Un ceas pentru artă în expoziția „Călători prin manuscris”
27.07.2014
Muzeul Național de Artă al României vă invită miercuri, 30 iulie, orele 17.30, la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziția Călători prin manuscris, susținută de Carmen Tănăsoiu, specialist în cadrul secției de Artă Veche Românească.
Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la numărul de telefon 021 314 81 19. Tarif: biletul de acces în expoziție (10 lei întreg), care include alte patru vizite în expoziție și o vizită în Galeria de Artă Veche Românească.
Organizată în cadrul programului Brâncoveanu@MNaR, expoziția Călători prin manuscris aduce în prim-plan un manuscris brâncovenesc redactat și miniat în urmă cu 300 de ani, despre care se presupune că a aparținut voievodului martir. Deschisă la parterul Galeriei Naționale până pe 31 august 2014, expoziția a fost concepută astfel încât să permită vizionarea integrală a manuscrisului, prin expunerea succesivă a tuturor filelor acestuia.
Printr-o scenografie atent construită, vizitatorii parcurg un labirint inspirat de traseele sinuoase ale monogramelor și literelor miniate din manuscris, la capătul căruia este expus prețiosul obiect.
Una dintre particularitățile Liturghierului este că numele voievodului Constantin Brâncoveanu apare adesea în corpul rugăciunilor de pomenire și în monogramele pictate cu aur ce decorează pe margini anumite file. Acestea din urmă caligrafiază titulatura oficială a lui Brâncoveanu: Ioan Constantin voievod.
Mesajul liturghiilor este tradus în imagini prin elemente vegetale și zoomorfe. Vrejuri împletite, fructe și flori, păuni și dragoni, lei, șerpi, iepuri sau miei, păsări calandrinon ori chiar încercări timide de a surprinde chipuri de unicorni compun o lume incitantă pentru cititorul contemporan.
UN CEAS PENTRU ARTĂ (vizită cu ghidaj gratuit)
Expoziția Călători prin manuscris
Miercuri, 30 iulie 2014, ora 17.30
Tarif: 10 lei(întreg)/pensionari: 5 lei/studenți: 2,5 lei/elevi: gratuit în perioada vacanțelor
Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021 314 81 19