RDW

Roșia Montană 360. Expoziție – atelier pentru protejarea, monitorizarea și valorificarea patrimoniului cultural

rm360_mail_400

Tema evenimentului este cât se poate de actuală: Roșia Montană! Dar altfel, așa cum nu a mai fost văzută. O încercare coerentă de a arăta Roșia Montană așa cum este acum, față de cum a fost și de a arăta cum ar putea să fie, față de cum este. Evenimentul va cuprinde expoziții (foto, video, obiecte de promovare, etc.), material documentar și ateliere interactive.

Un eveniment organizat de Asociația ARA (Arhitectură, Restaurare, Arheologie) și Asociația Alburnus Maior, găzduit de Fundaţia Casa Stork.

Vernisajul expoziției va avea loc marți19 noiembrieora 19.30, la atelierele lui Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck din strada Vasile Alecsandri, nr. 16, sector 1, București. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 30 noiembrie.


EXPOZIȚIA

Desfășurată pe două niveluri (parter și etajul 1), la care se adaugă spațiul exterior, expoziția va prezenta în premieră versiunea Beta a proiectului Roșia Montană 360, expoziția de fotografie Roșia Montană în imagini, proiectul Documentarea patrimoniului de la Roșia Montană, programul Adoptă o casă la Roșia Montană.

Roșia Montană 360 este o platformă de internet pentru monitorizarea patrimoniului. Aceasta presupune introducerea pe un suport anume – fotografie satelitară (ortofotoplan) – a tututor informațiilor existente legate de patrimoniu: fișe pentru fiecare construcție, descrierea zonelor de patrimoniu – arheologice, tehnice miniere istorice, arhitecturale etc, precum și prezentări grafice ale unor elemente de patrimoniu. Roșia Montană 360 se va dezvolta constant și în timp real sub ochii vizitatorilor pe toată durata evenimentului.

Roșia Montană în imagini este un proiect de documentare foto-video al cărui scop îl constituie realizarea unui repertoriu al elementelor semnificative ale peisajului cultural minier din zonă. La scopul documentar al proiectului se adaugă acela al creşterii vizibilităţii patrimoniului cultural de la Roşia Montană pentru publicul larg, în sprijinul unei mai bune conştientizări a valorii excepţionale a acestuia.

Proiectul are la bază realizarea unui repertoriu fotografic al patrimoniului de către artişti fotografi şi prezentarea acestuia în cadrul unor expoziţii organizate în ţară şi străinatate.
Începând din 2012, rezultatele proiectului au fost expuse în cadrul festivalului cultural FânFest (Roșia Montană), la Bastionul Croitorilor (Cluj) și la Casa Ion Mincu (București). Cei opt autori ai proiectului sunt: Ștefan Angelescu, Cătălin Chiriloi, Edmond Kreibik, Johannes Kruse, Manfred Mehrer, Radu Sălcudean, Călin Șuteu și Daniel Vrăbioiu.

Documentarea patrimoniului de la Roșia Montană este un program al Asociației ARA prin care a fost documentată deja o parte importantă a patrimoniului arhitectural și tehnic în cursul a șapte Școli de vară, care au loc anual, la Roșia Montană. Rezultatele acestora sunt publicate în seria Roșia Montană. Documente de arhitectură, din care au apărut până acum două volume.

Adoptă o Casă la Roșia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii.

Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi.
ATELIERE

Pe durata desfăşurării expoziţiei se vor derula două ateliere dedicate sitului Roşia Montană, care implică studenţi ai facultăţilor de arhitectură (UAUIM Bucureşti) şi electronică şi tehnologia informaţiei (Politehnica Bucureşti) şi continuă două direcţii de studiu şi de acţiune care au ca obiect patrimoniul cultural al sitului – studiul peisajului cultural, abordat de studenţii arhitecţi şi studiul aplicat pentru generarea unui instrument de gestiune informatică a acestui peisaj, preocupare a studenţilor politehnişti. Ambele grupe de studenţi vor lucra în spaţiile oferite de Casa Stork, iar publicul va putea afla de la ei care sunt instrumentele şi obiectivele activităţii lor.

EVENIMENTE

Pe parcursul derulării expoziției – atelier vor putea fi vizionate proiecții de filme documentare despre Roșia Montană, proiecții de filme artistice turnate la Roșia Montană, va avea loc o lansare de carte și prezentări ale patrimoniului și proiectelor de salvare a sitului aflate în curs de desfășurare.

19.11 – 19.30 – Vernisajul expoziției-atelier și lansarea programului Roșia Montană 360
22.11 – Proiecții de film docuementar
13.00 – Vizionare de presă a scurt-metrajului documentar Zidurile. Making of de Mihai Goțiu
16.00 – Noul El Dorado de Tibor Kocsis
Roșia Montană un loc la marginea prăpastiei de Fabian Daub
Vâlva Neagră de Yorgos Avgeropoulos
Mărturii din Roșia Montană de Nicolae Mărgineanu
Masivul Cetate de Adrian Steclaci
Patrimoniul Roșiei Montane
23.11 – 16.00 – Proiecții de film artistic
Nunta de piatră de Mircea Veroiu și Dan Pița
Duhul aurului de Mircea Veroiu și Dan Pița
Flăcări pe comori de Nicolae Mărgineanu
27.11 – 18.00 – Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Prezintă Ștefan Bâlici și Virgil Apostol
30.11 – 18.00 – Programul Adoptă o Casă la Roșia Montană – realizări, perspective și modalități de finanțare. Prezintă Ștefan Bâlici și Cristian Neagoe


Date de contact: Ștefan Bâlici, telefon: 0731343333, email: asociatie@simpara.ro

 

organizator >
a|r|a
Arhitectură. Restaurare. Arheologie
www.simpara.ro, www.facebook.com/asociatia.ara

în parteneriat cu >
Asociația Alburnus Maior

www.rosiamontana.org, www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco

cu sprijin financiar oferit de>

Uniunea Arhitecților din România

www.uniuneaarhitectilor.ro

din Fondul Timbrului de Arhitectură în cadrul proiectului „Documentarea patrimoniului arhitectural și peisagistic de la Roșia Montană” Şcoala de Vară de la Roşia Montană – 2013 Patrimoniu pentru comunitate – acţiuni directe de documentare şi conservare a patrimoniului arhitectural de la Roşia Montană

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog