Dezbatere la Duminicile Muzicale ale Festivalului Enescu în Librăriile Humanitas: Festivalul Enescu – punte comună între Est și Vest
26.07.2013
Cât de important este ca România să fie aliniată la circuitul internațional al valorilor? Cum putem să fim conectați la o piață culturală internațională din ce în ce mai competitivă? Sunt câteva dintre întrebările la care va răspunde Theodor Paleologu (diplomat, fost Ministru al Culturii) și Cristian Lupeș (dirijor) duminică, 28 iulie, de la ora 11.00 la Librăria Humanitas Cișmigiu.
Festivalul Internațional “George Enescu” este cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România care aduce față în față, pe aceeași scenă, unii dintre cei mai mari muzicieni străini și unii dintre cei mai buni muzicieni români.
Theodor Paleologu, diplomat și om de cultură, cu experiența marilor evenimente culturale internaționale, va vorbi despre direcțiile pe care România le poate urma – prin Festivalul Enescu – pentru a fi prezentă pe harta culturală a lumii.
În cadrul acestei ediții a Festivalului, Cristian Lupeș va dirija una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, Orchestre National d’Ile de France pe scena Ateneului Român (14 septembrie). Solista concertului va fi una dintre cele mai bune violoniste ale momentului la nivel mondial, Alissa Margulis, despre care The Guardian scrie că “interpretează excepțional” și pe care o valorizează doi dintre cei mai mari muzicieni ai lumii – “e genială”, spune legendarul Mischa Maisky, în timp ce pianista-fenomen Martha Argerich o numește “o violinistă extrem de talentată”.
Discuția va fi urmată de microrecitalul violonistului Paul Răducanu, bursier în programul Tinere talente 2013 al Fundației Principesa Margareta a României. Acesta va interpreta lucrări de Johann Sebastian Bach și Vasile Filip.