RDW

Urbanismul printre urbanisti

Expo_aaupr (6)

În luna mai a anului în curs s-a înființat Asociația Absolvenților Urbaniști și Peisagiști din România (AAUPR), institutia marcându-şi prezenţa în domeniul urbanismului, peisagisticii şi amenajarea teritoriului printr-un vernisaj găzduit de Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, București (UAUIM) – singura instituţie de învăţământ superior acreditată să pregătească specialişti în urbanism şi amenajarea teritoriului, în conformitate cu prevederile europene.

Evenimentul cu titlul „Urbanismul printre urbanisti”, ediţia I, desfăşurat în perioada 22 – 25 octombrie a.c., a prezentat peste 50 de lucrări semnate de 25 de expozanţi, absolvenţi ai Facultăţii de Urbanism din cadrul UAUIM, începand cu promoţia 2003 şi s-a bucurat de prezenţa a circa 300 de vizitatori – specialişti, studenţi, cadre didactice s.a. Vernisajul este unul dintre cele mai importante contribuţii ale AAUPR în demersul său de a evidenţia necesitatea specializării de urbanism cu ariile conexe (amenajarea teritoriului şi peisagistică) şi informarea cât mai corectă asupra a ce ceea presupune această activitate.

Vernisajul realizat de AAUPR este expresia unui moment in care se evidenţiaza o realitate valabilă, o organizare într-un context neprielnic, în care societatea, profesia, şcoala în ansamblul ei se află într-un punct descendent. Lucrările, deşi sunt fără un temei al comenzii sociale, dar reale, pot constitui exemple pentru viitorii specialişti în domeniu şi nu numai, atât din ţară, cât şi de peste hotare, un mod de mentalitate nouă şi un mod inovativ de abordare a urbanismului”, a declarat în discursul de inaugurare al evenimentului dl. Arh. Prof. Univ .Dr. Alexandru Sandu, fost decan al Facultăţii de Urbanism, UAUIM, preşedinte al Consiliului Superior al Registrului Urbaniştilor din România (RUR). Acesta a dat asigurări ca va propune RUR a se face eforturile necesare pentru ca prima ediţie a expoziţiei „Urbanismul printre urbanişti”, să fie prezentată şi în celelalte trei centre universitate de profil din Iaşi, Cluj şi Timişoara.

La rândul sau, dl. Prof.Dr. Arh. Constantin Enache, prezent la eveniment a punctat necesitatea cât mai rapidă de conştientizare de către societatea umană a ierarhizării deciziilor la nivelul autorităţilor locale. „Când se va întâmpla acest lucru, societatea va fi întâmpinată de <<un regiment>> de specialişti capabil să răspundă nevoilor din domeniul urbanismului”, a afirmat Constantin Enache.

Panourile cu lucrările absolvenţilor expuse în cadrul vernisajului au acoperit patru domenii de  activitate: cercetare/învăţământ; proiecte de specialitate – urbanism şi peisagistică; concursuri internaţionale – naţionale, workshop-uri; domenii conexe – fotografie, publicitate, design, etc.

Avându-l ca membru de onoare al AAUPR pe dl. Conf. Dr. Arh. Tiberiu Florescu, decanul Facultății de Urbanism din cadrul UAUIM, acesta a salutat demersul asociaţiei nou înfiinţată, considerând-o drept un jucător-liant între Clubul Studentilor Urbanisti (CSU), Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România (APUR) şi Registrul Urbaniştilor din Romania (RUR), cu rol de partener permanent al UAUIM, în special al Facultăţii de Urbanism, în realizarea proiectelor practice în care să fie implicaţi atăt absolvenţii, cât şi studenţii.

Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa dnei Arh. Maria Mănescu, redactor – şef al revistei „Urbanismul”, care a lansat noua ediţie a cărţii „Noţiuni de urbanism”, semnată Ion Al. Davidescu.

La finalul acestei prime ediţii a vernisajului, au fost premiaţi de către AAUPR, cu sprijinul vizitatorilor, şase absolvenţi UAUIM, dintre care trei pentru activitatea complexă în domeniul urbanismului, peisagisticii şi amenajării teritoriului şi alti trei, pentru cele mai reuşite şi interesante lucrări expuse.

____________________________

despre AAUPR

Asociaţia Absolvenţilor Urbanişti şi Peisagişti din România (AAUPR) s-a înfiinţat mai, 2013 şi are ca scop principal promovarea şi susţinerea absolvenţilor cu studii de licenţă (urbanişti şi peisagişti) ai Facultăţii de Urbanism din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”  (UAUIM) din Bucureşti.

Mai multe informaţii sunt disponibile online la: www.aaupr.ro

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog