Premiile „Cuburile de aur”

24.01.2014

Ordinul Arhitecților din România, ca membru al Uniunii Internaționale a Arhitecților (U.I.A.), organizează selecția națională de proiecte de educație în arhitectură, destinate copiilor din primii ani de școală până la 18 ani. Selecția națională de proiecte se derulează în vederea participării României la premiile Cuburile de Aur, eveniment trienal desfășurat în cadrul Congresului Internațional al U.I.A.

Organizatori

Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) a fost înființată în anul 1948 prin reunirea arhitecților din întreaga lume, indiferent de naționalitate, rasă, religie sau concepție arhitecturală, într-o federație de organizații naționale.

Scopul UIA este să le dea posibilitatea arhitecților să dezbată idei și concepte, să-și împărtășească experiențe, să-și extindă cunoștințele și să învețe din varietatea acestora, pentru a juca un rol mai pregnant în îmbunătățirea calității mediului înconjurător și a vieții oamenilor.

Programul de lucru Arhitectura și Copiii (UIA Architecture & Children Work Programmehttp://uia-architecture-children.bak.de/index-en.html) este un program global derulat de UIA, încadrat în tematica Arhitectura și Societatea. În cadrul acestui program, se organizează Premiile Cuburile de aur, acordate organizațiilor/instituțiilor/formatorilor ce contribuie la consolidarea bazei culturii arhitecturale prin sprijinirea copiilor, din primii ani de școală până la 18 ani, în a înțelege arhitectura și procesele care determină formarea mediului în care trăim.

Efortul acestor formatori susține dezvoltarea unor adulți care să poată participa efectiv la crearea și utilizarea inteligentă a arhitecturii de calitate, umane, sustenabile și conștiente de contextul în care se dezvoltă.

Categorii de premii

1. Premiul pentru școli

Premiu destinat școlilor generale și liceelor, unde se predă conform programei aprobate la nivel național (școlile vocaționale din domeniul artei, arhitecturii, design-ului sau din domenii conexe nu se pot înscrie la această categorie).

2. Premiul pentru instituții

Premiu destinat muzeelor, galeriilor, fundațiilor, asociațiilor și altor organizații similare care derulează programe educaționale în nume propriu sau în colaborare cu alți parteneri (școlile vocaționale din domeniul artei, arhitecturii, design-ului sau din domenii conexe se pot înscrie la această categorie).

3. Premiul pentru presă scrisă

Premiu destinat persoanelor sau organizațiilor active în domeniul presei scrise (sunt eligibile articole, cărți, reviste, materiale educative care nu intră la categoria audio - vizuale).

4. Premiul pentru presă audio-vizuală

Premiu destinat persoanelor sau organizațiilor active în domeniul presei audio-vizuale (sunt eligibile proiecte precum documentare, filme, programe TV, materiale educative audio-vizuale).

Este important de reținut faptul că participarea cu un anumit proiect se poate face la o singură categorie de premiere. În schimb, un participant poate înscrie mai multe proiecte în concurs, la categoria aferentă fiecăruia. Premiile Cuburile de aur din cadrul Programului de lucru UIA Arhitectura și Copiii nu sunt o „competițiepentru care participanții să fie nevoiți să producă proiecte noi. Dimpotrivă, este o invitație de a prezenta proiecte în derulare sau încheiate sau evenimente care au avut loc în perioada septembrie 2011-15 martie 2014 (termenul limită al transmiterii proiectelor înscrise în competiție).

Criterii de evaluare a proiectelor

Calendar

Desfășurarea evaluării

Procesul de evaluare a proiectelor cuprinde două faze: la nivel național, derulată de Ordinul Arhitecților din România ca Secție Membră a UIA; la nivel internațional, constând în jurizarea și premierea proiectelor câștigătoare.

Faza națională (selecție și nominalizare)

În vederea participării la selecția națională de proiecte, autorii vor transmite secretariatului O.A.R. formularul oficial de participare completat și, ulterior, documentația de înscriere, conform machetelor prezente în kit-ul oferit de organizatori.

  1. Formularul oficial de participare
  2. Documentația de înscriere a proiectelor în concurs va conține următoarele materiale:

a. un poster format A2 (rulat), conform machetei descărcabile din kit, care va conține următoarele elemente:

b. 2 exemplare ale unui CD care va conține posterul în format A2, elaborat conform machetei (la rezoluție înaltă pentru imprimare și la rezoluție mică pentru postare pe website)

c. selecție de materiale utilizate în proiect (cărți, instrumente, jocuri, filme, discuri, caiete de activități), în forma și în limba în care au fost produse inițial.

Documentația de înscriere va fi depusă la secretariatul O.A.R. personal sau prin poștă (la adresa strada Pictor Arthur Verona nr. 19, sector 1, București, cod poștal 010312). Termen-limită pentru depunerea documentației: 27 februarie 2014, orele 17.00 (data poștei).

Etape ale selecției naționale:

Componența juriului:

Tincuța Apăteanu, CEO Asociația Edusfera,

arh. Alexandru Beldiman,

arh. Monica Lotreanu,

lect. dr. arh. Horia Moldovan,

Cătălin Mosoia, jurnalist

Faza internațională (premiere)

NB. Informații suplimentare, regulamentul concursului, precum și formularele necesare înscrierii și participării la procesul de selecție națională a proiectelor sunt descărcabile pe site-ul oficial al concursului, aici:

http://uia-architecture-children.bak.de/awards-en.html

Premii și ceremonie

Premiul pentru fiecare câștigător al celor 4 categorii va consta într-un certificat de premiere și/sau un trofeu. Toate proiectele participante vor fi prezentate în cadrul expoziției Programului de lucru Arhitectura și Copiii, în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Congresului UIA, desfășurat la Durban, Africa de Sud, în perioada 3-7 august 2014.

Documente pentru download:

Entry Form

Regulations