A șasea ediție SoNoRo-Interferențe la Palazzo Ricci din Montepulciano

28.03.2014

Pentru al șaselea an consecutiv, tinerii muzicieni români selectați în cadrul programului SoNoRo-Interferențe vor lucra, timp de o săptămână, alături de patru muzicieni consacrați ai scenei internaționale: pianista Diana Ketler, profesoară la Academia Regală de Muzică din Londra, violonista Alissa Margulis, profesoară la Conservatorul din Bruxelles, violistul Răzvan Popovici și violoncelistul Alexander Bouzlov, profesor la Conservatorul P.I.Ceaikovski din Moscova.

Studenții selectați pentru a participa la workshop-ul de la Montepulciano sunt: Radu Duncă, Cifor Dariu, Cristian Suarășan, Vilhelem András, Adrian Vasile, Luca Pulbere, Eszter Boglarka Olah, Gabriela Bokor.

Sesiunea de lucru se va încheia cu un concert, în cadrul căruia tinerii muzicieni vor interpreta, alături de profesorii lor, lucrările studiate împreună. Printre acestea se numără piese de Robert Schumann, P.I.Ceaikovski, Johannes Brahms și Antonín Dvořák.

Workshop-ul SoNoRo-Interferențe de la Montepulciano, Italia, se desfășoară în perioada 30 martie – 6 aprilie, cu sprijinul partenerilor principali - Institutul Cultural Român și BRD – Groupe Société Générale - și în parteneriat cu Academia Europeană Palazzo Ricci.

***

Creat în 2007, programul educativ SoNoRo-Interferențe este o inițiativă în premieră în România, care dorește să contribuie la ridicarea nivelului profesional al tinerilor muzicieni români și la lărgirea orizonului lor cultural, în context european. Unul dintre scopurile acestui program educativ este crearea, pe termen lung, a unei elite muzicale, pentru a continua demersul Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene. Tinerii muzicieni români admiși la selecții vor avea ocazia să studieze muzica de cameră alături de artiști de talie internațională și de profesori de la diferite Universități de Muzică din Europa. Anul acesta vor fi organizate în cadrul programului patru workshop-uri de câte o săptămână, în România, la Portul Cultural Cetate și la Busteni, în Castelul Cantacuzino, în Italia, la Montepulciano (Palazzo Ricci), și, în premieră, și în Germania, în Academia de Muzică Bad Endorf. La finalul fiecărei sesiuni de lucru, tinerii muzicieni vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshopului, alături de profesorii lor, în concerte special organizate. Concertele finale vor avea loc la Portul Cultural Cetate, București, Bușteni, Montepulciano și Bad Endorf. În plus, cele mai bune ansambluri formate pe parcursul workshopului SoNoRo-Interferențe vor avea ocazia să concerteze în cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo 2014.

Preselecțiile pentru SoNoRo-Interferențe au avut loc în perioada 25-27 ianuarie 2014 la București și la Cluj, iar dintre cei aproximativ 80 de tineri care s-au înscris au fost aleși 34 de bursieri.

Pentru mai multe detalii despre proiectele SoNoRo vă rugăm să consultați: www.sonoro.ro