Atelierul „De-a Design-ul”

30.07.2014

22-23-24 iulie 2014

un proiect al Asociație “De-a arhitectura”în parteneriat cu APMR

În plina vacanță de vară, 13 copii cu vârste între 9 și 14 ani s-au jucat “De-a design-ul” având ocazia să experimenteze, să creeze, să viseze la un obiect de design, și anume un cuier. Totul a fost posibil cu ajutorul sponsorului nostru, Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR) care a avut inițiativa de a dezvolta un atelier pentru copii și de a le da șansa ca trei dintre obiectele propuse de ei să se concretizeze în prototipuri, la scară reală. Din partea Asociației De-a arhitectura, atelierul a fost conceput și coordonat de arhitecta Oana Coarfă (ea însăși a creat cuierul Kodama) și acompaniată de arhitecta Mădălina Bold.

În prima zi de lucru, copiii au aflat ce înseamnă design-ul de obiect, au vazut multe exemple interesante de cuiere, dar au și stabilit pentru ce persoane vor crea cuierul lor. Au făcut prima schiță a cuierului, dar au plecat totuși nelămuriți de ce nu au facut din prima zi macheta cuierului lor… Mai aveau însă multe de experimentat…

A doua zi de lucru a fost foarte frumoasă, cu multe machete ale structurilor din natură, de la care se inspiră și designerii, cu machete de idee a cuierului lor, bucurându-se de diferitele materiale de bricolaj care le-au permis să își testeze ideea.

A treia zi a fost o zi încărcată! Copiii au avut de finalizat macheta cuierului, au învățat cum să își pregătească prezentarea în fața juriului și a părinților, au avut emoții și bucuria lucrului finalizat.

Juriul, format din architecta Oana Popescu (din partea Asociației De-a arhitectura) și arhitecta Carmen Dumitrescu și arhitecta Andreea Ivanciof (din partea APMR) au decis:

Locul 1 - Cuierul suspendat - autor Miruna Rădulescu.

Cuierul suspendat a cucerit juriul prin forma simplă, ieșită din tipare, dar și prin prezentarea coerentă. Este un obiect simplu, care a fost apreciat prin noutatea de a agăța cuierul mai degrabă de a-l sprijini. Este un cuier pentru o familie cu 3 membrii, și din această cauză are trei brațe, dar se poate adapta și pentru mai mulți utilizatori.

Locul 2 - Cuierul sportiv - autor Ieronim Sonea.

Cuierul a fost premiat pentru design-ul îndrăzneț, pentru claritatea cu care a conectat clientul (persoanele iubitoare de sport) cu forma obiectului. Macheta este foarte bine realizată, cu atenție la proporții și materiale, stabilă. Scaunul atașat cuierului are rolul de a oferi odihnă persoanelor sportive.

Locul 3 - Cuierul carte - autor Nora Ghenciulescu.

Cuierul a fost premiat pentru felul în care a împăcat dorința de a fi un obiect funcțional dar și unul care formează aptitudini utilizatorului. Cuierul este și un suport de haine, valize, pălării, pantofi, dar și o bibliotecă generoasă de cărți pe care le poți lua la ieșirea din casă. Este un cuier pentru persoanele care iubesc deopotrivă cărțile și călătoriile.

Premiul special - Cuierul pentru fotografi - autor Andu Lupșa.

Cuierul a fost apreciat în mod special pentru forma simplă și dedicația pentru un utilizator specific, un pasionat de fotografie.

Ne bucurăm ca acestă generație de copii are șansa de a se descoperi ca designeri de la o varstă așa de fragedă și le dorim o carieră frumoasă și împlinită!

Și pentru ca designerii adevărați au nevoie de expunere și promovare, machetele copiilor vor fi expuse în cadrul Anualei de Arhitectură București 2014, la Sala Dalles, în perioada 25-31 iulie 2014. Machetele și cele trei prototipuri vor putea fi admirate și în cadrul Târgului Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii BIFE-SIM, 10-14 septembrie 2014, ROMEXPO.

Mulțumim și Ordinului Arhitecților din România pentru minunata locație, Gradina OAR, o oază de natură, cultură si frumos în peisajul Bucureștiului contemporan.