RDW

Dealu Cerului Project – 2013. Cum construim un concept

bannerdraft4ENG

In anul 2005  s-a conturat clar ideea de a gasi un loc… in apropiere… care sa permita dezvoltarea unui Centru de arhitectura experimentala, un spatiu al unui atelier deschis, un proiect total in care sa fie mereu ceva de realizat, materialul natural sa-si regaseasca menirea prin simplitatea gestului de a edifica…

Pentru ca de la un an la altul tot mai multe salase sunt parasite… am gasit locul potrivit: se numea Dealu Cerului  (inca din perioada Imperiului austro-ungar)… un nume predestinat. Acest “ loc “, situat in Rezervatia Cheile Nerei -Beusnita,  avea tot ce era nevoie pentru a suporta actiuni multiple.

 

Am inceput cu casa, construita la 1907, din caramida manuala si grinzi cioplite, din stejar, cu podul care cerea sa fie locuit, pardoselile din lut pe care le-am podit pe pat de nisip. Am refacut tencuielile din var si am reinchis rosturile din fundatiile din piatra pe linga cele citeva amenajari exterioare realizate pe baza proiectelor studentesti.

Experimentul continua, atelierul deschis devenea palpabil.

Din 2010 am cautat sa avem invitati si multidisciplinaritatea devenea una din subteme.

Pentru inceput am invitat profesori si studenti de la Facultatea de Fizica cu care sa construim un sistem solar.  Aveam nevoie de energie, si doream sa fie una pe masura locului. In 2011 telefoanele (la care nu puteai vorbi din lipsa de semnal) se incarcau din panourile fotovoltaice si videoproiectorul putea derula in voie experientele prezentate.

In 2012 cererea mare de participare a determinat organizarea a doua grupe internationale de lucru. Un cuptor din lut si acoperirea surii in care se adapostesc materialele au fost temele majore ale anului sub conducerea unuia dintre ultimii mesteri care construiesc cuptoare din lut in Romania. In paralel profesorii invitati ne-au dezvaluit secrete despre cum se construieste un concept, am invatat despre miscarea corpului in spatiu printr-o scurta introducere in euritmie, care sunt secretele tehnicii xilogravurii sau ale compozitiei parfumurilor in paralel cu reabilitarea celui de-al doilea salas pe care-l amenajam pentru profesorii invitati….

 

In 2013 avem invitati de marca ce ne vor dezvalui in continuare cum se naste si cum creste un concept.

 Arhitectura, Arta, Film, Foto-Grafica, Dans, Design, Muzica, Film, Scent of life

Dintre invitati  –

Juri Troy (AU) – se intoarce pentru un work shop pe tema arhitecturii conceptuale in care energia joaca un rol important,

Cristi Puiu (RO),Carmen Bianca (IT) si Razvan Marchis (RO) conduc un work shop despre imagine si film,

Catalin Milea (NL) si Sian Brie (RO) vorbesc despre teoria ritmului….muzical si nu numai,

Filippo Cima (IT) prezinta design auto de excelenta – concepte si tehnici de lucru,

Ovidiu Micsa (RO) experimenteaza impreuna cu noi conceptul de fotografie argentica si camera obscura,

Arhitectura este dezbatuta si conceptualizata de catre; Dorin Stefan Adam si Madalina Iftimi / MANA DE LUCRU (RO), Oana Coarfa /REPUBLIC OF ARCHITECTS (RO), Claudiu Toma (PARASITE STUDIO (RO)….

Pierre Bortnovski (RO) sustine un curs – evident practic – despre tencuieli pe baza de lut…

 

In 2012 am inaugurat si Biblioteca Dealu Cerului, intr-o singura luna adunind mai bine de 200 de titluri: arhitectura, arta, beletristica. Totul din donatii, multumita generozitatii revistelor si editurilor de arhitectura (si nu numai) din Romania. Si continuam…

 

Pentru informatii suplimentare si parteneriate (sustinerea actiunii) va rugam sa scrieti pe adresa-

office@studioarchaeus.ro

www.studioarchaeus.ro/fundatia

 

20-iulie-2013-JPEG---afis-Dealu'-Cerului-[ENG]---RGB.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog