Exporiment: Însemne și crestături
09.09.2013
12 septembrie – 11 octombrie 2013, Sala Foaier
Muzeul Național al Țăranului Român
Vernisaj: 12 septembrie, ora 17.30
Improvizație sonoră cu Călin Torsan.
Însemne și crestături este al patrulea exercițiu, după Cusături / țesături, Dantele și broderii, Oale și ulcele, cu care încheiem o primă serie de experimente vizuale, care încearcă să construiască un dialog, o sumă de relații, de alăturare, de complementaritate, de împrietenire între obiectul de patrimoniu din colecțiile muzeului, obiectul de colecție privată și obiectul anonim și umil – obiectul de acasă, investit cu valoare autobiografică și demn de a fi muzeificat. Ca și la celelalte exerciții, tehnica cu care construim povestea este aceea a arheologiei subiective, o reinterpretare vizuală asupra obiectului tradițional și a însemnului cu care acesta este încărcat de sens. Funcției obiectului i se alătură o reinterpretare estetică, recompunând fragmentar, într-un context contemporan, un instrumentar care glisează de la utilitatea obiectului la sistemul decorativ care îl înfrumusețează, dându-i valoare artistică și estetică.
Integrăm semnele și simbolurile pre-creștine preluate de motivele decorative uzuale ale lumii țărănești într-o privire compusă, alcătuind vizual un mic inventar de imagine, mai apropiat de forma unui eseu vizual, care propune o plimbare narativă prin arta meșteșugului țărănesc.
mic instrumentar:
Căuce / donițe / tipare de caș / răbojuri / maiuri / furci / sărărițe / lăzi de zestre / bâte / chiupuri gravate / cuțite cu teci / stâlpi de casă / troițe / fragmente de arhitectură țărănească.
raporturi urmărite
… serialitate… tipologie… proporții și raporturi… utilitate… estetica semnului și a ornamentului obiect martor… obiect podoabă… obiect recipient… forma perfectă și subjugarea ochiului – monumentalitatea și simplitatea formei... amprentă… însemn... scriitură densă… poem... materie însemnată... cicatricile timpului... crestături pe trupul obiectului...
Expoziția va putea fi vizitată până pe 11 octombrie, de marți până duminică, orele 10.00 – 18.00.