RDW

„Moda Brâncovenilor şi performingul de costum” conferinţă în cadrul programului Brâncoveanu@MNaR

detaliu-epitrahil-Hurezi---portret-Brancoveni

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită joi, 31 iulie, orele 17.30, în Galeria de Artă Veche Românească,la o nouă conferinţă în cadrul programului Brâncoveanu@MNaR, cu tema Moda Brâncovenilor şi performingul de costum, susţinută de prof. univ. dr. Rucsandra Unda Popp, coordonator al Departamentului de Modă al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la numărul de telefon 021 314 81 19. Tarif: biletul de acces în Galeria de Artă Veche Românească (10 lei întreg).

Conferinţa propune o discuţie despre costumele purtate la curtea lui Constantin Brâncoveanu, folosind ca surse documentare jurnalele călătorilor străini şi picturile votive din bisericile şi palatele pe care voievodul le-a ctitorit. În cadrul acestei conferinţe vor fi prezentate imagini de la o inedită demonstraţie de costum ce a avut loc la palatul Mogoşoaia, inspirată de povestea dramatică a Brâncovenilor. La graniţa dintre teatru şi creaţie vestimentară, performingul de costum desfăşurat sub coordonarea Rucsandrei Unda Popp a amintit de fastul curţii domneşti şi de moda din Ţara Românească în epoca brâncovenilor, fără a fi o reconstituire istorică.

Cu prilejul acestei conferinţe, în sala dedicată artei brâncoveneşti din cadrul Galeriei de Artă Veche Românească va fi expusă pentru prima dată o preţioasă broderie – nabederniţă – din epoca Brâncovenilor, care a fost dăruită Mănăstirii Hurezi. Nabederniţa este o piesă a veşmântului arhieresc specific cultului ortodox, care se poartă la slujirea Sfintei Liturghii, legată de brâu cu o panglică şi lăsată să atârne pe piciorul drept până la genunchi. Obiectul rămâne expus până la sfârşitul lunii august.

Biletul de acces permite şi alte cinci vizite în expoziţia temporară Călători prin manuscris, care aduce în prim-plan un manuscris brâncovenesc redactat şi miniat în urmă cu 300 de ani, despre care se presupune că a aparţinut voievodului martir. Deschisă la parterul Galeriei Naţionale până pe 31 august 2014, expoziţia a fost concepută astfel încât să permită publicului vizionarea integrală a manuscrisului, prin expunerea succesivă a tuturor filelor acestuia.

***

Rucsandra Unda Popp, absolventă a Secţiei de Modă din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, şi-a început activitatea academică la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti în anul 1993, iar din anul 2000 a devenit doctor în Teatru. A publicat o serie de articole în reviste, printre care „Brâncoveanu şi performingul de Costum”, şi este autoarea volumului Istoria Brâncovenilor şi performingul de Costum (editura UNARTE 2008). În perioada 2007-2012 a organizat numeroase spectacole de costum şi expoziţii în care a implicat studenţii Departamentului de Modă, iar în 2010 a iniţiat centrul de cercetare Eveniment Modă Imagine (EMI),în cadrulDepartamentului de Modă al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.

 

 

Conferinţa Moda Brâncovenilor şi performingul de costum

Joi, 31 iulie 2014, ora 17.30

Tarif: 10 lei(întreg)/pensionari: 5 lei/studenţi: 2,5 lei/elevi: gratuit în perioada vacanţelor

Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021 314 81 19

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog