Tur multisenzorial în Galeria de Artă Europeană: Un nou produs cultural pentru persoanele cu deficiențe de vedere, de auz și de vorbire în cadrul proiectului ARTtouch
28.04.2014
Muzeul Național de Artă al României organizează miercuri, 30 aprilie 2014, în Galeria de Artă Europeană, evenimentul de lansare a produselor multimedia destinate persoanelor cu dizabilități de vedere, de auz și de vorbire, realizate în cadrul proiectului ARTtouch.
Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al Fundației Orange România, prin programul „Lumea prin culoare și sunet”, și s-a derulat în perioada mai 2013 – aprilie 2014.
În cadrul proiectului au fost realizate aplicații multimedia și de realitate augmentată, replici tactile, mostre textile, o „bibliotecă de sunete” și o „bibliotecă olfactivă” ce oferă publicului cu nevoi speciale experiența unei explorări multisenzoriale a Galeriei de Artă Europeană. În plus, împreună cu beneficiarii au fost concepute tururi ghidate și ateliere speciale pentru aceste categorii de public.
Produsele multimedia realizate pornind de la câteva dintre capodoperele Galeriei de Artă Europeană - Buchet cu flori de Jan Brueghel cel Bătrân, Sfântul Francisc și Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant de Guercino și Poartă (Saint-Tropez) de Paul Signac - au rolul de a aduce în atenția tinerilor, prin mijloace moderne și atractive, poveștile de dincolo de imagine și de a facilita procesul de înțelegere a artei.
Buchet cu flori - se află la baza unei aplicații de realitate augmentată ce propune o nouă modalitate de a percepe pictura și oferă informații utile despre istoria, stilul de viață și credințele oamenilor din secolul al XVII-lea. Aplicația prezintă buchetul de flori în 3D, detalii despre istoricul „dinastiei Breughel” și propune un traseu al florilor prin cele trei galerii permanente ale muzeului. Aplicația poate fi descărcată gratuit de pe AppStore și Google Play.
De asemenea, maeștrii parfumieri de la Expressions Parfumées din Grasse au creat un parfum inspirat de acest tablou, care face parte din „biblioteca olfactivă” special creată pentru turul multisenzorial.
Lucrările Sfântul Francisc și Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant de Guercino și Poartă (Saint-Tropez) de Paul Signac beneficiază de aplicații multimedia accesibile pe două touchscreen-uri amplasate în apropierea tablourilor, care oferă informații despre elementele compoziției - planuri, personaje, sursa de lumină (Guercino) și despre corespondența dintre sunete și culori (Signac).
Valoarea totală a proiectului ARTtouch a fost de 288.967 RON, din care Fundația Orange a contribuit cu 216.768 RON. Pentru Muzeul Național de Artă al României, acest proiect reprezintă o modalitate de a se apropia de un public al cărui acces la produse culturale de calitate este deseori extrem de limitat. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt persoanele (copii și adulți) cu deficiențe de vedere, auz și vorbire, ca și familiile și educatorii acestora, pentru care materialele ajutătoare și o abordare creativă, interdisciplinară sunt esențiale.
Despre Muzeul de Artă al României
Muzeul Național de Artă al României este deținătorul celui mai bogat patrimoniu de artă românească și universală din țară. Înființat în 1948, el funcționează în fostul Palat Regal, ocupând un loc important în ierarhia instituțiilor culturale din București. Muzeul desfășoară o bogată activitate expozițională și acordă o importanță crescândă diversificării activităților pentru public. În 2013 au fost organizate la sediul muzeului 174 programe pentru școli, pentru familii și pentru adolescenți și 153 programe pentru adulți, la care au participat în total 13.400 de persoane (reprezentând aproximativ 15% din numărul total de vizitatori).
Despre Fundația Orange
Fundația Orange România este o organizație non-guvernamentală care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Fundația Orange desfășoară proiecte de educație, cultură, sănătate și integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilități de auz și/sau de vedere, ajutându-le să comunice și să relationeze, pentru a se integra în societate și pentru a trăi mai bine. Anual, prin fondul de finantare “Lumea prin culoare si sunet”, Fundația Orange oferă granturi pentru organizatii neguvernamentale care propun proiecte în sprijinul persoanelor cu dizabilități de auz și/sau de vedere. Pentru mai multe informații vizitați http://www.fundatiaorange.ro/.