Arhitectul Stephan Nicolay, invitatul VEKA România, a vorbit despre materialele viitorului și potențialul lor în arhitectură în cadrul RIFF 2013
12.11.2013
Prezentă pentru a doua oară în calitate de Partener la Expoconferința Internațională de Arhitectură RIFF, VEKA România a fost reprezentată de Arhitect Stephan Nicolay - Chairman al IBK Institutul de construcții cu materiale plastice din Frankfurt și Lector în Design Experimental în cadrul Univesității Tehnice din Darmstadt.
În cadrul sesiunii plenare de deschidere (luni, 11 noiembrie 2013), invitatul special VEKA a susținut prezentarea cu titlul „Masele plastice, materialul viitorului și potențialul său în arhitectură”. Principalele teme abordate de Arhitect Stephan Nicolay au fost: evoluția materialelor plastice în viața cotidiană și în arhitectură de-a lungul deceniilor, virtual vs. real – și rolul materialelor moderne în arhitectura nouă, precum și concluzii asupra potențialului maselor plastice în viitor. Discursul a vizat libertatea de proiectare în condițiile noilor instrumente în arhitectură. Pentru a evada din lumea virtuală în cea reală și eficientă energetic este nevoie de mai mult decât un computer pentru a da viață proiectului. Este nevoie de materiale modelabile precum masele plastice. Acestea reprezintă calea de evadare pentru orice construcție în condițiile arhitecturii viitorului.
Plasticul – materialul viitorului
Noile dezvoltări tehnologice ne demonstrează că plasticul poate fi plasat în topul materialelor utilizate pentru proiectele arhitecturale, datorită versatilității acestuia – poate fi ușor modelat, își poate schimba cu ușurință forma, culoarea și consistența, în funcție de necesități. Proiectele experimentale ne arată că, atunci când discutăm despre utilizarea plasticului în producerea ferestrelor pentru locuințele pasive, trebuie să luăm în considerare faptul că, spre deosebire de sticlă, acesta își păstrează transparența clară indiferent de grosime, și este mult mai ușor. Calitate care îl recomandă pentru suprafețele mari de ferestre, tot mai solicitate în noile proiecte arhitecturale – indiferent că discutăm despre clădiri de birouri sau locuințe.
Mai mult, Arhitectul Stephan Nicolay a scos în evidență și coeficientul ridicat de izolare termică al plasticului – un mare atu în condițiile în care, la nivel european, se solicită o optimizare cât mai bună a consumului de energie. Astfel, având ferestre fabricate din plastic, clădirile vor fi mult mai bine izolate, consumând mai puțină energie termică și electrică.
„Orientarea tot mai mare a beneficiarilor către produsele superioare calitativ indică trend-ul ascendent spre care se îndreaptă România, înscriindu-se astfel în tendințele europene. Deocamdată, oamenii au o percepție ușor eronată asupra plasticului, asociindu-l mai ales cu ambalajele peste care ne lovim zilnic. Puțini sunt cei care iau în considerare, însă, faptul că plasticul este utilizat pentru crearea hublourilor avioanelor sau pentru saltelele de dormit. În viitorul apropiat, sunt convins că plasticul va deveni materialul cel mai utilizat atunci când discutăm despre proiecte arhitecturale moderne.În acest sens, apreciez implicarea și eforturile companiei VEKA România de educare a consumatorilor, cât și interesul său către inovație și soluții performante de clasă A”, a declarat Arhitect Stephan Nicolay.
“Suntem onorați de vizita d-lui Arhitect Stephan Nicolay în România și mândri că a dat curs invitației noastre de a susține o prezentare în cadrul Expoconferinței Internaționale de Arhitectură RIFF 2013. VEKA este lider mondial și trend-setter în domeniul tâmplăriei termoizolante PVC și, cu acest prilej, demonstrăm încă o dată implicarea și efortul continuu de informare a pieței, dar și orientarea noastră spre un viitor sigur și eficient al construcțiilor din România”, spune Alexandru Oancea – Marketing Manager VEKA România.
În calitate de furnizor de soluții termoizolante din PVC exclusiv de clasă A pentru ferestre, uși, rulouri și obloane, misiunea VEKA este de a produce profile de calitate superioară ce respectă cele mai riguroase criterii specifice standardului european SR EN 12608. Ferestrele realizate cu profile VEKA sunt recunoscute pentru rezistența deosebită, pentru garanția unei izolări termice și fonice optime a locuințelor, precum și pentru creșterea eficienței termice a imobilelor. În plus, soluțiile VEKA pot închide suprafețe mari în condiții de funcționalitate și estetică ridicate.