Rahova Delivery - Bairam în stradă pentru bună vecinătate!
18.10.2013
București, 18 octombrie 2013: Între 18 și 20 octombrie, strada Sabinelor din cartierul Rahova devine o platformă culturală și o rețea civică prin care bucureștenii vor întâlni una dintre cele mai intense și vulnerabile comunități ale orașului. Asociația laBOMBAstudios în parteneriat cu Fundația Cărturești, cu sprijin financiar de la Administrația Fondului Cultural Național, vă invită la Rahova Delivery, un bairam în mijlocul străzii și în curțile oamenilor cum n-a mai văzut Bucureștiul. Muzică, dans, mâncare, tradiții rrome, artă și artizanat, dar și ateliere creative, de activism și implicare socială într-un mix marca Street Delivery. Comunitatea Rahova-Uranus îi așteaptă pe toți băieții și fetele de centru, dar și pe cei din alte cartiere, să guste din aromele unei adevărate Havane de București!
Asociația laBOMBAstudios și Fundația Cărturești își propun dezvoltarea spațiului cultural de cartier al Bucureștiului și îmbogățirea acestuia cu noi aspecte ale relaționării civice prin activarea comunității Rahova-Uranus în expunere directă cu mediul cultural central.
După modelul Street Delivery (str. Arthur Verona) și Train Delivery (Gara de Nord), sunt implicați în RAHOVA DELIVERY - 18-20 octombrie - artiști, asociații creative și factori de decizie în lucrul cu o comunitate vulnerabilă, proces prin care acestea își vor adapta dicursurile la nevoile și posibilitatea de implicare a comunității d in Rahova-Uranus.
Comunitatea Rahova-Uranus se confruntă în prezent cu amenințarea evacuărilor (care au început deja și vor fi continuate în primăvara lui 2014) și cu sentimentul acut de nesiguranță în urma atacurilor instituționale asupra calității vieții și identității sale culturale. Centrul Comunitar laBOMBA a fost evacuat în iunie 2011 fără a fi înlocuit de vreun program al autorității locale pentru protecție socială și reintegrare a oamenilor din zonă. Alături de entitățile culturale și civice invitate la RAHOVA DELIVERY, Asociația laBOMBAstudios își propune găsirea și formularea unor soluții pe termen lung în problema locativă a căror implementare să o solicite apoi autorităților locale.
Prin muzică, teatru, cinema, precum și expoziții sau activități artistice, arhitecturale și urbanistice, dar și din sfera societății civile, a ecologiei și a educației civice, proiectul RAHOVA DELIVERY va atrage atât comunitatea, cât și locuitori ai Bucureștiului din alte zone, facilitând dialogul intercultural și accesul comunității zonale la proiecte educaționale alternative, oferind posibilitatea înțelegerii unor realități socio-culturale stringente.
Implicarea comunității este asigurată de faptul că Asociația laBOMBAstudios are în componența consiliului director membri ai comunității Rahova-Uranus, aspect care rezolvă una dintre marile probleme ale proiectelor de intervenție culturală în zonele vulnerabile: participarea reală a membrilor comunității beneficiare.
laBOMBA este un spațiu multicultural de auto-reprezentare comunitară. Proiectele laBOMBA au ca țintă implementarea și dezvoltarea conceptului de artă activă / artă comunitară, recuperarea funcției sociale a artei și facilitarea accesului liber la cultură al tuturor. laBOMBA încurajează creația generată de tineri artiști care lucrează cu, și pentru comunitatea Rahova-Uranus. Idealul laBOMBA este crearea unei comunități de creație din experți ai vieții de zi cu zi (membri ai comunității Rahova-Uranus) și artiștii implicați în programele și proiectele Centrului. Prin intermediul activităților organizate cu implicarea progresivă a comunității, concerte, expoziții, workshopuri, lecturi publice, spectacole de teatru, videoproiecții și dezbateri laBOMBA a facilitat perceperea accesului la cultură și a activității în domeniile de expresie artistică și socială ca o necessitate proprie comunității si un mijloc de cosntrucție a binelui comunitar. Pentru arta activă și arta comunitară, noțiunea de Bine este la fel de importantă ca c e a Estetică. Proiecte laBOMBA: Harta Sensibilă (2006), Rahova Nonstop (2006), Construiește-ți Comunitatea! (2007), Biluna Jam Session (2007-2010), Flexible (2008-2010), Laborator Urban Mobil (2009-2011), Parada Femeii Evacuate (2010-2013), Fără Sprijin (2011), Ziua Cartierului (2011), Școala în Stradă (2013).