RDW

De-a Arhitectura Talks – Prima conferinţă din România dedicată educaţiei de arhitectură pentru copii şi tineri

 

DSCF9041

În weekendul votului pentru alegerea preşedintelui României, în Bucureşti a avut loc prima conferinţă din România dedicată educaţiei de arhitectură pentru copii şi tineri, unde invitaţi din Austria, Marea Britanie, Ungaria şi România şi-au împărtăşit experienţele în materie de programe educaţionale dedicate copiilor pe care le desfăşoară în ţările lor de origine. Concluzia participanţilor este că prin educaţia de arhitectură copiii au toate şansele să crească interesaţi de propriile oraşe, deschişi spre comunitate, cu drag de frumos şi antrenându-şi tot felul de abilităţi utile în viaţa de zi cu zi.

Trei exemple româneşti, trei exemple europene şi două ateliere practice au făcut parte din programul de două zile al evenimentului desfăşurat pe 15 şi 16 noiembrie 2014 în Bucureşti, program la care au participat aproape 60 de arhitecţi, învăţători şi alţi specialişti interesaţi de educaţia de arhitectură pentru copii

Sâmbătă, în Sala Frescelor din Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), Adina Marin şi Ion Neculai de la Ikedoo (România), Maria Corina Dumitrescu de la „şi pe mine mă interesează arhitectura (România), András Cseh de la Pre Architectura (Ungaria), Mina Sava, Eliza Yokina şi Vera Marin de la De-a Arhitectura (România), Victoria Thornton de la Open City (Marea Britanie) şi Barbara Feller de la BINK (Austria) au vorbit despre moduri alternative de a face educaţie. Conferinţa a fost deschisă de arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România. S-a discutat despre rolul arhitecturii şi al arhitectului în societate, despre cum mediul construit este o unealtă extrem de ofertantă în educaţia copiilor, prin explorarea şi analizarea acestuia, înarmându-i astfel cu abilităţile necesare unei observării critice a oraşului, ceea ce creează premisele unei mai bune înţelegeri a mediului înconjurător, ridicând standardul calitativ pe care aceşti viitori cetăţeni îl pot cere factorilor decizionali, despre cum asociaţiile breslei arhitecţilor se pot implica şi susţine la nivel naţional proiecte de interes public. Am văzut cum se organizează în reţeaua Bink diverse activităţi legate de arhitectură ale copiilor din întreaga Austrie şi care e rolul breslei şi al administraţiei publice acolo, precum şi modul în care educaţia de arhitectură pentru nespecialişti e gândită, organizată şi finanţată la Open City, o asociaţie care a împlinit 20 de ani de activitate şi atinge în prezent 31 de oraşe din toată lumea.

Duminică, la Concrete House, au avut loc în paralel două exemple de ateliere pentru copii susţinute de András Cseh (Pre Architectura) – Structuri narative – şi Mina Sava (De-a Arhitectura) – Să creăm o lecţie de arhitectură pentru copii. Concluziile celor două ateliere, foarte interesant de lecturat împreună, vorbesc despre măsura în care structurile narative prestabilite au tendinţa de a limita creativitatea copiilor în abordarea unei teme legate de spaţiu şi despre acele informaţii care le sunt absolut necesare pentru a crea o întreagă poveste dintr-o casă părăsită. Tot duminică şi în conexiune cu Festivalul de Film UrbanEye, De-a Arhitectura a desfăşurat la Institutul Francez din Bucureşti un atelier „hands-on” pentru copii cu vârste între 6-11 ani inspirat de un film de desen animat. Cei 20 de copiii participanţi au construit din hârtie o căsuţă pe măsura omuleţului LEGO (la scara acestuia), utilizând noţiuni de bază din arhitectură (plan, mobilare, faţadă, structură) în timp ce părinții s-au putut relaxa la un film despre arhitectură la Cinematograful Elvira Popescu.

Acest eveniment face parte din proiectul cultural Întâlnirile De-a Arhitectura/De-a Arhitectura Talks, derulat de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia De-a Arhitectura.

Pentru că ne dorim ca din ce în ce mai mulţi arhitecţi să ajungă la cât mai mulţi copii de cât mai multe niveluri de vârstă, este nevoie să învăţăm arta fundraisingului. Astfel, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) a susţinut un training de 2 zile pentru 15 membrii ai Asociaţiei de-a arhitectura, din Bucureşti, Braşov, Sibiu şi Iasi, pregătind echipa care se va ocupa de fundraising. Mulţumim Mădălinei Marcu şi lui Cătălin Gheorghe (ARC) pentru cursul plin de inspiraţie, dar şi OAR naţional pentru locaţie.

 

Multumiri:

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) si Concrete House (Lafarge) pentru locatie.

 

Asociaţia De-a Arhitectura

Asociaţia De-a Arhitectura a fost fondată de 6 arhitecte din România în 2013, urmărind promovarea noţiunilor de arhitectură şi mediu construit în rândul nespecialiştilor. Scopul asociaţiei este dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Numai prin înţelegerea şi asumarea lor de către diverse categorii de public se poate asigura o creştere durabilă a calităţii mediului construit din mediile urbane şi rurale. Noi credem că o schimbare a paradigmei culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale nu se poate face decât pornind de la educaţia copiilor, viitorii cetăţeni şi formatori indirecţi de opinie ai părinţilor lor, iar această idee a dat naştere programului cultural „De-a arhitectura”.

 

Asociaţia desfăşoară programe educaţionale despre arhitectură şi mediu construit:

– de-a arhitectura în oraşul meu: curs pentru clasele a III-a şi a IV-a

– de-a arhitectura after school: curs pentru after school

– de-a arhitectura mini: curs pentru preşcolari şi şcolari mici

– de-a arhitectura povestită: conferinţe în săptămâna Şcoala altfel

– de-a arhitectura Hands On: ateliere pentru copii

– de-a arhitectura formarea îndrumătorilor: cursuri de formare pentru învăţători şi arhitecţi

– de-a arhitectura Case Ciripite: eveniment de fundraising

– de-a arhitectura Talks: conferinţe pentru arhitecţi.

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog