Elita arhitecturii europene, la București, timp de două zile

09.11.2014

Peste 400 de arhitecți din 15 țări vor fi prezenți în capitală pe 10 și 11 noiembrie, în cadrul celor mai ample evenimente din România dedicate arhitecților, la Radisson Blu Hotel București, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și pe Calea Victoriei.

Parte a expoconferințelor internaționale organizate în acest an la București, Varșovia și Budapesta, evenimentele din aceste zile reunesc într-un program complex de conferințe, seminarii, dezbateri, worskhop-uri și întâlniri motivaționale cei mai apreciați și premiați arhitecți ai momentului, creatori ai unor proiecte spectaculoase, care au reținut atenția mass-mediei internaționale pe parcursul acestui an.

Printre invitații speciali se numără arh. Anders Sælan, câștigătorul Marelui Premiu al Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană “Mies van der Rohe” pentru proiectul „Harpa” din Islanda și arh. Ged

Couser, directorul celui mai mare grup de arhitecți din Europa, BDP, cu peste 800 de membri, care activează în toate sectoarele majore din domeniul arhitecturii și construcțiilor din întreaga lume, distins în ultimii ani cu peste 500 de premii.

Cu peste 75 de speakeri și tot atâtea prezentări de proiecte și de noi tehnologii, evenimentele de la București marchează anul arhitectural 2014 și pun în valoare arhitectura recentă, parte a industriei creative, cu un rol excepțional în promovarea marilor orașe.

Prima zi a programului are în centru dezbaterea internațională „Architects and Contractors for Sustainable Built Environment”, cu o amplă participare internațională, cu 15 țări reprezentate de mari arhitecți și mari constructori.

Cu această ocazie, pe 10 noiembrie, va avea loc „Bucharest Architecture Night Tour 2014”, un eveniment organizat în premieră în România, care marchează prezența la București a elitei europene a arhitecturii. „Bucharest Architecture Night Tour 2014” promovează arhitectura Bucureștiului și patrimoniul arhitectural românesc. Evenimentul reprezintă turul anual a 100 de arhitecți din 15 țări, lideri de opinie și voci importante ale arhitecturii europene contemporane, care vor vizita 10 clădiri simbolice ale Bucureștiului de pe Calea Victoriei. Turul se va încheia cu o recepție, la Hanul Gabroveni.

Evenimentele sunt organizate de Asociația Culturală Pro Event, ABplus Events, Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Primăria Municipiului București, ARCUB și Patronatul Societăților din Construcții din România, în parteneriat cu Saint-Gobain, Rockwool, Kronospan, Trakya Cam, Luxten, Ceresit, Rinol, Wylze Logistik, Toyota, BASF, Skylux, Hexadome, Siatec și Titan Mar.

Asociația PRO EVENT are ca misiune dezvoltarea de proiecte culturale și asigurarea unui mediu optim pentru promovarea, sub toate formele, a culturii, a oamenilor care o generează, a acțiunilor culturale și științifice românești.

Info/Acreditări/Interviuri: +4-0741-117-720

Extras din programul RIFF 2014: „arhitectura, o expediție”

Programul RIFF 2014 evidențiază clădiri iconice ale lumii, clădiri premiate la cele mai recente ediții ale competițiilor de arhitectură la nivel european și național, prezentate în alăturare cu tehnologii moderne, aflate în serviciul arhitecturii, utilizate de marii arhitecți ai lumii, disponibile și pe piața din România.

Fațade arhitecturale impresionante, modalități creative de regândire a spațiului construit, clădiri eficiente energetic, materiale de izolare termică, sisteme de acoperișuri verzi destinate clădirilor de birouri, spații urbane noi prezentate prin intermediul proiectelor incluse în programul RIFF 2014 înfățisează o lume a arhitecturii fără compromisuri.

Luni, 10 noiembrie 2014

Președintele Ordinului Arhitecților din România, arh. Șerban Țigănaș va deschide prima sesiune a conferinței, aflată la a cincea ediție, cu prezentarea „Arhitectura, o expediție”.

“Expediție pe Calea Victoriei” – Bucureștiul, prin ochii arhitecților din 15 țări

Luni, 10 noiembrie, în intervalul orar 17.00-20.30, pe Calea Victoriei se dă startul “Bucharest Architecture Night Tour” – 100 de arhitecți din 15 țări vor vizita 10 clădiri reprezentative ale Bucureștiului.

Traseu tur: Muzeul Național “George Enescu” (Palatul Cantacuzino) – Casa Dissescu (Institutul de Istoria Artei “George Oprescu”) – Academia Română- Ateneul Român – Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României) – Biblioteca Centrală Universitară- Palatul Cercului Militar Național – Muzeul Național de Istorie a României – Palatul CEC- Mănăstirea Stavropoleos.

Proiecte din întreaga lume, prezentate de creatorii lor, la RIFF 2014

Harpa – Reykjavik - Sală de Concerte și Centru de Conferințe, Islanda, proiectul care a câștigat premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană “Mies van der Rohe” 2013, va fi prezentat de arh. Anders Saelan de la biroul de arhitectură Henning Larsen Architects (Danemarca).

Proiectul prin care a fost extins centrul subteran de conferințe din Edinburgh, Scoția, în valoare de 75 milioane de lire, va fi prezentat de arh. Ged Couser - biroul de arhitectură BDP (Marea Britanie). Cel mai mare grup de arhitecți din Europa, BDP, a dezvoltat și Clinica Queen Elizabeth, un concept de "spital ideal", rezultat în urma consultării cu pacienții, vizitatori, personalul și grupuri de testare și revizuire ale clinicii.

Proiectul B.S.R 3+4, Bnei Brak, un complex de birouri compus din două clădiri, de 35 și respectiv 39 de etaje de înaltă clasă, va fi evidențiat în cadrul RIFF 2014 de arh. Yoav Michael, de la biroul YASHAR ARCHITECTS (Israel), specializat în planificarea și construcția clădirilor înalte. Amprenta arhitecților Yashar poate fi văzută în multe dintre clădirile cele mai renumite ale Israelului, precum Muzeul de Artă și Universitatea din Tel Aviv sau Centrul Dizengoff.

Arh. Richard Jobson (Marea Britanie), director al biroului de arhitectura al anului 2014 în cadrul Premiilor Institutului Regal al Arhitecților Britanici (n.r. premiul obținut pentru stabilirea standardului de excelență în arhitectura europeană) prezintă la RIFF 2014 clădirile Abercrombie si John Henry Brookes, ale Universității Oxford, proiect în valoare de 132 milioane de lire sterline.

Arh. Murat Tabanlioglu (Turcia), desemnat Arhitectul Anului 2013 în cadrul Middle East Awards și câstigătorul categoriei “Office” la World Architecture Festival, Singapore, va vorbi arhitecților români în sesiunea RIFF din 10 noiembrie 2014, unde prezintă Centrul de Congrese Selcuklu, o clădire de uz-mixt, care găzduiește toate tipurile de activitați cultural și sociale.

Arh. Nasser Abulhasan (Kuweit) aduce în conferința internațională de arhitectură RIFF o nouă optică asupra infrastructurii de sănătate prin prezentarea proiectului noii clinici Sulaibikhat din țara sa natală, proiect al biroului de arhitectură AGi Architects , care a câștigat în 2013 premiul World Architecture Festival la categoria “Future Projects – Health”, iar în 2014 la categoria “Religion”. Clinica a devenit un pionier în sectorul sănătății, aspecte precum viața privată și securitatea fiind abordate prin intermediul unui nou model architectural.

Muzeul de Fundație din Zwolle (Olanda), realizat de Bierman Henket Architecten, a câștigat premiile Dutch Design Award 2013 – Best Exterior și Materia Co-Creation 2014. Muzeul situat la granița dintre centrul orașului medieval și parcul ce datează din secolul al 19-lea, a fost extins printr-un acoperiș voluminos și spectaculos pe clădirea fostului Palat de Justiție, iar despre acest proiect va vorbi la RIFF 2014 arh. Yvonne Wan Wilderen.

Arh. Philippe Chiambaretta (Franța) prezintă noul centru comercial al aeroportului Charles de Gaulle din Paris la RIFF 2014, centrul de retail și divertisment Aéroville, în valoare de 185 de milioane de euro.

Proiecte creative din România, evidențiate în cadrul expoconferinței internaționale RIFF 2014:

Proiectul de reabilitare a Castelului medieval din Carei, proiectul pavilionului României la Expoziția Mondială 2015, clădirea Direcției Silvice Bacău, o casă-concept din București care a câștigat premiul secțiunii “Arhitectură”-categoria “Social-cultural”, la Anuala de Arhitectură 2014, alături de proiectul câștigător la categoria “Locuințe” – Urban Spaces, se regăsesc în programul RIFF 2014, în cele două zile de eveniment, pe 10 și 11 noiembrie 2014.

Descarcă de aici programul evenimentelor