RDW

Holcim Romania susţine Asociaţia De-a Arhitectura pentru a aduce arhitectura în şcoli

De-a arhitectura.2

Holcim România a devenit partenerul principal în cadrul proiectului „De-a Arhitectura în oraşul meu”, care îşi propune să introducă arhitectura în şcolile primare şi în manuale la nivel naţional.

“De-a Arhitectura în oraşul meu” este unul dintre cele mai inovatoare proiecte educaţionale lansate în România în ultimii ani, propunându-şi să promoveze disciplinele arhitectură şi mediul construit în şcolile primare.

Deoarece Holcim România caută să susţină iniţiative care variază de la soluţii tehnice la promovarea abordărilor şi soluţiilor legate de construcţiile durabile care incorporează excelenţa arhitecturală şi îmbunătăţesc calitatea vieţii, compania a luat decizia de a se alătura acestui proiect şi de a deveni partener principal.

Proiectul a fost lansat în 2011 ce către 6 arhitecţi: Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Miruna Grigorescu, Claudia Pamfil şi a beneficiat de sprijin în consultanţă pedagogică din partea Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti. Proiectul face parte dintr-un program cultural mai mare al Asociaţiei De-a Arhitectura şi filialei din Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, un program conceput în jurul unei serii de cursuri privind arhitectura şi mediul construit pentru diferite grupuri de  studenţi, creat cu un curriculum specific. Cursurile sunt completate cu ateliere de lucru în cadrul evenimentelor de arhitectură, conferinţe pentru studenţi, excursii tematice şi ateliere de formare pentru arhitecţi şi profesori. Detalii suplimentare privind programul pot fi găsite pe pagina de internet www.de-a-arhitectura.ro.

Scopul proiectului “De-a Arhitectura în oraşul meu“ este de a familiariza elevii de clasele III-IV cu conceptele de arhitectură şi urbanism. A început în şcoli în 2012 cu o echipă entuziasmată de profesori şi arhitecţi care au predat cursul „De-a Arhitectura în oraşul meu” pentru 220 de elevi, în 7 şcoli din Bucureşti, dintre care 3 de stat şi 4 particulare.

În perioada 2013-2014, proiectul este implementat în 60 de clase din şcoli de stat sau particulare din Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Arad, Cluj, Sfântul Gheorghe, Braşov, Reghin, cu implicarea a 50 de arhitecţi şi 1465 de elevi. Holcim România va susţine implementarea cursului opţional în Bucureşti şi Cluj, unde cursul va fi predat la peste 400 de copii din 15 clase.

Proiectul îşi propune să ajungă la 10.000 de elevi din 400 de clase, până în 2016, cu implicarea activă a 100 de arhitecţi în acest proiect.

“De mulţi ani Holcim România susţine şi se implică în proiectele educaţionale din România, ca parte a angajamentului său pentru Dezvoltare Durabilă. Acest proiect este cu precădere valoros deoarece educă generaţia viitoare cu privire la interconexiunile şi interdependenţele complexe în mediul construit. Aceste cunoştinţe le vor permite în viitor să ia decizii în cunoştinţă de cauză şi să se implice în calitate de cetăţeni responsabili şi sperăm că îi vor inspira pe unii dintre elevii participanţi să aprofundeze studiul în acest domeniu la un nivel de învăţământ superior şi să devină profesionişti – urbanişti, arhitecţi, ingineri – contribuind activ la dezvoltarea viitoare a mediului construit pentru a face faţă provocărilor viitorului”, a declarat Daniel Bach, General Director Holcim Romania.

„O schimbare a paradigmei culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale nu se poate face decât pornind de la educaţia copiilor, viitorii cetăţeni şi formatori indirecţi de opinie ai părinţilor lor. Scopul nostru este de a ajuta copiii să înţelegă arhitectura şi mediul construit şi implicit  procesele complexe care le transformă mediul în care trăiesc. Casa, şcoala, cartierul şi comunitatea lor îi formează pe aceşti viitori cetăţeni, le dau un mesaj despre locul lor în lume şi afectează calităţile fizice şi psihice ale vieţilor lor. Calitatea arhitecturii şi a mediului construit de mâine depinde de ei”, au declarat reprezentanții Asociației De-a Arhitectura.

Urmărindu-şi viziunea de a susţine educaţia, Holcim România a lansat în martie 2013 şi “Lecţia verde – Creează-ţi mediul!” – primul manual digital dezvoltat vreodată în România. Cursul digital a venit în mod natural ca o continuare a primului manual de educaţie ecologică pentru copii lansat în 2004 la iniţiativa Holcim România, cu aprobarea şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

Manualul digital poate fi accesat pe pagina de internet www.lectiaverde.ro sau descărcat în format epub de pe iBookstore, pentru iPad, (https://itunes.apple.com/us/book/lectia-verde-creeaza-ti-mediul!/id619338603?ls=1)

De-a Arhitectura.1

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog