Holcim Romania susține Asociația De-a Arhitectura pentru a aduce arhitectura în școli

04.11.2013

Holcim România a devenit partenerul principal în cadrul proiectului „De-a Arhitectura în orașul meu”, care își propune să introducă arhitectura în școlile primare și în manuale la nivel național.

“De-a Arhitectura în orașul meu” este unul dintre cele mai inovatoare proiecte educaționale lansate în România în ultimii ani, propunându-și să promoveze disciplinele arhitectură și mediul construit în școlile primare.

Deoarece Holcim România caută să susțină inițiative care variază de la soluții tehnice la promovarea abordărilor și soluțiilor legate de construcțiile durabile care incorporează excelența arhitecturală și îmbunătățesc calitatea vieții, compania a luat decizia de a se alătura acestui proiect și de a deveni partener principal.

Proiectul a fost lansat în 2011 ce către 6 arhitecți: Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Miruna Grigorescu, Claudia Pamfil și a beneficiat de sprijin în consultanță pedagogică din partea Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București. Proiectul face parte dintr-un program cultural mai mare al Asociației De-a Arhitectura și filialei din București a Ordinului Arhitecților din România, un program conceput în jurul unei serii de cursuri privind arhitectura și mediul construit pentru diferite grupuri de studenți, creat cu un curriculum specific. Cursurile sunt completate cu ateliere de lucru în cadrul evenimentelor de arhitectură, conferințe pentru studenți, excursii tematice și ateliere de formare pentru arhitecți și profesori. Detalii suplimentare privind programul pot fi găsite pe pagina de internet www.de-a-arhitectura.ro.

Scopul proiectului “De-a Arhitectura în orașul meu“ este de a familiariza elevii de clasele III-IV cu conceptele de arhitectură și urbanism. A început în școli în 2012 cu o echipă entuziasmată de profesori și arhitecți care au predat cursul "De-a Arhitectura în orașul meu" pentru 220 de elevi, în 7 școli din București, dintre care 3 de stat și 4 particulare.

În perioada 2013-2014, proiectul este implementat în 60 de clase din școli de stat sau particulare din București, Timișoara, Sibiu, Arad, Cluj, Sfântul Gheorghe, Brașov, Reghin, cu implicarea a 50 de arhitecți și 1465 de elevi. Holcim România va susține implementarea cursului opțional în București și Cluj, unde cursul va fi predat la peste 400 de copii din 15 clase.

Proiectul își propune să ajungă la 10.000 de elevi din 400 de clase, până în 2016, cu implicarea activă a 100 de arhitecți în acest proiect.

“De mulți ani Holcim România susține și se implică în proiectele educaționale din România, ca parte a angajamentului său pentru Dezvoltare Durabilă. Acest proiect este cu precădere valoros deoarece educă generația viitoare cu privire la interconexiunile și interdependențele complexe în mediul construit. Aceste cunoștințe le vor permite în viitor să ia decizii în cunoștință de cauză și să se implice în calitate de cetățeni responsabili și sperăm că îi vor inspira pe unii dintre elevii participanți să aprofundeze studiul în acest domeniu la un nivel de învățământ superior și să devină profesioniști – urbaniști, arhitecți, ingineri – contribuind activ la dezvoltarea viitoare a mediului construit pentru a face față provocărilor viitorului", a declarat Daniel Bach, General Director Holcim Romania.

„O schimbare a paradigmei culturii arhitecturale și urbane a societății românești actuale nu se poate face decât pornind de la educația copiilor, viitorii cetățeni și formatori indirecți de opinie ai părinților lor. Scopul nostru este de a ajuta copiii să înțelegă arhitectura și mediul construit și implicit procesele complexe care le transformă mediul în care trăiesc. Casa, școala, cartierul și comunitatea lor îi formează pe acești viitori cetățeni, le dau un mesaj despre locul lor în lume și afectează calitățile fizice și psihice ale vieților lor. Calitatea arhitecturii și a mediului construit de mâine depinde de ei”, au declarat reprezentanții Asociației De-a Arhitectura.

Urmărindu-și viziunea de a susține educația, Holcim România a lansat în martie 2013 și “Lecția verde – Creează-ți mediul!” – primul manual digital dezvoltat vreodată în România. Cursul digital a venit în mod natural ca o continuare a primului manual de educație ecologică pentru copii lansat în 2004 la inițiativa Holcim România, cu aprobarea și în parteneriat cu Ministerul Educației.

Manualul digital poate fi accesat pe pagina de internet www.lectiaverde.ro sau descărcat în format epub de pe iBookstore, pentru iPad, (https://itunes.apple.com/us/book/lectia-verde-creeaza-ti-mediul!/id619338603?ls=1)