Actualitatea internă

Brâncoveanu 300, tradiția continuă

18.11.2014

Expoziția „Brâncoveanu 300 tradiția continuă” reprezintă etapa finală a unei cercetări finanțate de Uniunea Arhitecților din România și prilejuită de comemorarea a 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu și a familiei sale. Expoziția cuprinde 42 de panouri, fiecare având dimensiunea de 70 cm x 100 cm. Autorii cercetării și ai expoziției sunt: acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat.

Expoziția este structurată în trei părți. Prima parte documentează ctitorii ale domnitorului Constantin Brâncoveanu, utilizând fotografii actuale alături de imagini de arhivă și relevee istorice aflate în patrimoniul UAUIM. Stilul căruia Brâncoveanu i-a împrumutat numele constituie o sinteză originală a elementelor orientale, în special post-bizantine și otomane, ajunse la noi pe filiera Constantinopolului, cu elemente de limbaj arhitectural occidental de factură barocă sau de renaștere târzie, provenind în special din nordul Italiei. În cea de a doua secțiune a expoziției este avansată și ilustrată ipoteza conform căreia arhitectura vernaculară (sau țărănească) a fost influențată de arhitectura aulică, deși multă vreme s-a considerat că arhitectura cultă își are originile în arhitectura vernaculară. Ultima dintre cele trei părți ale expoziției prezintă felul în care arhitectura brâncovenească a devenit principala sursă de inspirație și referință pentru arhitectura neoromânească de edificii și vile urbane, din secolul al XIX-lea și până astăzi, inclusiv în perioada comunistă, cu alte cuvinte ori de câte ori s-a pus problema coagulării unei expresii autohtone a arhitecturii oficiale până în zilele noastre.

În perioada următoare, cu ajutorul Ministerului Culturii urmează să se realizeze un film și o publicație bilingvă care să însoțească expoziția când va fi itinerată. În colaborare cu ICR, expoziția va fi prezentată la Budapesta, în sediul Reprezentanței Comisiei Uniunii Europene, începând din 13 octombrie, iar pe 11 noiembrie expoziția va fi vernisată în Parlamentul European din Bruxelles.