147 de artiști români contemporani, în colecția Imago Mundi, de Luciano Benetton

28.02.2014

Proaspăt ieșit de la tipar, volumul Snapshot Romania. Contemporary Artists from Romania prezintă lucrările a 147 de artiști români, într-un proiect inițiat și susținut de Luciano Benetton, fondatorul cunoscutului brand și al fundației culturale omonime, dedicată promovării artei contemporane din întreaga lume.

Curatoriat de Claudio Scorretti, în colaborare cu Irina Ungureanu, proiectul Snapshot Romania propune, în premieră, o imagine panoramică a artei contemporane românești, pornind de la un concept unic în peisajul provocărilor actuale din domeniul artelor vizuale.

Cei 147 de artiști români selecționați au fost invitați să lucreze pe o pânză miniaturală, de 10 x 12 cm, în măsură să asigure – așa cum afirmă Claudio Scorretti în prefața volumului – fiecărui participant „un podium inedit, de maximă vizibilitate, ca un exercițiu de extragere a rădăcinii pătrate a propriei creativități, pe o suprafață simbolică, de 120 cm2”. Lucrările realizate de artiștii români sunt reproduse, în mărime naturală, în catalogul Snapshot Romania, publicat de Fabrica și Fundația Benetton în trei limbi, engleză, italiană și română, și vor fi prezentate într-o serie de expoziții internaționale itinerante, care vor debuta la București în cursul anului 2014.

De la estetica neofigurativă la artă conceptuală, de la fotografie la artă abstractă, grafică, street art sau obiect, diversitatea de stil și limbaj artistic desfășurată în acest volum alcătuiește – subliniază Cosmin Năsui în prefața la Snapshot Romania – „o imagine coerentă a producției artistice contemporane, fără a impune ierarhii valorice, practicând o democrație a gustului care lasă liberă și diversă informația despre creativitate”.

Artiști din generații și spații diferite, născuți între 1939 și 1991, își găsesc locul într-o fotografie de grup reprezentativă pentru ultimii 60 de ani din arta contemporană românească. O abordare care înțelege să prezinte, împreună, diversitatea formelor de exprimare artistică active astăzi în România, rezervând un spațiu generos de exprimare vocilor din tânăra generație. O perspectivă amplă și democratică în care Luciano Benetton, adevărat călător de vocație, vede – în cuvântul cu care deschide primele pagini ale volumului – un dialog viu și original, pe terenul artei, între „trecutul arhaic al României și prezentul de laborator european”.

Lucrările care compun Snapshot Romania sunt parte integrantă a colecției Imago Mundi, inițiată în 2008 de Luciano Benetton, cu scopul de a realiza o cartografiere cât mai extinsă a fenomenului artistic la nivel global. Pe harta Imago Mundi, fiecare țară este reprezentată de lucrările artiștilor consacrați sau de tinere talente, în spiritul unei maxime libertăți de exprimare și al unei singure „constrângeri”: formatul de 10 x 12 cm. Derulat sub egida Fondazione Benetton Studi Ricerche, Imago Mundi este un proiect democratic, fără scopuri comerciale, se află în permanentă extindere și reunește în prezent 15 colecții din 34 de țări, din America Latină, Australia, Europa de Est, Rusia, China, Mongolia, Statele Unite, până în Japonia, India, Coreea de Sud, Kenya, Tanzania, Zanzibar, Azerbaidjan, Senegal și Afghanistan.

Catalogul Snapshot Romania este disponibil online pe platforma virtuală www.imagomundiart.com, unde artiștii români au propriul profil personalizat în mozaicul de peste 2700 de lucrări care colorează în prezent geografia lumii în colecția Imago Mundi. „Intenția noastră – declară Luciano Benetton – este aceea de a itinera colecția cât mai mult posibil, de a face cunoscută publicului din întreaga lume extraordinara efervescență a artei contemporane, pe care o prezentăm în expoziții, în cataloagele dedicate și pe platforma noastră web. Credem că sensul, ideile, gândirea și inspirația nu sunt monopolul unui grup restrâns, ci se dezvoltă prin interacțiune și comunicare. Ne propunem ca până în 2016 colecția să cuprindă 10.000 de artiști din 60 de țări”.

Snapshot Romania va fi prezentat la București cu prilejul primei expoziții din 2014, alături de cele mai recente colecții realizate în alte colțuri ale lumii de Fundația Benetton. În prezent, catalogul poate fi achiziționat online pe website-ul Fabrica (http://fabricashop.myshopify.com/), pe site-ul editurii (www.terra-ferma.it), în principalele librării online și va fi pus în vânzare în librării și muzee.

Următorul punct pe harta artistică a lumii trasată de Imago Mundi este Ungaria, iar proiectul dedicat artei maghiare actuale va fi coordonat de aceeași echipă care a realizat Snapshot Romania: Claudio Scorretti, în colaborare cu Irina Ungureanu.