Un nou incendiu în Văcărești! Incendiile din Văcărești vor fi oprite numai după instaurarea regimului de protecție din zonă
03.09.2014
Marți, 02 septembrie, a avut loc un nou incendiu în Văcărești. Din nefericire, astfel de evenimente au un impact deosebit de negativ asupra zonei, aflată în proces de desemnare ca arie naturală protejată (parc natural). Autoritățile române trebuie să înțeleagă că incendiile din zonă se vor opri numai după instaurarea regimului de protecție.
În contextul incendiului semnalat marți, 02 septembrie 2014, în urma căruia zeci de ha de teren, alături de floră și faună aferente, au fost afectate semnificativ, organizațiile care fac parte din Grupul de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești: Kogayon, Ecopolis, Salvați Dunărea și Delta și National Geographic România solicită autorităților române următoarele soluții simple, dar deosebit de eficiente.
Amintim totodată că în ultimii doi ani, am atras în repetate rânduri atenția cu privire la riscurile majore pe care amânarea înființării Parcului Natural Văcărești le comportă. Incendiile sunt numai unul dintre acestea. Astfel, solicităm autorităților:
- Grăbirea procesului de înființare a Parcului Natural Văcărești. Este singura metodă prin care incendiile, dar și alte evenimente cu impact negativ în zonă - braconaj piscicol, abandonarea deșeurilor, tăierea arborilor, pot fi controlate și evitate.
- Instaurarea regimului de protecție temporară. Conform art. 9 din OUG 57/2007, după depunerea documentației necesare înființării ariei protejate, fapt petrecut încă din luna iunie a acestui an, în zonă se poate institui un regim de protecție temporară. Acesta poate cuprinde în primul rând organizarea de acțiuni de pază și protecție în zonă prin implicarea organelor de control – Poliția, Poliția locală, Garda Națională de Mediu. Mai poate cuprinde supravegherea accesului populației în zonă, amplasarea de panouri informative care să promoveze drepturile și obligațiile celor care accesează zona, conform legii precum, și organizarea de sesiuni de informare și comunicare în cartierele limitrofe.
- Amplasarea permanentă în zonă a unor echipaje ale Poliției și asigurarea unei paze corespunzătoare ca în cazul fiecărui parc din București. Astfel, vor fi preîntâmpinate nu numai incendii sau alte atentate la starea mediului ci și fapte antisociale de natură penală.
Pentru oricare dintre soluțiile de mai sus, organizațiile membre în Grupul de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești își oferă sprijinul și se arată dispuse să colaboreze în orice condiții cu autoritățile responsabile în vederea definitivării procesului de transformare a zonei în arie naturală și pentru protejarea corespunzătoare a acesteia.
În final, reamintim că în data de 03 iunie 2014 la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a fost depus dosarul complet și exhaustiv de înființare a Parcului Natural Văcărești. Din acel moment este datoria autorităților române de a finaliza acest proces și de a asigura protecția corespunzătoare în zonă, atât pentru localnici cât și pentru bogata și variata floră și faună care trăiește acolo.