RDW

MANIFESTA 10 – Bienala Europeană de Artă Contemporană 28 iunie-31 octombrie 2014 Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg

Louise Bourgeois The Institute, 2002. The Easton Foundation Collection. Photo: Christopher Burke, © The Easton Foundation © Louise Bourgeois,  The Institute, c/o Pictoright Amsterdam 2014

Louise Bourgeois The Institute, 2002. The Easton Foundation Collection. Photo: Christopher Burke, © The Easton Foundation © Louise Bourgeois, The Institute, c/o Pictoright Amsterdam 2014

MANIFESTA, una dintre cele mai importante Bienale de artă contemporană, a fost inspirată de transformările petrecute pe firmamentul european în 1989-1991 şi a fost lansată în ideea de a profita de schimburile artistice intense pe care aceste evenimente le făcuseră posibile. MANIFESTA 10 continuă acest demers şi îşi propune să reflecteze la schimbările petrecute în artă şi în societate de la căderea Zidului Berlinului încoace, prezentând artişti cu poziţii extrem de variate, netrecând cu vederea nici actuala situaţie geopolitică. Principalul obiectiv este de a permite pătrunderea artei contemporane, cu întreaga sa complexitate şi instrumentar critic, la Muzeul Ermitaj. Bienala va fi, astfel, alcătuită din expoziţia propriu-zisă – ce va avea loc în incinta Clădirii Administrative, aripa nou-renovată a muzeului, destinată artei moderne şi contemporane, şi la Palatul de Iarnă – alături de care se va desfăşura un amplu Program Public ce va oferi un răspuns critic la actualul context socio-politic, cu conflictele şi complexităţile sale specifice şi locul pe care arta îl ocupă în acest cadru. Printre artiştii care vor contribui cu proiecte performative comisionate cu această ocazie se numără Pavel Brăila (Moldova), Lado Darakhvelidze (Georgia), Alevtina Kakhidze (Ucraina), Ragnar Kjartansson (Islanda), Deimantas Narkevičius (Lituania), Kristina Norman (Estonia), Ilya Orlov și Natasha Kraevskaya (Rusia), Alexandra Pirici (România), Slavs and Tatars (Eurasia).

„Sub conducerea curatorială a lui Kasper König, MANIFESTA 10 se prezintă ca o expoziţie care ne inspiră şi ne provoacă în acelaşi timp. Fiind o Bienală europeană itinerantă, am ales să activăm în interiorul zonelor unde contestaţia este încă vie, în afara acelui «port sigur» care e Vestul, şi am făcut astfel deoarece credem că arta oferă o perspectivă alternativă, fiind propice reflecţiei asupra societăţii. Manifesta reprezintă independenţa artistică şi are o responsabilitate faţă de artă, artişti şi de cei care doresc să fie părtaşi alături de noi în acelaşi univers. Munca noastră e o muncă de dezbatere, negociere, mediere şi diplomaţie şi nu se teme de conflictele vremii. Într-o epocă în care tendinţa este de a interpreta totul prin prisma geo-politicului, arta este prezentă pentru a nuanţa lucrurile şi a le oferi complexitate”, a declarat Hedwig Fijen, directorul Fundaţiei Internaţionale MANIFESTA.

Anunţând o listă de peste cincizeci şi cinci de artişti internaţionali şi de peste treizeci şi cinci de lucrări special comisionate (Louise Bourgeois, Marc Camille Chaimowicz, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Vadim Fishkin, Katharina Fritsch, Dominique Gonzalez-Foerster, Thomas Hirschhorn, Yasumasa Morimura, Bruce Nauman, Cindy Sherman, Alexandra Sukhareva, Wolfgang Tillmans ș.a.), Kasper König a precizat: „MANIFESTA 10 va fi o expoziţie şi un proiect complex, în care scopul participanţilor este de a explora toate posibilităţile oferite de artă şi de a aborda întreaga paletă de perspective pe care aceasta le prezintă şi le deschide. Această expoziţie îşi propune să inspire discuţii şi să dea naştere la întrebări şi nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că impactul avut va subzista chiar şi după închiderea sa în toamna anului 2014. Artiştii prezenţi la actuala ediţie a MANIFESTA au fost selectaţi pentru că reprezintă şi au contribuit la dezvoltarea unor curente-cheie ale artei contemporane atât în occident, cât şi în Rusia. Acesta este şi motivul pentru care nu sunt uşor de încadrat într-o categorie anume. Într-un muzeu de o atare diversitate istorică precum Ermitajul, era de la sine înţeles că se cuvenea să optăm pentru un spectru divers şi complex cât priveşte poziţiile artiştilor contemporani”.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog