Restauratori români: arhitectul Horia Teodoru – 120 de ani de la naștere
27.06.2014
Instiutul Național al Patrimoniului anunță, pe 28 iunie 2014, împlinirea a 120 de ani de la nașterea marelui restaurator și profesor, arhitectul Horia Teodoru, personalitate marcantă a culturii românești moderne și promotor al preceptelor moderne de restaurare a monumentelor istorice. Horia Teodoru
Diplomat al Școlii de Arte Frumoase din Paris, Horia Teodoru (28 iunie 1894 - 21 iunie 1976) își desăvârșește studiile la Școala Română din Roma, unde se specializează în problemele restaurării monumentelor istorice, în perioada 1925 – 1927. Întors în țară, începând cu anul 1927, este angajat în cadrul Serviciului Tehnic al Comisiunii Monumentelor Istorice C.M.I:, unde funcționează până la desființarea acesteia, în anul 1949.
Din activitatea sa de restaurator se pot reține, alături de multe altele, intervențiile asupra bisericilor Sf. Treime din Siret, Sf. Onufrie din Mănăstioarea – Siret, Sf. Ioan Botezătorul din Suceava, Învierea Domnului din Suceava, Sf. Marina din Câmpulung, Buna Vestire "Curtea Veche” din București.
În paralel cu activitatea de arhitect în cadrul C.M.I., din anul 1931 și până la decesul său în anul 1976, Horia Teodoru ocupă postul de profesor, dublat ulterior de cel de rector, la Academia de Arte Frumoase din București, devenită ulterior Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”.
A publicat studii și cercetări în domeniul monumentelor istorice, în B.C.M.I., până în anul 1945, apoi în Buletinul Monumentelor Istorice B.M.I., la începutul anilor 70. Este autorul unui tratat universitar de perspectivă, apărut în două volume. În domeniul protecției și restaurării monumentelor istorice, arhitectul Horia Teodoru s-a făcut remarcat pentru promovarea principiilor și preceptelor moderne de restaurare – pornind de la o cât mai completă documentare inițială, secondată de o cercetare cât mai aprofundată asupra obiectului de studiu, cu identificarea elementelor constructive inițiale, dar fără a desființa și înlocui elementele de arhitectură sau artă ale intervențiilor ulterioare, insistând, în primul rând, ca noile intervenții să fie îndreptate către conservarea și stabilitatea monumentului și nu subordonate ”frumosului„ restaurării.
Pentru a cinsti memoria distinsului arhitect, Institutul Național al Patrimoniului desfășoara proiectul cultural RESTAURATORI ROMÂNI: ARHITECTUL HORIA TEODORU – 120 DE ANI DE LA NAȘTERE, finanțat de Uniunea Arhitecților din România din Fondul ”Timbrul Arhitecturii”.
Acesta se desfășoară în perioada aprilie – noiembrie 2014.
Proiectul își propune să omagieze și să difuzeze bogata activitate în domeniul protecției și restaurării monumentelor istorice desfășurată de marele arhitect, prin cercetarea, digitizarea și repertorierea documentelor datorate domniei sale, aflate în arhiva I.N.P.: fondurile C.M.I. și D.M.I. și Fototecă.
Promovarea proiectului se va face prin organizarea unei mese rotunde, a unei expoziții itinerante, lansarea unui DVD și crearea unui site, dedicate activității marelui restaurator român.