RDW

Street Delivery – Iași 2013

afis-cu-parteneri-(1)

Street Delivery, un festival de amploare care are loc de 7 ani în București și de 6 ani în Timișoara, va prinde rădăcini în acest an și la Iași. Festivalul are loc concomitent în cele 3 orașe, în weekend-ul 14, 15 și 16 iunie, iar în Iași vom închide strada Vasile Pogor pentru mașini și o vom deschide pentru oameni.

Având ca scop promovarea arhitecturii de calitate și punerea în valoare a patrimoniului, alegerea acestei străzi ca locație nu a fost aleatorie. Alegerea noastră s-a bazat pe o analiză a potențialului străzii, atât ca poziționare, cât și ca valoarea istorică. Pe lângă situarea Muzeului Literaturii Române și a Palatului Copiilor Iași pe această stradă, la capătul ei este și Muzeul “Nicolae Gane”, de care, însă, nu foarte multă lume știe. Dorim să atragem un semnal de alarmă în ceea ce privește rolul monumentelor istorice în comunitate și faptul că acestea sunt intrate într-un con de umbră, iar strada Vasile Pogor este perfectă pentru acest lucru. Unul din scopurile Street Delivery este de a pune în valoare monumentele istorice uitate și ar fi păcat ca o astfel de stradă, pe unde au pășit atâtea personalități să fie dată uitării. Street Delivery își asumă rolul de a transforma strada Vasile Pogor într-un spațiu vivace, încurajând proiectele experimentale și instalațiile interactive care prezintă alternative de trai frumos, un echilibru între artă și viața de zi cu zi. Orașul este un organism viu care, dacă nu este îngrijit cum trebuie, se degradează, de aceea dorim să activăm, consultăm și implicăm comunitatea locală în diverse activități ce țin de modelarea spațiului public. Trebuie să învățăm că fiecare dintre noi, ca parte din comunitate, are dreptul și totodată obligația să se asigure că bunurile publice se vor păstra și vor rezista vremii.

De asemenea dorim să recuperăm spațiul public care este pierdut în detrimentul automobilelor și construcțiilor moderne și să instaurăm o egalitate între pietoni, bicicliști și șoferi, bucurându-ne împreună de beneficiile acestuia. Prin Street Delivery încercăm să oferim străzii o nouă utilitate, o folosim ca o punte între arhitectură, artă și comunitate, o transformăm într-un loc de comunicare, interacțiune și cunoaștere.

Evenimentul își propune revitalizarea spațiului public prin activități din domenii cât mai diversificate. Împletind arhitectura, arta, performing arts, teatrul, filmul, muzica, activitățile sportive și atelierele, vom propune o variantă de trai în care utilul se îmbină cu plăcutul. Dintre  invitați și participanți îi putem enumera pe Ache77, Pisica Pătrată (care a realizat și logo-ul acestei ediții), Lights Out, Silent Strike & Dan Basu, Fine It’s Pink, Ruxandra Răileanu, etc, însă mai sunt mulți alții, în total avem peste 70 de proiecte și activități.

Secțiunea arhitectură are rolul de a familiariza comunitatea cu acest domeniu. Proiectele de urbanism și arhitectură trebuie să fie explicate și comunicate publicului larg, condițiile esențiale ca cetățenii să se poată implica în dezvoltarea urbană și modelarea spațiului public.

Astfel timp de trei zile, Street Delivery propune o alternativă la felul în care este văzută locuirea orașului prin ieșirea în stradă a artiștilor și manifestarea în mod public a artei.

Mai multe detalii pe https://www.facebook.com/Street.Delivery.Iasi

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog