RDW

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei sunt printre cele mai periclitate 7 monumente din Europa

12857638994_5a9777a28a_c

Echipamentul istoric de tehnica de scenă pentru Teatrul Bourla din Antwerp, Belgia, împrejurimile istorice ale Dolcho și Apozari, din Kastoria, Grecia, citadela din Alessandria, Italia, clopotele Palatului Național Mafra, Portugalia, bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei, România, Colour Row Settlement din Chernyakhovsk, Rusia și Sinagoga din Subotica, Serbia au fost selectate ca fiind cele mai amenințate 7 simboluri ale patromionului din Europa în 2014. Anunțul a fost făcut astăzi de către principala organizație europeană de patrimoniu Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții (BEI), în cadrul unui eveniment public în capitala Austriei, care găzduiește Congresul Patrimoniului European din acest an. Aceste pietre prețioase din patrimoniul cultural al Europei se află în pericol, unele din cauza lipsei de resurse sau de expertiză, altele din cauza neglijenței sau a planificării necorespunzătoare. Prin urmare, este nevoie de măsuri urgente. Vor fi organizate misiuni de salvare în timpul verii, dar și după, și vor fi propuse planuri de acțiune fezabile până la sfarșitul anului.
 
„Această listă este un instrument-cheie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la patrimoniul pe cale de dispariție în Europa. In comun cu aceste 7 monumente și situri, există nenumărate alte comori aflate în pericol pe întreg continentul. Aceasta listă este, în primul rând, un apel la acțiune. Părțile interesate publice și private de la nivel local, național și european sunt invitate să își unească forțele pentru a salva aceste monumente și situri care spun povestea noastră comună și care nu ar trebui sș fie pierdute pentru generațiile viitoare. De asemenea, dorim să subliniem faptul că grija pentru patrimoniul nostru comun este o investiție pe termen lung pentru capitalul social al Europei și pentru creșterea economică”, a declarat Denis de Kergorlay, președintele executiv al Europa Nostra.
 
Specialiști în patrimoniu ai organizației Europa Nostra și experți financiari ai Institutul Băncii Europene de Investiții vor vizita cele 7 situri, împreună cu organizațiile care au făcut nominalizările, după perioada de vară. Echipele multidisciplinare vor evalua siturile și vor contribui la dezvoltarea de soluții viabile, în strânsă cooperare cu organizațiile publice și private, naționale și locale. „Mai exact, experții, în special cei ai Institutului BEI, vor oferi consiliere, vor face analize și vor ajuta să formuleze un plan de acțiune fezabil pentru fiecare dintre cele 7 situri. Concluziile noastre vor fi prezentate până la sfârșitul anului”, a explicat Guy Clausse, decan interimar al Institutului Băncii Europene de Investiții.
 
„Vom face tot posibilul pentru a ajuta la salvarea acestor 7 monumente și situri prin furnizarea de expertiză tehnică, identificarea posibilelor surse de finanțare și prin mobilizarea unui sprijin amplu internațional. Cu toate acestea, un rol esențial va trebui să fie jucat de către părțile interesate la nivel național, în special de către organizațiile care au facut nominalizările. Fiind incluse în lista „the 7 most endangered (Cele mai periclitate 7 situri)”, se deschide o fereastră de oportunitate pentru a salva aceste situri, dar, de asemenea, înseamnă o responsabilitate sporită pentru părțile interesate la nivel național”, au declarat în comun președintele executiv al Europa Nostra și decanul interimar al Institutului BEI.
 
“Cele mai periclitate 7 situri” pentru 2014 au fost selectate de către consiliul organizației Europa Nostra dintre cele unsprezece siturile preselectate de către o comisie internațională consultativă, care cuprindea specialiști în istorie, arheologie, arhitectură, conservare și finanțe. Iar nominalizările au fost depuse de către organizațiile societății civile și instituțiile publice din toată Europa.
 
Programul „Cele mai periclitate 7 situri” („The 7 Most Endangered”) a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator, și Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, în calitate de partener asociat.
Acesta a fost inspirat de un proiect similar de succes coordonat de US National Trust for Historic Preservation. „Cele mai periclitate 7 situri” nu este un program de finanțare. Scopul lui este să servească drept catalizator pentru acțiune și pentru a promova „puterea exemplului”.

 

PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII
www.europanostra.org/7-most-endangered
twitter.com/europanostra
www.youtube.com/user/EuropaNostraChannel

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog