Fațadă nouă pentru Primăria Veche din Sibiu

03.02.2014

Materialele Tassullo sunt folosite pentru lucrările de restaurare ale clădirii Primăriei vechi din Sibiu, situată în zona centrală a orașului.

La aproape un an de la începerea restaurării construcției ce a servit drept sediu central al municipalității din anul 1947 până în 2006, lucrările sunt pe cale să se finalizeze. Una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Sibiului va redobândi astfel strălucirea de altădată.

În ciuda faptului că Primăria veche reprezintă o clădire emblematică pentru municipiul de pe Cibin, istoricii nu au reușit să ajungă la un consens în privința originii sale. Unii cercetători susțin că această clădire, care funcționa la începutul secolului XX ca Palat al Adiministrației financiare a orașului Sibiu, a fost construit în 1908. Totuși, analizând hărțile și fotografiile de epocă, putem observa că această clădire a fost construită mai devreme, în jurul lui 1880.

O altă teorie, și mai plauzibilă, este că actualul corp al Primăriei vechi a fost construit în 1908, înlocuind parte din clădirea precedentă, resturile acesteia rezistând până în perioada comunistă.

Clădirea la momentul construirii se afla pe muchia sudică a proiectatei citadele. Înainte pe aceeași parcelă a existat un depozit de lemne și o fabrică de bere. Veduta lui August Spörner, ne remarcă prezența unui edificiu format din patru corpuri ce se organizează în jurul unei curți interioare care la o observație amatoare coroborată cu imaginea neuniformă a clădirii, ar putea induce în eroare crezându-se că reprezintă imaginea originală a acesteia. Dosarul despre aspectul original al acestei clădiri este încă deschis.

Între 1947/ 48 și 2005, acestă clădire a funcționat ca sediu al Primăriei Sibiu. Astăzi, clădirea rămâne în proprietatea Primăriei (mai corect, a Consiliului Local), nefiind însă clădirea emblemă a administrației locale.

“Valoarea estimată a intervenției se ridică la la nivelul sumei de 1.167.880 lei. Procesul de restaurare a cuprins refaceri masive ale fațadei și învelitorii, principala cauză a degradărilor fiind lipsa întreținerii curente, în special în ceea ce privește tencuielile, zugrăvelile, învelitorile și ferestrele. O altă cauză a degradării a fost aplicarea de tencuieli de ciment la socluri”, a declarat Mihai Țucă, architect în cadrul firmei Arhimus.

În ceea ce privește materialele pentru restaurarea clădirii, compania Tassullo a furnizat: ciclul deumidificator T-Last (tencuiala T-Last intonaco și amorsa minerala T-Last rinzaffo) și masa de șpaclu TA 01, produse pe baza de var hidraulic natural, un înlocuitor al cimentului, folosit în restaurarea cladirilor și al monumentelor istorice.

T-Last 100 Rinzaffo și TLast 100 Intonaco sunt produse din gama de restaurare Tassullo, component ale sistemului T-LAST 100, un ciclu dezumidificator macroporos, conceput pentru reabilitarea ziăriilor afectate de efectul combinat de igrasie și puternică prezență salină. Structura macroporoasă a produselor din acest sistem asigură o înaltă permeabilitate la vapori și capacitate de eliminare și evaporare a apei absorbite din material, caracteristici care se mențin nealterate prin efectul de barieră exercitat de tratamentul antisare și de aplicarea anterioară a tencuielii macroporoase.

TA01 este o tencuială fină și masă de șpaclu ce se folosește pentru finisarea tencuielilor, în restaurarile cladirilor istorice. Acest produs oferă zidariei o permeabilitate optimă la vaporii de apă, o respirabilitate sporită a peretelui, o flexibilitate mare și rezistență crescută în timp, prin intermediul varului hidraulic natural pe care îl conține.