RDW

Anuala timișoreană de arhitectură – a_ta 2014

lansare-a_ta-2014-web

Anuala timișoreană de arhitectură – a_ta – este cel mai important eveniment profesional organizat de către  Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, cu sprijinul financiar al OAR. Dedicat membrilor, şi nu numai, este conceput ca o interfaţă de relaţionare atât în cadrul profesiei, cât şi între profesie şi mediul – social, cultural, civic etc. – în care aceasta activează.

Anuala se adresează în principal comunităţii profesionale, dar un deziderat major al proiectului îl reprezintă atragerea interesului publicului larg asupra arhitecturii de calitate şi implicarea acestuia în fenomenul arhitectural, al cărui utilizator este de fapt. În acest scop, evenimentele organizate au o dimensiune publică – expoziţiile, dezbaterile, workshopurile, conferinţele sunt deschise tuturor celor interesaţi – şi una formativă – prin expunerea comunităţii la valorile arhitecturii de calitate.

Conceptul ediţiei 2014 a a_ta este „prezent!”. Dublul sens al acestui cuvânt vine în contrast cu o stare de fapt definită de absenţa acută a dialogului, a implicării, în ultimă instanţă absenţa profesiei din mediul în care activează.

În prezent, cariera de arhitect nu mai reprezintă un vector liniar, ascendent, sigur şi uşor de urmărit. Abilitatea de a reinventa profesia şi capacitatea de a profesa într-o manieră creativă, care să corespundă cu nevoile societăţii contemporane, sunt calităţi încurajate tot mai mult în mediile profesionale din exterior. Arhitectura devine, prin diversificarea instrumentarului de operaţii posibile, un demers tot mai complex. Ca urmare, arhitecţii încep să devină şi un fel de curatori de procese prin maniera în care aleg instrumentele de operare.

În aceste condiţii, „prezent!” apare ca o posibilă abordare a contextului intern, în perpetuă tranziţie, în care absenţa a devenit cea mai lizibilă formă a prezenţei/ prezentului, un prezent dezechilibrat de o lipsă de sensibilitate faţă de trecut şi viitor. Curatorierea unor locuri, atât în medii formale cât şi informale, prin intermediul unor acţiuni şi intervenţii culturale, dispuse pe o linie temporală de 6 luni, are ca scop principal consolidarea prezenţei ca fapt materializat. Astfel, ne propunem să materializăm propria noastră prezenţă ca organizatori, breaslă şi organizaţie, alături de partenerii noştri.

Evenimentul de lansare a anualei va avea loc pe data de 16 iunie, orele 18:30, la Casa Artelor, str. Augustin Pacha nr. 8, Timişoara. Cu acest prilej va avea loc vernisajul expoziţiei retrospective a_ta 2007-2013, o inedită perspectivă de ansamblu asupra proiectelor nominalizate la ediţiile precedente a_ta. Anuala va continua cu o serie de 15 evenimente desfășurate pe o perioadă de 6 luni, grupate în 4 secțiuni cadru:

EDUCAȚIE/ START/ PROFESIE / STRADĂ.

Vă invităm să ne urmăriți pe pagina de internet: http://anualadearhitectura.ro

și pe pagina de facebook: www.facebook.com/anualatimisoreanadearhitectura.

 

 

 

 

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog