RDW

Faţadă nouă pentru Primăria Veche din Sibiu

Primaria_Veche_2

Materialele Tassullo sunt  folosite pentru lucrările de restaurare ale clădirii Primăriei vechi din Sibiu, situată în zona centrală a oraşului.

La aproape un an de la începerea restaurării construcţiei ce a servit drept sediu central al municipalităţii din anul 1947 până în 2006, lucrările sunt pe cale să se finalizeze. Una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Sibiului va redobândi astfel strălucirea de altădată.

În ciuda faptului că Primăria veche reprezintă o clădire emblematică pentru municipiul de pe Cibin, istoricii nu au reuşit să ajungă la un consens în privinţa originii sale. Unii cercetători susţin că această clădire, care funcţiona la începutul secolului XX ca Palat al Adiministraţiei financiare a oraşului Sibiu, a fost construit în 1908. Totuşi, analizând hărţile şi fotografiile de epocă, putem observa că această clădire a fost construită mai devreme, în jurul lui 1880.

O altă teorie, şi mai plauzibilă, este că actualul corp al Primăriei vechi a fost construit în 1908, înlocuind parte din clădirea precedentă, resturile acesteia rezistând până în perioada comunistă.

Clădirea la momentul construirii se afla pe muchia sudică a proiectatei citadele. Înainte pe aceeaşi parcelă a existat un depozit de lemne şi o fabrică de bere. Veduta lui August Spörner, ne remarcă prezenţa unui edificiu format din patru corpuri ce se organizează în jurul unei curţi interioare care la o observaţie amatoare coroborată cu imaginea neuniformă a clădirii, ar putea induce în eroare crezându-se că reprezintă imaginea originală a acesteia. Dosarul despre aspectul original al acestei clădiri este încă deschis.

Între 1947/ 48 şi 2005, acestă clădire a funcţionat ca sediu al Primăriei Sibiu. Astăzi, clădirea rămâne în proprietatea Primăriei (mai corect, a Consiliului Local), nefiind însă clădirea emblemă a administraţiei locale.

“Valoarea estimată a intervenţiei se ridică la la nivelul sumei de 1.167.880 lei. Procesul de restaurare  a cuprins refaceri masive ale faţadei şi învelitorii, principala cauză a degradărilor fiind lipsa întreţinerii curente, în special în ceea ce priveşte tencuielile, zugrăvelile, învelitorile şi ferestrele. O altă cauză a degradării a fost aplicarea de tencuieli de ciment la socluri”, a  declarat Mihai Ţucă, architect în cadrul firmei Arhimus.

În ceea ce priveşte materialele pentru restaurarea clădirii, compania Tassullo a furnizat: ciclul deumidificator T-Last (tencuiala T-Last intonaco şi amorsa minerala T-Last rinzaffo) şi masa de şpaclu TA 01, produse pe baza de var hidraulic natural, un înlocuitor al cimentului, folosit în restaurarea cladirilor şi al monumentelor istorice.

T-Last 100 Rinzaffo şi TLast 100 Intonaco sunt produse din gama de restaurare Tassullo, component ale sistemului T-LAST 100, un ciclu dezumidificator macroporos, conceput pentru reabilitarea ziăriilor afectate de efectul combinat de igrasie şi puternică prezenţă salină. Structura macroporoasă a produselor din acest sistem asigură o înaltă permeabilitate la vapori şi capacitate de eliminare şi evaporare a apei absorbite din material, caracteristici care se menţin nealterate prin efectul de barieră exercitat de tratamentul antisare şi de aplicarea anterioară a tencuielii macroporoase.

TA01 este o tencuială fină şi masă de şpaclu ce se foloseşte pentru finisarea tencuielilor, în restaurarile cladirilor istorice. Acest produs oferă zidariei o permeabilitate optimă la vaporii de apă, o respirabilitate sporită a peretelui, o flexibilitate mare şi rezistenţă crescută în timp, prin intermediul varului hidraulic natural pe care îl conţine.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog