Zilele Europene ale Patrimoniului sărbătorite și de Muzeul Național al Țăranului Român

19.09.2013

Lansate în anul 1985, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate, începând cu anul 1999, ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Cele 50 de țări semnatare ale Convenției culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului, oferind vizite la noi comori culturale și deschizând clădiri istorice care sunt în mod normal închise publicului. Evenimentele culturale aduc în prim-plan meșteșugurile și tradițiile, precum și arhitectura și arta locale, și vizează, totodată, promovarea înțelegerii reciproce între cetățenii europeni.

În România, Zilele Europene ale Patrimoniului se află la cea de-a XXI-a ediție, fiind organizate sub egida Ministerului Culturii.

Tema din acest an este Patrimoniul cultural: oglindă a pomiculturii și viticulturii.

În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Muzeul Național al Țăranului Român, publicul va putea să viziteze gratuit, duminică, 22 septembrie 2013, expoziția permanentă, expozițiile temporare și Casa de Piatră Udriște Năsturel din Herăști, Județul Giurgiu.

Zilele europene ale patrimoniului oferă oamenilor o ocazie minunată de a descoperi comori culturale care se află, adesea, extrem de aproape de locuințele lor, dar a căror existență le este, poate, necunoscută, în vreme ce alte astfel de comori sunt rareori accesibile publicului. După cum a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, „prin faptul că își deschid ușile, aceste situri ne deschid ochii și mințile spre patrimoniul cultural comun și diferit, care constituie bijuteria coroanei europene‟.