RDW

Participarea României la Festivalul Architecture Week, Praga

DSC00628

23 septembrie – 20 octombrie 2013

www.architectureweek.cz

 

Aflat anul acesta la a şaptea ediţie, beneficiind de înaltul patronaj al Preşedintelui Republicii Cehe şi de spaţiul de excepţie al mănăstirii Sf. Gheorghe din cadrul castelului praghez aflat în punctul zero al centrului istoric, în imediata vecinătate a catedralei gotice St. Vit, festivalul de arhitectură de la Praga s-a constituit ca un eveniment internaţional de calibru: expoziţie de arhitectură contemporană din peste 30 de ţări, expoziţii separate dedicate arhitecturilor naţionale, conferinţe, vizite ghidate la obiective din capitala cehă şi împrejurimi. Tematica generală de anul acesta, dedicată patrimoniului arhitectural listat UNESCO, s-a dovedit extrem de generoasă şi de deschisă iniţiativelor arhitecţilor, instituţiilor de arhitectură, institutelor şi organizaţiilor culturale reprezentând diverse ţări etc.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, a Uniunii Arhitecţilor din România şi a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, ţara noastră a avut parte în acest an de o participare bogată şi apreciată în cadrul acestui eveniment. Aceasta a constat din itinerarea expoziţiei „Arhitecţi Români Creatori de Patrimoniu”, începută cu prilejul Bienalei Naţionale de Arhitectură Bucureşti 2012, conferinţa: Patrimoniul UNESCO din România – unitate în diversitate, susţinută de conf.dr.arh. Codina Duşoiu de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti în cadrul ICR Praga, prezentarea în cadrul expoziţiei Arch World 2013 a proiectului „O casă din garaje” – laureat al Premiului Secţiunii Locuinţe din cadrul BNAB 2012, realizat de Abruptarhitectura (arh. Cosmin Pavel şi arh. Cristina Constantin), expoziţie de diplome ale studenţilor facultăţii de Arhitectură de Interior a UAUIM.

Tinerii arhitecţi Cosmin Pavel şi Cristina Constantin au avut prilejul, prin acest unic proiect de arhitectură contemporană care a reprezentat România (s-a cerut ca în cadrul Expoziţiei Arch World 2013 fiecare ţară să fie reprezentată de un singur birou de arhitectură care să prezinte un singur proiect, mai ales la nivel de machetă) să dezvolte o descoperire originală şi o idee morală: reciclarea fostelor garaje prefabricate comuniste şi adaptarea lor pentru a primi o multitudine de funcţiuni, cu caracter public sau privat. Absolvenţii Facultăţii de Arhitectură de Interior au întregit senzaţia de prospeţime şi curaj conceptual, extrem de apreciată de publicul festivalului, prin cele patru proiecte de diplomă prezentate: Memorialul Fortul 13 Jilava, proiect tranşant, emoţionant prin identificarea autoarei cu subiectul, de stud.arh. Ştefania Bădilă, refuncţionalizarea sinagogii abandonate din oraşul Făgăraş şi transformarea ei în sală de spectacole, stud.arh. Cătălina Comănariu, propunerea pentru Cafeneaua Literară Monteoru, pe fondul retrocedării recente a fostului sediu al Uniunii Scriitorilor din Calea Victoriei, restaurat de Ion Mincu la sfârşitul secolului al XIX-lea, stud.arh. Ileana Moţoc, Centru pentru Arhitectură Tradiţională în biserica săsească fortificată Moşna, din judeţul Sibiu, stud.arh. Irina Simion.

În ce priveşte expoziţia „Arhitecţi Români Creatori de Patrimoniu”, concepută cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la înfiinţarea Societăţii Arhitecţilor Români şi a Şcolii româneşti de arhitectură, aceasta s-a bucurat încă de la prima sa prezentare în cadrul Bienalei bucureştene de arhitectură de susţinere şi interes atât din partea profesioniştilor, cât şi a maselor de iubitori de arhitectură. Acest fapt a făcut posibilă completarea sa, pentru a acoperi o paletă cât mai largă de personalităţi ale arhitecturii româneşti şi itinerarea sa, prin amabilitatea Institutului Cultural Român, în mari oraşe unde arhitectura noastră modernă începe să fie cunoscută şi apreciată: Londra, Praga, Budapesta, iar în perspectivă New York, Madrid etc. Poate că acest lucru ne va încuraja să trecem peste complexul de naţie fără o arhitectură de referinţă, care ne încearcă, poate, uneori…

Codina Duşoiu

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog