Roșia Montană 360. Expoziție - atelier pentru protejarea, monitorizarea și valorificarea patrimoniului cultural

18.11.2013

Tema evenimentului este cât se poate de actuală: Roșia Montană! Dar altfel, așa cum nu a mai fost văzută. O încercare coerentă de a arăta Roșia Montană așa cum este acum, față de cum a fost și de a arăta cum ar putea să fie, față de cum este. Evenimentul va cuprinde expoziții (foto, video, obiecte de promovare, etc.), material documentar și ateliere interactive.

Un eveniment organizat de Asociația ARA (Arhitectură, Restaurare, Arheologie) și Asociația Alburnus Maior, găzduit de Fundația Casa Stork.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 19 noiembrie, ora 19.30, la atelierele lui Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck din strada Vasile Alecsandri, nr. 16, sector 1, București. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 30 noiembrie.

EXPOZIȚIA

Desfășurată pe două niveluri (parter și etajul 1), la care se adaugă spațiul exterior, expoziția va prezenta în premieră versiunea Beta a proiectului Roșia Montană 360, expoziția de fotografie Roșia Montană în imagini, proiectul Documentarea patrimoniului de la Roșia Montană, programul Adoptă o casă la Roșia Montană.

Roșia Montană 360 este o platformă de internet pentru monitorizarea patrimoniului. Aceasta presupune introducerea pe un suport anume - fotografie satelitară (ortofotoplan) - a tututor informațiilor existente legate de patrimoniu: fișe pentru fiecare construcție, descrierea zonelor de patrimoniu - arheologice, tehnice miniere istorice, arhitecturale etc, precum și prezentări grafice ale unor elemente de patrimoniu. Roșia Montană 360 se va dezvolta constant și în timp real sub ochii vizitatorilor pe toată durata evenimentului.

Roșia Montană în imagini este un proiect de documentare foto-video al cărui scop îl constituie realizarea unui repertoriu al elementelor semnificative ale peisajului cultural minier din zonă. La scopul documentar al proiectului se adaugă acela al creșterii vizibilității patrimoniului cultural de la Roșia Montană pentru publicul larg, în sprijinul unei mai bune conștientizări a valorii excepționale a acestuia.

Proiectul are la bază realizarea unui repertoriu fotografic al patrimoniului de către artiști fotografi și prezentarea acestuia în cadrul unor expoziții organizate în țară și străinatate. Începând din 2012, rezultatele proiectului au fost expuse în cadrul festivalului cultural FânFest (Roșia Montană), la Bastionul Croitorilor (Cluj) și la Casa Ion Mincu (București). Cei opt autori ai proiectului sunt: Ștefan Angelescu, Cătălin Chiriloi, Edmond Kreibik, Johannes Kruse, Manfred Mehrer, Radu Sălcudean, Călin Șuteu și Daniel Vrăbioiu.

Documentarea patrimoniului de la Roșia Montană este un program al Asociației ARA prin care a fost documentată deja o parte importantă a patrimoniului arhitectural și tehnic în cursul a șapte Școli de vară, care au loc anual, la Roșia Montană. Rezultatele acestora sunt publicate în seria Roșia Montană. Documente de arhitectură, din care au apărut până acum două volume.

Adoptă o Casă la Roșia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural și a comunității tradiționale de la Roșia Montană și din satele învecinate. Programul este inițiat de Alburnus Maior, asociația locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunității de la Roșia Montană, în parteneriat cu ARA, asociație activă în domeniul cercetării, conservării și punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităților și al societății.

Programul stabilește o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roșiei Montane și persoane sau organizații care doresc să contribuie prin donații sau voluntariat la protejarea, cunoaștera și recunoașterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuințele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roșia Montană și împrejurimi. ATELIERE

Pe durata desfășurării expoziției se vor derula două ateliere dedicate sitului Roșia Montană, care implică studenți ai facultăților de arhitectură (UAUIM București) și electronică și tehnologia informației (Politehnica București) și continuă două direcții de studiu și de acțiune care au ca obiect patrimoniul cultural al sitului - studiul peisajului cultural, abordat de studenții arhitecți și studiul aplicat pentru generarea unui instrument de gestiune informatică a acestui peisaj, preocupare a studenților politehniști. Ambele grupe de studenți vor lucra în spațiile oferite de Casa Stork, iar publicul va putea afla de la ei care sunt instrumentele și obiectivele activității lor.

EVENIMENTE

Pe parcursul derulării expoziției - atelier vor putea fi vizionate proiecții de filme documentare despre Roșia Montană, proiecții de filme artistice turnate la Roșia Montană, va avea loc o lansare de carte și prezentări ale patrimoniului și proiectelor de salvare a sitului aflate în curs de desfășurare.

19.11 - 19.30 - Vernisajul expoziției-atelier și lansarea programului Roșia Montană 360 22.11 - Proiecții de film docuementar 13.00 - Vizionare de presă a scurt-metrajului documentar Zidurile. Making of de Mihai Goțiu 16.00 - Noul El Dorado de Tibor Kocsis Roșia Montană un loc la marginea prăpastiei de Fabian Daub Vâlva Neagră de Yorgos Avgeropoulos Mărturii din Roșia Montană de Nicolae Mărgineanu Masivul Cetate de Adrian Steclaci Patrimoniul Roșiei Montane 23.11 - 16.00 - Proiecții de film artistic Nunta de piatră de Mircea Veroiu și Dan Pița Duhul aurului de Mircea Veroiu și Dan Pița Flăcări pe comori de Nicolae Mărgineanu 27.11 - 18.00 - Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Prezintă Ștefan Bâlici și Virgil Apostol 30.11 - 18.00 - Programul Adoptă o Casă la Roșia Montană - realizări, perspective și modalități de finanțare. Prezintă Ștefan Bâlici și Cristian Neagoe

Date de contact: Ștefan Bâlici, telefon: 0731343333, email: asociatie@simpara.ro

organizator > a|r|a Arhitectură. Restaurare. Arheologie www.simpara.ro, www.facebook.com/asociatia.ara

în parteneriat cu > Asociația Alburnus Maior

www.rosiamontana.org, www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco

cu sprijin financiar oferit de>

Uniunea Arhitecților din România

www.uniuneaarhitectilor.ro

din Fondul Timbrului de Arhitectură în cadrul proiectului "Documentarea patrimoniului arhitectural și peisagistic de la Roșia Montană" Școala de Vară de la Roșia Montană - 2013 Patrimoniu pentru comunitate - acțiuni directe de documentare și conservare a patrimoniului arhitectural de la Roșia Montană