Statutul femeii din Țările Române în epoca Biedermeier: conferință la finalul expoziției „Epoca Biedermeier în Țările Române 1815-1859”

24.04.2014

Muzeul Național de Artă al României vă invită duminică, 27 aprilie, orele 11.00, în ultima zi de vizitare a expoziției Epoca Biedermeier în Țările Române 1815-1859,la conferința cu tema Statutul femeii din Țările Române în epoca Biedermeier, susținută de Elena Olariu, unul dintre curatorii expoziției.

Cu acest prilej are loc și prezentarea catalogului expoziției de către Ioana Vlasiu, istoric de artă, cercetător științific principal la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” din București.

Acces în limita locurilor disponibile. Tarif: biletul de intrare în expoziție (10 lei întreg, 5 lei redus). Nu este nevoie de programare prealabilă.

Mamă, soție și muză, femeia în epoca Biedermeier se bucură de un statut aparte. Adoptarea stilului de viață vest-european în Țările Române a fost doar primul pas pentru transformări mai substanțiale în societate, iar femeile din protipendadă sunt cele care vor imprima un ritm alert în materie de schimbare, lor datorându-li-se în mare măsură trecerea de la costumul oriental la cel occidental.

În doar patru decenii, femeia, care până nu de mult își petrecea aproape întreaga viață în casă, care arareori știa să scrie sau să citească și nu călătorea decât forțată de împrejurări, se metamorfozează: face studii în străinătate sau în școlile care apar în țară, învață limbi străine, călătorește, cultivă elita intelectuală a vremii - scriitori, artiști, politicieni - în saloane asemănătoare cu cele din Occident.

***

Expoziția Epoca Biedermeier în Țările Române 1815-1859 cuprinde o selecție de aproximativ 235 piese de patrimoniu - pictură, grafică (desene, acuarele, gravuri), miniaturi, bijuterii, textile, argintărie și mobilier - din fondul Muzeului Național de Artă al României, dintre care o parte prezentate în premieră absolută.

Stilul Biedermeier este un stil internațional, burghez, care s-a manifestat cu precădere în Germania, Austria, nordul Italiei și țările scandinave, în perioada 1815-1848. Expoziția reflectă impactul acestui curent european asupra artei românești, într-o perioadă în care societatea românească trecea printr-un spectaculos proces de modernizare.