RDW

Dezbaterea „Arhitecţi, arhitectură şi oraşe”

Afis_dezbatere_ST_final91568c
Marţi, 13 mai 2014, ora 18.00,  la Casa Monteoru, Calea Victoriei 115, colţ cu Bd. DaciaBucureşti va avea loc dezbaterea cu tema
Arhitecţi, arhitectură şi oraşe. Despre profesia de arhitect şi cum se construieşte în România recentă
generată de volumul omonim semnat de Şerban Ţigănaş
Participanţi: arh. Iulia Stanciu, arh. Şerban Sturdza şi
arh. Şerban Ţigănaş, preşedinte Ordinului Arhitecţilor din România

moderator: arh. Ştefan Ghenciulescu, redactor-şef Zeppelin

Volumul Arhitecţi, arhitectură şi oraşe. Despre profesia de arhitect şi cum se construieşte în România recentă de Şerban Ţigănaş reprezintă o culegere de texte cu același numitor comun: referinţa la profesia de arhitect, la rezultatele ei în legătură cu arhitectura și la fenomenele complexe, dar insuficient de bine înțelese, legate de construire. Toate – articole, editoriale, prelegeri, documente de strategie ale Ordinului Arhitecţilor din România, interviuri, comentarii și dialoguri cu mentori sau persoane cu viziune – provin din ultimii circa zece ani, din perioada cu cea mai mare influență asupra dezvoltării României recente (2001-2013) fie că vorbim de cel mai mare elan economic și constructiv, fie de cea mai complicată criză.

Autorul explică legăturile insuficient clarificate dintre cadrul complex în care lucrează arhitecții, arhitectura perioadei și orașe ca specie generică definitorie pentru societățile contemporane. Este o contribuție la autocunoașterea profesiei, la deschiderea ei către societate și poate, mai ales, la anticipare și construcția viitoare. Cartea dorește să fie o arhitectură prin gând și cuvânt, care propune spre analiză lucidă o serie de teme recurente: responsabilitatea civică şi culturală a arhitectului, relația cu clientul și cu societatea, organizarea profesiei, educaţia în arhitectură, calitatea şi sustenabilitatea în arhitectură, urbanismul românesc recent, arhitectura spaţiului public, dezastrul şi situaţia patrimoniului, starea profesiei la nivel european şi adaptarea ei la criză.
Şerban Ţigănaş (n. 1963), arhitect practicant (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, 1988), fiu de constructori, trăieşte şi lucrează la Cluj şi Bucureşti. Printre altele, profesor la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (din 1996), partener din 1997 la biroul de arhitectură şi inginerie DicoşiŢigănaş din Cluj, membru fondator al Ordinului Arhitecţilor din România – OAR (2001), asociat al biroului de urbanism Planwerk Cluj (2003), membru în board-ul director şi responsabil cu comunicarea al Consiliului Arhitecţilor din Europa – ACE/CAE (2008-2010). Architizer A+ Award şi Premiul preşedintelui Uniunii Arhitecţilor din România (Bienala Naţională de Arhitectură 2012) pentru Cluj Arena. Interesat de interfaţa dintre şcoala de arhitectură, comunitate şi oraş. Iniţiator şi co-autor al volumului Arhitect în RomâniaStudiu de fundamentare a politicilor naţionale pentru arhitectură (Eikon, Cluj-Napoca, 2010). În cadrul OAR a avut un rol determinant în studierea profesiei de arhitect şi realizarea primei politici pentru arhitectură în România, cultura mediului construit şi calitatea vieţii (2010-2015). Din anul 2010, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România.
Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii.
www.simetria.ro

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog