17.11.2014
Anuala timișoreană de arhitectură este cel mai important eveniment profesional organizat de către Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, cu sprijinul financiar al O.A.R.
Obiectivul principal al Anualei este recunoașterea și promovarea excelenței în arhitectură și, implicit prin aceasta, reliefarea unor modele de practică profesională demne de urmat.
Ne adresăm în principal comunității profesionale dar un deziderat major al proiectului îl reprezintă atragerea interesului publicului larg asupra arhitecturii de calitate și implicarea acestuia în fenomenul arhitectural, al cărui utilizator este de fapt. În acest scop, evenimentele organizate au o dimensiune publică – expozițiile, dezbaterile, workshopurile, conferințele sunt deschise tuturor celor interesați.
Tema anualei de anul acesta – prezent! – pleacă de la acest deziderat, generând o formă de curatoriat care evidentiaza si in acelasi timp pune sub semnul întrebării diferite procese importante din parcursul unui arhitect printr-un context: formarea sa și modul în care își construiește cariera, relațiile cu comunitatea, proiectele, discursul, etc.
Aceluiași tip de proces i-au fost supuse și CONFERINȚELE – reprezentând o colecție de moduri de a practica diferite, interesante fie prin maniera în care parcursul profesional în sine a fost construit, fie prin modul în care arhitectul a ales să se asocieze sau să se conecteze la comunitate, fie prin rafinamentul discursului arhitectural raportat la contextul fizic și teoretic din prezent.
ARHITECȚI DESPRE ARHITECTURĂ reprezintă deci o colecție de moduri diferite de a înțelege ce înseamnă arhitectura în prezent.
Înainte de a participa la eveniment, vă invităm să parcurgeți descrierile celor 8 invitați:
21 noiembrie, ora 17:00
Unu La Unu – București
Fala atelier – Porto
Space Caviar – Genova
DPR – Barcelona
22 noiembrie, ora 17:00
edit! – Praga
XML – Amsterdam
Raphael Zuber – Chur
die Baupiloten – Berlin
unu la unu
UNULAUNU înseamnă Romina Grillo, Ciprian Rasoiu, Liviu Vasiu, Matei Vlasceanu și Tudor Vlasceanu. Ne-am reunit forțele prima dată în 2010, conduși de simpla dorință de a face arhitectură. Ulterior, am realizat că avem suficiente puncte comune dar și de conflict pentru a lucra împreună. Pe lângă propriile proiecte, ne-am îmbogățit experiența lucrând în birouri ca OMA / Rem Koolhaas-Rotterdam / Hong Kong, Christian Kerez- Zürich și Valerio Olgiati-Chur. Am trăit în și am colaborat cu birouri din Paris, Dubai, Zurich, Oslo, Berlin, Bruxelles și Stuttgart. Suntem implicați în activități academice, predând la ETH- Zürich, Accademia di Architettura di Mendrisio, Porto Academy, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”. Primul nostru proiect a fost concursul pentru pavilionul național al României la Bienala de Arhitectură de la Veneția din 2010 și construirea acestuia. Succescul la această expoziție prestigioasă și colaborările fructuoase ne-au oferit prilejul pentru a fonda un birou.
www.unulaunu.ro
fala atelier
fala e un birou de arhitectură din Porto, fondat de Filipe Magalhães și Ana Luisa Soares.Filipe Magalhães (Porto, 1987) a absolvit cursurile la Facultatea de Arhitectură din Porto și la Fakulteta za Arhitekturo din Ljubljana. A scris teza intitulată “Între abstract și figurativ” și a lucrat cu Harry Gugger în Basel și SANAA și Sou Fujimoto în Tokyo. Ana Luisa Soares (Porto, 1988) a absolvit la Facultatea de Arhitectură din Porto și Universitatea din Tokyo, cu teza “Materia ideilor”. A lucrat cu Harry Gugger în Basel și Toyo Ito în Tokyo.
www.falaatelier.com
Space Caviar
Tamar Shafrir e scriitoare și designer în Genova, Italia. Lucrările ei au fost publicate în Domus, Volume, Abitare și Printing Things (Gestalten, 2014). A fost editorul catalogului pentru prima ediție a Bienalei de Design din Istanbul. În prezent conferențiază în cadrul programului de master de la Academia de Design din Eindhoven. În 2013 a fondat împreună cu Joseph Grima Space Caviar, un colectiv de cercetare pe subiecte de design. Biroul a prezentat proiecte și expoziții la Bienala de Arhitectură din Veneția 2014, Design Miami/Basel, Atelier Clerici în Milan, Bienala de Urbanism/Arhitectură din Shenzen și EXD’13 în Lisabona. În calitate de curatori ai ediției din 2014 a Bienalei Interieur, Space Caviar a editat recent SQM: The Quantified Home (Lars Müller, 2014), un volum tratând spațiul domestic de-a lungul ultimului secol.
www.spacecaviar.net
www.tamarshafrir.com
dpr-barcelona
Critic, scriitoare și curator (preferând însă termenul de amator profesionist). Munca (și rețeaua ei) este un real centru de activitate conectând o serie de publicații și actori din sfera arhitecturii și a teoriei arhitecturale. Editoare la Quaderns și contributoare la numeroase bloguri și reviste, a scris articole pentru Domus,Volume, The New City Reader [ediția de Istanbul] și MAS Context. A fost invitată să-și prezinte munca la evenimente ca Postópolis! DF și festivalul internațional de arhitectură Eme3. Curator-asociat la "Adhocracy", proiect solicitat prima dată pentru Bienala de Design din Istanbul din 2012 și expus la The New Museum, NYC [mai 2013] și Lime Wharf, Londra [vara 2013]. Curatoare, alături de César Reyes Nájera, a celei de-a treia ediții a programului Think Space, cu tema “Bani”.
Co-fondator la dpr-barcelona, birou independent de cercetare arhitecturală ce se axează pe trei direcții majore: publicistică, critică și curatoriat. Munca lor explorează modul în care arhitectura ca disciplină reacționează la intersecția dintre politică, tehnologie, economie și probleme sociale. Publicațiile lor, atât digitale cât și tipărite, transcend limitele publicațiilor convenționale apropiindu-se de ceea ce va fi probabil arhitectura în viitor.
-----------
Ethel Baraona Pohl găsește plăcere în a mirosi cărțile. Nu îi place înghețata de vanilie...dar acele note ierboase ușor acidulate cu un iz de vanilie și mucegai sunt irezistibile pentru ea. Din tinerețe a mirosit paginile tipărite. Astăzi e convinsă că și cuvintele digitale au izuri cuantice pe care le putem percepe.
edit!
Ne iubim munca. E o pasiune ce capătă o nouă dimensiune cu fiecare proiect nou și cu fiecare client mulțumit.
Cei trei parteneri ai biroului - Ivan, Vítek și Juraj - au aptitudini și experiențe diferite. Ne reunim aceste abilități și cunoștințe pentru a produce concepte și rezultate unice. Aducem același entuziasm atât investițiilor private cât și proiectelor de urbanism. Și suntem întotdeauna deschiși la teme atipice, experimente și colaborări interdisciplinare.
www.editarchitects.com
XML
XML e un birou de arhitectură din Amsterdam fondat in 2008 de Max Cohen de Lara și David Mulder van der Vegt. Metodologia lor se caracterizează printr-o abordare bazată pe cercetare și variază de la producerea unei serii de scenarii pentru organizarea Jocurilor Olimpice în Olanda pentru Ministerul Infrastructurii și Mediului olandez, până la proiectul unei instalații pentru Centrul de Arte Apple din Amsterdam. Proiectele includ propunerea pentru un nou sediu ONU în Bonn, un pavilion al artelor în Hong Kong și cartarea arhitecturii sălilor plenare ale parlamentelor din diverse țări.
Vara aceasta, biroul a participat la ediția a 14-a a Bienalei de Arhitectură din Veneția curatoriată de Rem Koolhaas și a fost nominalizat la premiul Prix de Rome 2014 - cel mai vechi și amplu premiu oferit de statul olandez pentru arhitecți sub 40 de ani. XML coordonează programul de master de 2 ani “Designing Democracy” din cadrul Institutului Sandberg din Amsterdam.
www.x-m-l.org
Raphael Zuber
Raphael Zuber a studiat arhitectura până în 2001 la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich (ETHZ). În același an a deschis un birou în Riva San Vitale iar în 2003 propria firmă în Chur. Prima lui clădire a fost școala Grono, finalizată în vara anului 2011. Printre proiectele sale majore se numără muzeul etnografic din Neuchâtel, clădirea de birouri din Monte Carasso și campusul universitar SUPSI din Mendrisio. Articolele și lucrările sale au fost publicate în numeroase reviste printre care Abitare, Archithese și The Architectural Review. Raphael Zuber a predat la Academia de Arhitectură din Mendrisio, Univesitatea de Științe Aplicate din Berna, Universitatea Cornell din Ithaca, New York, ETH Zurich și la Școala de Arhitectură și Design din Oslo (AHO).
www.raphaelzuber.com
die Baupiloten
Kirstie Smeaton e arhitectă la die Baupiloten în Berlin. Die Baupiloten e un birou de arhitectură interdisciplinar specializat în clădiri educaționale și rezidențiale dezvoltate cu ajutorul unor strategii de design participativ unice. Lucrările lor se focusează pe design inovativ și experimental, motivat de obiective atât sociale cât și ecologice. Kirstie a fost implicată în proiectarea de locuințe alternative pentru vârsta a 3-a, în transformarea spațiilor educaționale și în programul “Live Projects” alături de studenți în arhitectură.
www.baupiloten.com