Lansare de carte: Reședințele Știrbey din București și Buftea. Arhitectura și decorația interioară

18.11.2013

Editura ACS va lansa cel de-al treilea titlu din această toamnă, lucrarea monografică “Reședințele Știrbey din București și Buftea. Arhitectura și decorația interioară” a autoarei Oana Marinache, prefață conf. univ. dr. Ioana Beldiman.

Miercuri, 20 noiembrie 2013, începând cu ora 19:00, va avea loc evenimentul de lansare, la Biblioteca Națională a României. Asociația Art Conservation Support îi așteaptă pe toți cei care admiră bijuteriile arhitecturii românești, specialiști sau simpli iubitori ai locurilor frumoase, pentru a aprecia împreună valoarea arhitecturii și decorației reședințelor Știrbey din București și Buftea și pentru a discuta împreună cu autoarea și invitații săi locul acestora în istoria arhitecturii românești. Vor lua cuvântul: conf. univ. dr. Ioana Beldiman, descendenți ai familiei Știrbey.

Proiectul editorial a văzut lumina tiparului cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România, din timbrul arhitecturii și al lui Ion Varlam, descendent al familiei Știrbey, fiind realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Arhivele Naționale ale României, Agricola Știrbey și Asociația Istoria Artei. Volumul se bucură de recunoașterea unor specialiști cu renume: doamna conf. univ. dr. Ioana Beldiman, coordonatorul lucrării de licență care stă la baza prezentei monografii și prof. dr. Ruxandra Juvara, consultantul științific al materialului.

”Credem că lucrarea Oanei Marinache restituie istoriei noastre moderne, din perspectiva datelor de istoria arhitecturii și a artei, rolul dinamic al personalităților din familia Știrbey, cu precădere al Domnitorului Barbu D. Știrbey, al lui Alexandru B. Știrbey și al cuplului Nadeja și Barbu Știrbey, în configurarea civilizației noastre moderne.” menționează conf. univ. dr. Ioana Beldiman în prefața cărții.

Monografia celor două reședințe pune accent pe arhitectură și decorație, dar prezintă cititorului genealogii și portrete de familie, gustul estetic, organizarea socială și a vieții private, fiind astfel o lectură utilă publicului specialist și totodată plăcută oricărui cititor. Cartea este adresată celor interesați de cunoașterea patrimoniului cultural de arhitectură și artă din România, tipărirea sa și în limba engleză asigurând promovarea patrimoniului arhitectural românesc și în context european și internațional.

“În cadrul acestei lucrări sunt valorificate informații culese prin cercetarea arhivelor și a fondurilor familiale, aduse pentru prima dată în fața publicului larg. Unele imobile ale complexului domnesc și princiar sunt astăzi dispărute, profund modificate sau amenințate cu dispariția.”, precizează Oana Marinache, autoarea cărții.

Autoarea, alături de toți cei implicați în proiectul editorial speră ca apariția acestei monografii să contribuie la punerea în valoare a două reședințe importante pentru istoria Bucureștiului și a împrejurimilor. Demersul este cu atât mai necesar în condițiile în care starea de conservare a unora dintre imobile este precară. Cartea își propune astfel să atragă încă o dată atenția publică asupra importanței protejării unui patrimoniu valoros, din care o parte este amenințat cu dispariția (Palatul din Calea Victoriei).

Despre Oana Marinache

A scris și publicat mai multe articole de istoria artei și a arhitecturii, tipărite sau apărute în medii online. Lucrarea monografică de debut, ”Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din Bucuresti”, Editura ACS, a fost lansată în 2012.

Calitățile Oanei Marinache de cercetător atent și dedicat studiului surselor scrise și al activităților de teren, abilitățile sale de sinteză și punere în pagină a informațiilor culese, numeroasele proiecte in care s-a implicat cu succes recomandă o dată în plus lucrarea ”Reședințele Știrbey din București și Buftea. Arhitectura și decorația interioară”.

Despre Asociația Art Conservation Support

Potrivit scopului și misiunii sale, Asociația Art Conservation Support contribuie la promovarea și protejarea patrimoniului cultural mobil și imobil; la susținea activităților de conservare – restaurare a operelor de artă. Asociația se bazează pe experința de decenii a membrilor săi, specialiști și experți în domeniul conservării patrimoniului cultural.

De la înființarea sa, în anul 2009, Asociația Art Conservation Support a contribuit prin proiectele sale la informarea publicului larg despre ceea ce presupune conservarea patrimoniului. Proiectele derulate până în prezent ajută de asemenea la informarea publicului larg și a specialiștilor, având multiple rezultate în timp.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați: http://www.acs.org.ro/.