Workshop del Maximum Principatus, Sarmizegetusa

11.08.2014

Accademia Adrianea di Architettura e Archeologia din Roma, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, organizează „Workshop del Maximum Principatus” în perioada 21-26 septembrie 2014. Acesta face partea din seria de workshop-uri de proiectare, inițiate de instituția italiană în cadrul celei de-a opta ediții a Masteratului Itinerant „Museografia, Architettura e Archeologia - Progettazione Strategica e Gestione Innovativa del patrimonio archeologico” (Muzeografie, Arhitectură și Arheologie – Proiectare Strategică și Gestiune Inovativă a patrimoniului arheologic).

Timp de 5 zile, participanții se vor confrunta cu tema gestiunii inovative de ansamblu a sistemului de cetăți dacice din zona Orăștiei, sub o nouă titulatură integrată, propusă de către studenți. Obiectivul principal este imaginarea unei noi imagini a siturilor Ulpia Trajana Sarmizegetusa și Sarmizegetusa Regia, prin intervenții de muzealizare a ariilor arheologice precum și proiectarea unor pavilioane destinate aparatului de acces și eventuale expoziții închise sau deschise, antiquarium etc.. Propunerile de sistematizare vor avea în vedere crearea unor trasee de vizitare, spații de odihnă sau contemplare, eventuale structuri de protecție și acoperire a vestigiilor antice.

Grupul de studenți va fi coordonat de prof. arh. Gianluca Vita și arh. Irene Riz Bazan din partea instituției italiene, precum și de către asist. dr. arh. Oana Diaconescu și asist. dr. arh. Daniel N. Armenciu, care vor organiza și logistica pe întreaga desfășurare a evenimentului. Prima zi va fi destinată unor vizite ghidate la cele două situri arheologice, urmând ca lucrul în echipă să se defășoare la Sibiu. Rezultatele workshop-ului vor fi prezentate public în data de 26 septembrie la sediul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, proiectele fiind jurizate de cadre didactice ale acestei instituții.

Autori text: asist. dr. arh. Oana Diaconescu / asist. dr. arh. Daniel N. Armenciu