RDW

AMPRENTA STUDIO

IMG_9029c

foto:
Robert Zotescu
Costin Gheorghe (PO’ARTA)

La finalul celor 6 ani de studii, am trecut şi eu, ca orice proaspăt absolvent, prin acel moment în care, după euforia terminării facultăţii, mi-am pus întrebarea: „Bun… şi acum ce fac?”. Mi-am dorit să am un trai bun făcând ceva ce-mi place şi care să-mi permită să mă distrez, să mă joc deştept şi după regulile mele. Alegerea profesiei are o latură idealistă, dar a deschide o firmă nu este un ideal, ci o manifestare a unor dorinţe mult mai pământene. Ceea ce oferă un birou individual este o formă de libertate (chiar dacă este o iluzie), capacitatea de a-ţi exprima ideile după bunul plac, o modalitate prin care poţi să-ţi laşi amprenta pe care o doreşti.

Am deschis biroul de arhitectură Amprenta Studio acum 5 ani, aproape imediat după obţinerea dreptului de semnătură.

Majoritatea proiectelor pe care le-am avut au fost de amenajări interioare şi design de obiect, lucru firesc de altfel, având în vedere faptul că la un anumit nivel profesional se ajunge treptat, trecând prin toţi paşii de proiectare.

În fiecare an, am avut proiecte cu un nivel din ce în ce mai mare de dificultate şi, ca la orice început, am întâlnit numeroase obstacole, ridicate de lipsa de experienţă. În scurt timp şi cu multă muncă am ajuns să realizez că obstacolele nu sunt cu adevărat obstacole, ci devin o provocare cu care pot să mă joc, prin care pot să inventez soluţii şi să-mi manifest propria creativitate. În momentul în care mi-am dat seama de acest lucru, biroul a devenit cu adevărat Amprenta Studio.

Acum văd fiecare proiect ca pe o jucărie nouă, cu reguli noi şi care-mi oferă posibilitatea de a-mi manifesta dorinţa de a face lucruri frumoase, care să inspire şi să ofere bucurie celor ce le utilizează sau le văd. Dar până la a-mi lăsa amprenta trebuie să-mi cunosc clientul. Primele întâlniri reprezintă pentru mine şedinţe de decodare, clientul este un cifru, cu o structură mentală nouă, o logică şi o perspectivă complet diferită de a mea.

Pentru a putea să realizez un proiect de care să fiu mândru atât eu, cât şi clientul meu, trebuie să înţeleg omul din faţa mea, să-i înţeleg limbajul, nevoile, aşteptările şi visurile. Abia după ce am reuşit să conturez aceste criterii pot să am o comunicare reuşită, pot să-mi transmit ideile şi să fiu înţeles.

În prezent, biroul se ocupă de proiecte diferite, adaptate contextului economic actual, cele mai numeroase sunt proiectele de amenajare interioară, dar în paralel sunt şi proiecte rezidenţiale, case sau ansambluri de locuit aflate în faza de proiect, cât şi clădiri de birouri şi baze sportive.

Am fost întrebat de mulţi clienţi dacă m-am specializat pe o latură anume a proiectării sau dacă îmi place un anumit tip de proiect. Răspunsul meu este întotdeauna acelaşi: „îmi place arhitectura“, ea se regăseşte atât într-un design de periuţă de dinţi, cât şi într-un aeroport.

 

PO’ARTA

Beneficiar: Galeria de Artă Rotenberg & Uzunov

Localizare: str. Constantin Esarcu

Anul finalizării: 2012

foto: Costin Gheorghe

Clientul a dorit un proiect care să răspundă unui set de criterii: o poartă care să asigure siguranţa galeriei, o pergolă şi o reclamă. Proiectul realizat este un mecanism acţionat automat care, în ipostaze diferite, răspunde tuturor criterilor cerute. Poarta este realizată din 3 elemente articulate care, în poziţie închisă, asigură galeria printr-o închidere totală a faţadei cu o cortină de oţel, iar în poziţie deschisă, elementul median capătă rolul de reclamă, în timp ce poziţia pliată a întregului mecanism generează o pergolă ce asigură un acces protejat.

IMG_8935c

 

TERASĂ RESTAURANT 

Beneficiar: Restaurantul Burebista

Localizare: Str. Batiștei, nr. 14

Anul finalizării: 2011

Provocarea cea mai mare a sitului a fost dată de forţa vecinătăţilor. Înconjurat de clădirea ArCuB-ului la est, Teatrul Naţional de Operetă la sud, Hotelul Intercontinental la vest şi, intens circulată, Strada Batiștei la nord, proiectul a trebuit să asigure un spaţiu cu un design contemporan, dar care, simultan, să asigure o mediere între cele trei clădiri importante, cât şi o comunicare cu strada.

Un alt obiectiv pe care am dorit să-l ating a fost acela de a conserva şi suplimenta vegetaţia existentă, aceasta devenind parte integrantă a designului.

Pentru obţinerea unei pardoseli dinamice, am utilizat sistemul de triangulare cu diagrame Voronoi, utilizând puncte importante ale sitului (accese, funcţiuni, vegetaţie, elemente preexistente) ca puncte generatoare.

 

AMENAJARE INTERIOARĂ RESTAURANT

Beneficiar: Restaurantul Burebista

Localizare: Str. Batiștei, nr. 14

Anul finalizării: 2012

Aflat în interiorul clădirii ArCuB, am dorit să realizez o unitate de stil între interior și exterior, prin formă, iluminat artificial şi paletă cromatică. Plecând de la elemente art-deco existente cât şi cele descoperite în urma decopertării decoraţiei aplicate în amenajări anterioare, am readus atmosfera de restaurant art-deco cu inserţii de materiale contemporane. Elementul de design cel mai evident este pardoseala de răşină epoxilică, pictată de opt studenţi la Arhitectură, care prezintă, pe o suprafaţă de 60 mp, planul cadastral al Bucureştiului de la 1911.

 

AMENAJARE MAGAZIN FIORANGELO

Beneficiar: Fiorangelo

Localizare: Centrul Comercial Cocor

Anul finalizării: 2013

Magazinul are o paletă cromatică simplă, utilizând doar alb şi negru pentru a pune în evidenţă produsele expuse, accentele fiind realizate din geometria obiectelor de mobilier şi evidenţierea elementelor structurale ale clădirii. Performanța atinsă în cadrul acestui proiect a fost viteza de realizare, de la stabilirea temei de proiectare şi până la finalizarea lucrărilor trecând doar trei săptămâni, spaţiul iniţial necesitând demolare la roşu.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog