RDW

EFdeN a deschis șantierul din Băneasa Shopping City, vineri, 3 aprilie 2014

Contur uman al casei

EFdeN, reprezentanta României în finala Solar Decathlon Europe 2014, a deschis şantierul din Băneasa Shopping City, vineri, 3 aprilie 2014. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa colaboratorilor echipei, a presei şi a membrilor EFdeN, dar și a foștilor decatleți din PRISPA. Deschiderea oficială a șantierului a fost un motiv pentru a le mulțumi tuturor celor care au susținut această inițiativă, dar și un moment de sărbătoare pentru toți cei implicați.

După un an de proiectare, după nenumărate şedinţe, dezbateri şi posibile soluţii, echipa EFdeN a ajuns la proiectul final, iar pe 3 aprilie, în parcarea din Băneasa Shopping City s-a simţit nerăbdarea de a începe construcţia casei viitorului. Evenimentul a avut două părți: o sesiune de discursuri, urmată de una de networking, chiar pe locul unde se va înălța prototipul de casă solară EFdeN.

Seria de discursuri a debutat cu un cuvânt din partea lui Claudiu Butacu, președintele Asociației Solar Decatlon București, care a pus accent pe importanța prezenței Solar Decathlon Europe în România, dar și ineditul acestei competiții internaționale. Din partea echipei EFdeN a mai preluat cuvântul şi Mihai Toader-Pasti, Managerul de Proiect al EFdeN, care a vorbit despre provocarea de a crea o echipă multidisciplinară funcțională de voluntari și despre drumul de la concept la realitate.

Partenerii EFdeN nu au vorbit doar despre o implicare a organizațiilor pe care le reprezintă într-un proiect inedit, ci despre cum au fost cuceriți de munca și entuziasmul echipei de studenți și despre relația deosebită care s-a dezvoltat în timp ca urmare a colaborării. Romstal și-a exprimat încă o dată suportul necondiționat pentru buna reprezentare a României peste hotare. Din partea gazdelor, Roxana Rãcãnel, Advertising & Direct Communication a declarant că compania Băneasa Developments, susține inovația decatleților și educația tinerilor români pentru a face o diferență in domeniul proiectelor sustenabile. Petre Butu, Vicepreşedinte Divizia Power a Schneider-Electric, a amintit de intensitatea și dificultatea pe care le presupune acest proiect și i-a asigurat pe

tinerii membri ai EFdeN de tot sprijinul Schneider-Electric în implementarea soluțiilor alese. Alina Bâclea, Residential Market Manager Saint-Gobain, a luat cuvântul, exprimându-şi admiraţia pentru multidisciplinaritatea din EFdeN și a aplaudat colaborarea dintre specialități, demnă de organizații de renume internațional. În încheiere, Steven Borncamp, Preşedintele RoGBC, a punctat importanța unui astfel de proiect în evoluția locuirii în România și Europa și le-a urat success celor din EFdeN în procesul de a obține certificarea Living Building Challenge.

După momentul discursurilor, toți cei peste o sută de invitați, au pășit pentru prima dată în perimetrul destinat construcției prototipului EFdeN. Aici fiecare dintre cei prezenți și-au pus amprenta pe fundația casei, printr-o semnătură și o dedicație pe unul dintre piciorușele reglabile de susținere a prototipului – fundația temporară a acestei clădiri.  Chiar din acest loc, Tudor Prisecaru, Subsecretar de Stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, a felicitat din nou echipa și le-a urat acestora mult succes în confruntarea cu celelalte 19 echipe pe pământ francez.

Deschis cu succes, șantierul EFdeN urmează să fie de acum activat de operațiunile de construcție. Pânã în iunie decatleţii EFdeN vor fi prezenți atât pe situl din parcarea Băneasa Shopping City, cât și la Universitatea Tehnică de Construcții București, desfășurând în paralel două spații de lucru. Cu siguranță, din a doua jumătate a lunii aprilie, o simplă trecere prin parcarea mall-ului, vă va face martorii construcției casei viitorului!

EFdeN este reprezentanta României în finala Solar Decathlon Europe 2014, cea mai prestigioasă competiție de arhitectură solară și tehnologii integrate ce se adresează universităților și instituțiilor de învățământ din toată lumea.  

EFdeN este o echipă multidisciplinarã de peste 60 de studenți care a proiectat, iar acum construieşte o casã solară, eficientă energetic, sustenabilă, inteligentã, dar și în permanentã conexiune cu natura datorită integrării unei sere hibrid dedicată conceptului de ”urban farming”. Misiunea EFdeN este aceea de a construi casa viitorului care, în varianta industrializată, să rezolve problemele de densificare a locuirii, de mobilitate și de lipsă a spațiului verde specifice Bucureștiului, în același timp susținând generarea de comunități sustenabile.

Mai multe detalii despre EFdeN puteţi gãsi pe site-ul oficial (http://efden.org/) sau pe pagina oficialã de Facebook (https://www.facebook.com/EFdeN) . 

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog