Seria de concerte SoNoRo Conac iunie 2014 continuă cu un concert de excepție la Casa Avramide din Tulcea

12.06.2014

Al doilea SoNoRo Conac din luna iunie are loc pe 15 iunie la Casa Avramide, cunoscută și drept Casa Colecțiilor, parte componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea. Concertul va începe la ora 19, cu un program muzical compus din piese ale compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, Antonín Dvořák și Johann Halvorsen. Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Casa Avramide sunt Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și Alexandra Bobeico (vioară).

Programul serii:

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) - Duet pentru vioară și violă în sol major, KV 423 GEORGE ENESCU (1881-1955) - Lăutarul pentru violă solo ANTONÍN DVORÁK (1841-1904) - Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74 JOHANN HALVORSEN (1864-1935) - Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de G.F. Händel

Circuitul SoNoRo Conac din luna iunie continuă cu Conacul Bellu din Urlați, aflat în componența Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (Ploiești), Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iași), Conacul Miclescu, Călinești (Botoșani), Sinagoga din Bistrița, monument istoric, Castelul Corvinilor (Hunedoara) și încheie luna la Conacul Hodoni (Timișoara), pe 27 iunie.

Accesul se face numai pe baza de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

***

Deschiderea ediției a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu același nume și i-a adus un omagiu scenografului și pictorului George baron Löwendal (1897-1964). A urmat concertul de la Vila Dobrușa (Drăgășani), de pe 9 iunie.

Calendarul concertelor SoNoRo Conac din iunie 2014:

Muzicienii SoNoRo care vor concerta în luna iunie sunt Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și bursierii programului SoNoRo Interferențe.

Programul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu o serie de concerte de muzică de cameră la Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Brașov, Conacul Ghyka de la Cotești și Casa Monteoru din București.

***

Casa Avramide – Casa Colecțiilor

Parte componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Casa Avramide - Casa Colecțiilor a fost construită la finele secolului al XIX-lea de Alexandru Avramide, un prosper întreprinzător local, proprietar de mori, ateliere, spații comerciale, a unei fabrici de cherestea, precum și a unor întinse suprafețe agricole.

Alexandru Avramide sosește în orașul Tulcea pe la mijlocul sec. al XIX-lea. În jurul anului 1890, Avramide aduce doi meșteri italieni și le încredințează construcția casei, pe care și-o dorea a fi un simbol al prosperității familiei. În scurt timp, casa amplasată în centrul orașului Tulcea, în fața Bisericii Sf. Nicolae, va deveni cea mai frumoasă clădire din oraș.

Considerată locuință de lux, Casă Avramide se remarcă prin încăperile de la nivelul parterului bogat decorate cu stucatură pictată, plafoane pictate și prevăzute cu uși în două cănate, cele două fațade principale, dintre care una cu o scară monumentală din mozaic de marmură.

După anul 1944 Casă Avramide devine sediul Comitetului Democratic Grec. În data de 14 noiembrie 1949 se semnează actul de naștere al Muzeului „Delta Dunării”, a cărui deschidere va avea loc la 1 mai 1950. Muzeul va ocupă două camere din actuală clădire, având în patrimoniul său 872 de obiecte și materiale complementare.

Anul 1957 este anul primei reorganizări a muzeului, după care, în 1959, se dă în folosință demisolul, unde se deschide o secție de arheologie și una de etnografie, ce vor funcționa până în anul 1962.

La începutul anului 1964, după construirea la demisolul clădirii bazinele pentru acvariu, alături de o colecție formată din 1500 de piese biologice și un ierbar voluminos, casa funcționează în totalitate că muzeu de științe ale naturii.

Recent reabilitată în cadrul unui proiect derulat de Consiliu Județean Tulcea și finanțat din Fondurile Structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Casa Avramide oferă în prezent, într-o viziune expozițională modernă, elemente legate de istoria modernă a orașului Tulcea, povestea familiei Avramide și pune în valoare spectaculoase obiecte de patrimoniu din colecțiile Institului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.

***

Informații despre proiect

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Casa Ion Mincu din București, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeș și Portul Cetate.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.