Expoziție „S.O.S. – Culele din România”

02.09.2013

Uniunea Arhitecților din România, filiala euroregională S-V Oltenia are onoarea de a vă invita luni, 2 septembrie, ora 10.00, la vernisarea expoziției “S.O.S. – Culele din România”, eveniment organizat în colaborare cu Casa de Cultură “Traian Demetrescu” Craiova.

Spațiul expozițional ales pentru acest eveniment de mare însemnătate este Piața Mihai Viteazul din Craiova, scopul organizatorilor fiind acela de a oferi craiovenilor și nu numai posibilitatea de a vizita virtual, prin intermediul imaginilor, 32 construcții de apărare (de tip culă, casă – culă și turn de observație) din România și cele mai multe din regiunea Olteniei.

Expoziția va putea fi vizitată, în perioada 2 - 4 septembrie, între orele 10.00 – 18.00, în Piața Mihai Viteazul din Craiova, unde vizitatorii vor putea vedea, pentru prima dată, absolut toate aceste construcții și stadiul lor fizic actual. Deasemeni vor putea semna petiția S.O.S. – Culele din România, inițiată de U.A.R. filiala euroregională S-V Oltenia, care urmărește să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea împiedicării distrugerii culelor - construcții emblematice pentru istoria și tradiția arhitecturală a regiunii Oltenia.

Deschiderea expoziției va fi urmată, începând cu ora 12.00, de o masă rotundă cu tema „S.O.S – Culele din România”, găzduită de Sala Mare a Consiliului Județean Dolj. Manifestarea organizată la Craiova va reuni reprezentanți ai administraților județene din Oltenia, reprezentanți ai direcțiilor de cultură din Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Teleorman și Argeș, primari și proprietari ai culelor din județele menționate, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor de cultură, cât și reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului.

Proiectul „SOS Culele din România” a fost gândit ca un mijloc de oprire a dezastrului în ceea ce privește degradarea, uneori aproape de dispariție, a culelor din România, componente ale patrimoniului cultural, elemente de identitate națională, bijuterii ale arhitecturii românești, prin asigurarea unei baze științifice detaliate care să fie un punct de plecare în orice demers de restaurare. În cadrul proiectului s-a procedat la inventarierea, fotografierea și evaluarea culelor din Gorj, Olt, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Argeș și Teleorman.