Actualitate internațională

MANIFESTA 10 - Bienala Europeană de Artă Contemporană 28 iunie-31 octombrie 2014 Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg

MANIFESTA, una dintre cele mai importante Bienale de artă contemporană, a fost inspirată de transformările petrecute pe firmamentul european în 1989-1991 și a fost lansată în ideea de a profita de schimburile artistice intense pe care aceste evenimente le făcuseră posibile. MANIFESTA 10 continuă acest demers și își propune să reflecteze la schimbările petrecute în artă și în societate de la căderea Zidului Berlinului încoace, prezentând artiști cu poziții extrem de variate, netrecând cu vederea nici actuala situație geopolitică. Principalul obiectiv este de a permite pătrunderea artei contemporane, cu întreaga sa complexitate și instrumentar critic, la Muzeul Ermitaj. Bienala va fi, astfel, alcătuită din expoziția propriu-zisă - ce va avea loc în incinta Clădirii Administrative, aripa nou-renovată a muzeului, destinată artei moderne și contemporane, și la Palatul de Iarnă - alături de care se va desfășura un amplu Program Public ce va oferi un răspuns critic la actualul context socio-politic, cu conflictele și complexitățile sale specifice și locul pe care arta îl ocupă în acest cadru. Printre artiștii care vor contribui cu proiecte performative comisionate cu această ocazie se numără Pavel Brăila (Moldova), Lado Darakhvelidze (Georgia), Alevtina Kakhidze (Ucraina), Ragnar Kjartansson (Islanda), Deimantas Narkevičius (Lituania), Kristina Norman (Estonia), Ilya Orlov și Natasha Kraevskaya (Rusia), Alexandra Pirici (România), Slavs and Tatars (Eurasia).

„Sub conducerea curatorială a lui Kasper König, MANIFESTA 10 se prezintă ca o expoziție care ne inspiră și ne provoacă în același timp. Fiind o Bienală europeană itinerantă, am ales să activăm în interiorul zonelor unde contestația este încă vie, în afara acelui «port sigur» care e Vestul, și am făcut astfel deoarece credem că arta oferă o perspectivă alternativă, fiind propice reflecției asupra societății. Manifesta reprezintă independența artistică și are o responsabilitate față de artă, artiști și de cei care doresc să fie părtași alături de noi în același univers. Munca noastră e o muncă de dezbatere, negociere, mediere și diplomație și nu se teme de conflictele vremii. Într-o epocă în care tendința este de a interpreta totul prin prisma geo-politicului, arta este prezentă pentru a nuanța lucrurile și a le oferi complexitate”, a declarat Hedwig Fijen, directorul Fundației Internaționale MANIFESTA.

Anunțând o listă de peste cincizeci și cinci de artiști internaționali și de peste treizeci și cinci de lucrări special comisionate (Louise Bourgeois, Marc Camille Chaimowicz, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Vadim Fishkin, Katharina Fritsch, Dominique Gonzalez-Foerster, Thomas Hirschhorn, Yasumasa Morimura, Bruce Nauman, Cindy Sherman, Alexandra Sukhareva, Wolfgang Tillmans ș.a.), Kasper König a precizat: „MANIFESTA 10 va fi o expoziție și un proiect complex, în care scopul participanților este de a explora toate posibilitățile oferite de artă și de a aborda întreaga paletă de perspective pe care aceasta le prezintă și le deschide. Această expoziție își propune să inspire discuții și să dea naștere la întrebări și nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că impactul avut va subzista chiar și după închiderea sa în toamna anului 2014. Artiștii prezenți la actuala ediție a MANIFESTA au fost selectați pentru că reprezintă și au contribuit la dezvoltarea unor curente-cheie ale artei contemporane atât în occident, cât și în Rusia. Acesta este și motivul pentru care nu sunt ușor de încadrat într-o categorie anume. Într-un muzeu de o atare diversitate istorică precum Ermitajul, era de la sine înțeles că se cuvenea să optăm pentru un spectru divers și complex cât privește pozițiile artiștilor contemporani”.