Arhitectură pe limită la ONGFest
07.05.2014
Cum se construiesc locuințe pentru persoane care trăiesc la limita sărăciei în România? Cine proiectează casele și cu ce instrumente? Ce rol au beneficiarii pe durata proiectării și a construcției? Ce schimbări produce arhitectura socială participativă în viziunea arhitectului și în viețile beneficiarilor?
Fundația pentru o societate deschisă vă invită sâmbătă și duminică, pe 10, 11 mai, la ONGFest să aflați ce înseamnă arhitectura socială participativă și să parcurgeți etapele proiectării participative alături de grupul Arhipera și de cursanții primei școli de arhitectură socială participativă din România, SIASPA.
Atelierul de design participativ va avea loc sâmbătă, între orele 14:30-16:30, în Parcul Herăstrău, în zona dedicată activităților non-formale. Puteți afla poveștile caselor construite de Fundația pentru o societate deschisă în ambele zile, la cortul Fundației, de la voluntarii Arhipera.
Arhipera este un grup de arhitectură care lucrează cu un nou concept de housing adaptabil în condiții de sărăcie extremă în România, ai cărui membri au contribuit prin programul omonim al Fundației pentru o societate deschisă la construirea a 8 locuințe noi și 2 centre sociale în județul Călărași și la reabilitarea a 9 case din același județ.
SIASPA este prima școală de arhitectură socială participativă din România, care transpune experiența Arhipera într-un cadru instituțional, promovând însă abordarea non-formală a curriculei, învățarea prin practică și interdisciplinaritatea.