântu Gheorghe, ce a îmbinat activităţi pe teme de arhitectură dedicate elevilor de liceu şi gimnaziu, cu activităţi dedicate specialiştilor din domeniul arhitecturii cât şi publicului larg.

Scopul proiectului este de a aduce arhitectura în centrul atenţiei opiniei publice şi a promova rolul arhitectului în societate.

Elevii sunt viitori formatori şi cetăţeni ai societăţii ce vor putea decide asupra viitorului oraşelor noastre, contribuind la viitorul cultural al acestora. Prin participarea lor activă la analiza mediului construit, aceştia vor înţelege mai uşor importanţa valorilor arhitecturale, a interconexiunii dintre viaţa publică şi arhitectură.

Proiectul a cuprins patru secţiuni: ATELIERE de MACHETE, JOCURI INTERACTIVE, ARHITECTURĂ ACTIVĂ şi EXPOZIŢII.

 

ATELIERE de MACHETE

 

Modelarea pe calculator are tendinţa de a eclipsa importanţa machetei ca instrument de studiu, însă construirea de machete este accesibilă tuturor, pentru că nu necesită cunoştinţe de specialitate. Totodată, machetarea devine un instrument pentru studierea în detaliu şi înţelegerea clădirilor.

_MG_3014

Machetele noastre sunt reproduceri din carton ale unor clădiri existente, cu accent deosebit pe detaliile uimitoare.

_MG_3039

Muzeul Naţional Secuiesc din oraş, ce funcţionează într-un ansamblu de clădiri marca Kós Károly, organizează anul acesta „Anul Kós”, dedicat activităţii şi vieţii arhitectului, scriitorului, graficianului Kós Károly, prin organizarea unei serii de evenimente.

_MG_3413

Sfântu Gheorghe este al doilea oraş, după Budapesta, unde arhitectul a proiectat cele mai multe clădiri, fapt ce a făcut ca, după machetele clădirilor istorice realizate la prima ediţie a proiectului „Şi pe mine mă interesează arhitectura”, anul acesta să fie vedete clădirile marca Kós Károly.

Echipa formată din 15 elevi maghiari a fost condusă de arhitect Varga Erika, respectiv echipa formată din 13 elevi români de arhitect Popovici Aletta. Elevii s-au familiarizat cu arhitectura cu ocazia plimbărilor prin oraş şi a prelegerilor, apoi au construit şase machete ale unor clădiri proiectate de arhitectul Kós Károly.

_MG_3433

Pe lângă faptul că au reconstruit clădirile cu mâinile lor, poate cea mai mare satisfacţie a fost dată de faptul că, pe baza pozelor şi a creativităţii, elevii au putut reproduce micile detalii de stil şi elementele de arhitectură, clădirile în miniatură devenind astfel tot mai realiste.

_MG_3046 

ATELIER JOC INTERACTIV

La această secţiune, pentru început, cei mici cu vârsta cuprinsă între 8 şi 14 ani, au avut ocazia să facă cunoştinţă cu arhitectura, prin descoperirea diversităţii formelor, culorilor, proporţiilor şi a specificităţii anumitor clădiri.

_MG_3062

În ceea de a doua parte, copiii au fost invitaţi să construiască silueta unui oraş cu ajutorul obiectelor a căror umbre au fost proiectate pe pereţii sălii.

_MG_2789

Ulterior, aceştia au fost rugaţi să deseneze conturul clădirilor şi mai apoi să dea viaţă acestui oraş, cu ajutorul cariocilor colorate, adăugând tot ceea ce cred ei că are nevoie un oraş pentru „a fi viu”.

_MG_2912

Copiii au avut ocazia să-şi dezvolte abilităţile tehnice, artistice şi de comunicare. Au proiectat oraşe întregi sau doar ansambluri de clădiri de locuinţe, birouri, spitale, grădiniţe, parcuri cu locuri de joacă, zgârei nori, hoteluri ori parc pentru skateborderi.

La această activitate au participat aproximativ 18o de şcolari şi preşcolari din cinci şcoli, coordonaţi de arhitect Corina Dumitrescu, asistată de arhitect Ferentz Ágnes. 

ARHITECTURĂ ACTIVĂ cu FENESTELA

O premieră a ediţiei din acest an a fost  instalaţia didactică, construită în spaţiul public prin care am dorit să „aducem în stradă” evenimentul nostru.

_MG_3211

Am construit un spaţiu expoziţional unde am prezentat evenimentele din cadrul proiectului, o adevărată experienţă de spaţiu ce s-a realizat sub efectul activității de construcție ale elevilor (realizarea de măsurători, trasarea construcţiei pe baza proiectului, discuţii, expunerea propunerilor de îmbunătăţire şi în final colorarea ca gest creator adiţional).

DSCF1564

Activitatea celor 11 elevi participanți a fost coordonată de arhitect Török Áron, asistat în procesul de proiectare de arhitect Hlavathy Zsófia, în execuţie de arhitect Zsigmond Pál şi inginerii constructori Ferenczi Z. Sámul, Popovici Szabolcs şi Varga Szabolcs.

_MG_3156

Realizarea instalaţiei didactice a fost posibilă cu ajutorul firmei FENESTELA 68 – producător de ferestre şi uşi din lemn stratificat (director: Miklós Ervin, director tehnic: Dóczé Zsolt), care a debitat şi ne-a pus la dispoziție materialul lemnos pe durata proiectului. După dezmembrare, materialul lemnos a fost reutilizat în fabrică.

 

 

EXPOZIŢIE DE ARHITECTURĂ

Expoziţia „Paralele arhitecturale portugalo – maghiare” a cuprins exemple ale arhitecturii portugheze ce au fot prezentate de editura Terc în volumul Arhitecţi contemporani portughezi, iar exemplele maghiare sunt reprezentate din planurile cele mai interesante ale acestui domeniu din ultimii ani.

Arhitectura portugheză este recunoscută  la nivel internaţional şi pentru faptul că oferă soluţii atât pentru construcţiile tradiţionale, cât şi pentru tendinţele contemporane din acest domeniu. Clădirile care fac subiectul prezentei expoziţii, în plus faţă de cerinţele funcţionale, joacă un rol semnificativ în determinarea indentităţii aşezărilor, fiind şi un factor important al dezvoltării acestora.

Expoziţia are ca scop principal atragerea atenţiei asupra exemplelor a cărei inspiraţie este reprezentată de arhitectura portugheză. Curatori arhitect Csiki Barna şi  arhitect Szentirmai Tamás.

  parhuzamok

„Şi pe mine mă interesează arhitectura” ediţia a 2-a desfăşurat în perioada 2-22 aprilie 2013, proiect cultural iniţiat şi coordonat de tineri arhitecţi din Sf. Gheorghe, organizat prin finanţare din timbrul arhitecturii de Ordinul Arhitecţilor din România–Filiala Braşov-Covasna-Harghita, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociaţia Focus Rectus şi Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Sfântu Gheorghe.

 

Cu sprijinul: Muzeul Naţional Secuiesc, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană – MAGMA

Sponsori: FENESTELA 68, SC KIRA SRL, SC TODOR SRL, BÖLÖNI MIHÁLY & co, SC COVALACT SA, BON SWEET BON, brutăria DIÓSZEGI, DUNAPACK RAMBOX, KOBAK DESIGN, NEOKOPIA

ARHITECTURA, ARHITEXT

Parteneri media: ARHITECTURA, ARHITEXT, ARHIFORUM, HÁROMSZÉK

Foto: Răzvan  Precup, Zsigmond István

 

Detalii:

Blog- www.spmmia.blog.com

Facebook – www.facebook.com/SiPeMineMaIntereseazaArhitectura

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog