Actualitatea internă

FORCOPAR

15.01.2014

Centrul pentru formarea la distanță, documentare și informare în arheologia industrială

La începutul lui 2014, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”-UAUIM alături de Universitatea Politehnica din Timișoara-UPT, Institutul Național al Patrimoniului-INP și Uniunea Arhitecților din România-UAR va lansa FORCOPAR - Centrul pentru formarea la distanță, documentare și informare în arheologia industrială1, o structură de învățământ în cadrul direcției de învățare pe parcursul vieții a UAUIM, aflată sub coordonarea directă a Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului.

Centrul urmărește lărgirea numărului de persoane provenind din domenii diferite (academic, administrație, producție, societatea civilă) capabile să întervină, la niveluri diferite de competență, pentru salvarea și protejarea patrimoniului industrial. Va oferi atât o formare inițială, indiferent de nivelul de calificare și domeniul din care provine cursantul, cât și cursuri de formare aprofundată. Centrul își propune să dezvolte, în timp, activități de cercetare, consultanță, expertiză, organizarea de colocvii și reuniuni etc.

Activitatea didactică a centrului este structurată în șase module.

1. Introducerea în arheologia industrială (autor: Dan Bernfeld - Eurocultures) ce vizează câștigarea cunoștințelor generale în domeniu. 2. Tehnologii, arhitectură, urbanism, peisaj (autor: Pierre Fluck - Université de Mulhouse Colmar Alsace) prezintă o perspectivă tipologică asupra evoluției arhitecturii industriale. 3. Memoria universului muncii (autor: Ernesta Serena - Institut Régional de Culture Ouvrière et de Services - IRCOS) își propune să facă recognoscibile elementele care depun mărturie despre lumea muncii. 4. Evaluarea și inventarierea siturilor (autori: Nicolae Lascu - UAUIM, Anca Filip și Dana Mihai - INP, Liliana Roșiu și Smaranda Bica - UPT) instruiește cursanții în cercetarea și elaborarea inventarelor siturilor industriale. Competențele specifice vizate de modulul 5 - Salvgardare, programarea reconversiei (autor: Nicolae Lascu - UAUIM) se referă la analiza și reconversia siturilor industriale în relație cu planificarea urbană/ teritorială, programarea activităților și construirea de planuri financiare. 6. Proiectul de arhitectură și urbanism de reconversie (autor: Francesco Mancuso - Associazione Aree Urbane Dismesse - AUDIS) oferă abilitățile de a stăpâni problemele-cheie ale practicii profesionale în recuperarea siturilor industriale.

NOTĂ: 1 Centrul este rezultatul proiectului Formation professionnelle à distance en archeologie industrielle (Conservation/reconversion), de la faisabilité a l’operationnalité - FORCOPAR 2, desfășurat în cadrul programului european Leonardo da Vinci „Transfer de inovație”, în intervalul ianuarie 2012-decembrie 2013, având 13 parteneri din România, Belgia, Franța și Italia.